Jídlo Polévky Recepty Sváteční Vánoce

Zelňačka se sušenými švestkami

Zelňačka nebo valašská kyselica! Tento podzim jsem ji vařila už asi pětkrát. No a musím říct, že tato, kdy jsem si zapisovala pečlivě ingredience, byla úplně nejlepší. První verze byly čistě bezmasé, jen se spoustou hub a švestek. Jakmile jsem neměla ale vývar, nebyla jsem s výsledkem úplně spokojená. Také jsem to jednou přepískla se zelím a polévka byla ohromně kyselá. Každé zelí je totiž jiné. Doporučuji koukat při nákupu na složení a vyvarovat se zelí se zbytečně přidanými látkami. Jde to totiž i bez nich:). Na přípravu této zelňačky jsem použila směs kysaného zelí s mrkví, solí, a mléčnými kulturami – mám ho ze Světa bedýnek. Tedy přes zprostředkovatele, protože tento produkt k nám do Brna bohužel nevozí. Taky jsem první několik polévek zjemňovala zakysanou smetanou přímo v hrnci a polévku nezahušťovala. Také to jde:). Ale tentokrát jsem si připravila jíšku ze smetany a polévka dostala úplně jiný rozměr. A myslím, že 150 ml smetany a lžíce mouky na takový velký hrnec není nic hrozného:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: cca 6 porcí

 

 

Ingredience

 

  • větší hrst sušených hub + 150 ml vody
  • 2 střední cibule
  • 2 kvalitní klobásy (já jsem použila Mitrovskou vepřovou klobásu)
  • 1 velká lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 400 g kysaného zelí
  • 1, 2 l vývaru
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 100 g sušených švestek (nesiřených/nedoslazovaných)
  • (med)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 2 velké brambory
  • sůl
  • přepuštěné máslo/ olej

+

  • creme fraiche nebo zakysaná smetana

 

 

Postup

 

  1. V menší misce zalijte houby 150 ml horké vody a nechte je změknout.
  2. Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na plátky.
  3. Ve větším hrnci se silnějším dnem rozehřejte lžíci přepuštěného másla nebo oleje a cibuli pozvolna restujte asi 5 minut.
  4. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte do hrnce na kolečka nakrájenou klobásu.
  5. Teplotu zvyšte a klobásu zprudka zarestujte. Na dně se budou tvořit připečeniny – pomocí vařečky je během míchání seškrabujte, ať se nepřipálí.
  6. Asi po 1 minutě přihoďte vymačkané a nasekané houby (vodu nevylévejte!) a asi půl minuty je opékejte.
  7. Zasypte mletou paprikou, drceným kmínem, přihoďte nové koření, pepř a krátce zarestujte.
  8. Ihned přidejte kysané zelí (bez nálevu – pokud by bylo příliš kyselé, můžete jej i propláchnout), vše důkladně promíchejte a zalijte vodou z hub a vývarem.
  9. Přidejte bobkový list, lžičku soli a nechce pomalu probublávat na mírném ohni.
  10. Dále si připravte brambory do polévky.
  11. Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na menší kostky.
  12. Nakrájené brambory dejte do studené osolené vody a vařte do měkka. Poté zceďte.
  13. Zhruba po 20 minutách vaření polévky do hrnce přidejte sušené švestky. Pokud budete mít větší švestky, překrojte napůl nebo na čtvrtky.
  14. Vařte další 10-15 minut.
  15. Do hrnce můžete nyní přidat i uvařené brambory.
  16. Ve smetaně rozdělejte 1 lžíci mouky a pomocí metličky nebo vidličky vyšlehejte dohladka.
  17. Jíšku přilijte do polévky, zamíchejte a nechte vařit dalších cca 10 minut.
  18. Nakonec dochuťte solí. Pokud by vám zdála polévka příliš kyselá, můžete přidat lžíci medu. Pokud by naopak polévce kyselost chyběla, můžete přidat nálev z kysané zelí nebo trošku zelí samotného.
  19. Podávejte se lžičkou zakysané smetany.

 

 

TIP: Pokud nemáte rádi houby, můžete je jednoduše vynechat. 150 ml tekutiny z hub jen nahraďte vývarem.

TIP: Pro ty z vás, kteří nemají rádi uzeniny, doporučuji přidat více hub a vařit opravdu jen s vývarem – dodá polévce chuť.

TIP: Pokud chcete polévku bez lepku, pouze vynechejte v receptu mouku.

TIP: Brambory se vaří zvlášť kvůli tomu, že v kyselém prostředí (přímo v polévce) se neuvaří krásně do měkka.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď