Zelňačka nebo valašská kyselica! Tento podzim jsem ji vařila už asi pětkrát. No a musím říct, že tato, kdy jsem si zapisovala pečlivě ingredience, byla úplně nejlepší. První verze byly čistě bezmasé, jen se spoustou hub a švestek. Jakmile jsem neměla ale vývar, nebyla jsem s výsledkem úplně spokojená. Také jsem to jednou přepískla se zelím a polévka byla ohromně kyselá. Každé zelí je totiž jiné. Doporučuji koukat při nákupu na složení a vyvarovat se zelí se zbytečně přidanými látkami. Jde to totiž i bez nich:). Na přípravu této zelňačky jsem použila směs kysaného zelí s mrkví, solí, a mléčnými kulturami – mám ho ze Světa bedýnek. Tedy přes zprostředkovatele, protože tento produkt k nám do Brna bohužel nevozí. Taky jsem první několik polévek zjemňovala zakysanou smetanou přímo v hrnci a polévku nezahušťovala. Také to jde:). Ale tentokrát jsem si připravila jíšku ze smetany a polévka dostala úplně jiný rozměr. A myslím, že 150 ml smetany a lžíce mouky na takový velký hrnec není nic hrozného:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: cca 6 porcí
Ingredience
- větší hrst sušených hub + 150 ml vody
- 2 střední cibule
- 2 kvalitní klobásy (já jsem použila Mitrovskou vepřovou klobásu)
- 1 velká lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 400 g kysaného zelí
- 1, 2 l vývaru
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 100 g sušených švestek (nesiřených/nedoslazovaných)
- (med)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
- 2 velké brambory
- sůl
- přepuštěné máslo/ olej
+
- creme fraiche nebo zakysaná smetana
Postup
- V menší misce zalijte houby 150 ml horké vody a nechte je změknout.
- Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na plátky.
- Ve větším hrnci se silnějším dnem rozehřejte lžíci přepuštěného másla nebo oleje a cibuli pozvolna restujte asi 5 minut.
- Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte do hrnce na kolečka nakrájenou klobásu.
- Teplotu zvyšte a klobásu zprudka zarestujte. Na dně se budou tvořit připečeniny – pomocí vařečky je během míchání seškrabujte, ať se nepřipálí.
- Asi po 1 minutě přihoďte vymačkané a nasekané houby (vodu nevylévejte!) a asi půl minuty je opékejte.
- Zasypte mletou paprikou, drceným kmínem, přihoďte nové koření, pepř a krátce zarestujte.
- Ihned přidejte kysané zelí (bez nálevu – pokud by bylo příliš kyselé, můžete jej i propláchnout), vše důkladně promíchejte a zalijte vodou z hub a vývarem.
- Přidejte bobkový list, lžičku soli a nechce pomalu probublávat na mírném ohni.
- Dále si připravte brambory do polévky.
- Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na menší kostky.
- Nakrájené brambory dejte do studené osolené vody a vařte do měkka. Poté zceďte.
- Zhruba po 20 minutách vaření polévky do hrnce přidejte sušené švestky. Pokud budete mít větší švestky, překrojte napůl nebo na čtvrtky.
- Vařte další 10-15 minut.
- Do hrnce můžete nyní přidat i uvařené brambory.
- Ve smetaně rozdělejte 1 lžíci mouky a pomocí metličky nebo vidličky vyšlehejte dohladka.
- Jíšku přilijte do polévky, zamíchejte a nechte vařit dalších cca 10 minut.
- Nakonec dochuťte solí. Pokud by vám zdála polévka příliš kyselá, můžete přidat lžíci medu. Pokud by naopak polévce kyselost chyběla, můžete přidat nálev z kysané zelí nebo trošku zelí samotného.
- Podávejte se lžičkou zakysané smetany.
TIP: Pokud nemáte rádi houby, můžete je jednoduše vynechat. 150 ml tekutiny z hub jen nahraďte vývarem.
TIP: Pro ty z vás, kteří nemají rádi uzeniny, doporučuji přidat více hub a vařit opravdu jen s vývarem – dodá polévce chuť.
TIP: Pokud chcete polévku bez lepku, pouze vynechejte v receptu mouku.
TIP: Brambory se vaří zvlášť kvůli tomu, že v kyselém prostředí (přímo v polévce) se neuvaří krásně do měkka.
Žádné komentáře