Dezerty Recepty Sladké Snídaně

Kefírový koláč s hruškami a skořicí

Sociální sítě nás všechny prostě a jednoduše ovlivňují! A já jsem koukala na ty hruškové koláče tak dlouho, až jsem si vytvořila svůj vlastní. Spojení kefíru a hrušek zajistí dokonalou vláčnost koláče. Jeho klasická verze jen z mouky a skořice mi nejvíc chutná s troškou arašídového másla! Vy si můžete vybrat, jestli zkusíte právě tuto klasickou verzi a nebo se malinko „odvážete“ a přidáte do těsta trošku kurkumy a část mouky nahradíte mandlemi. V obou verzích byl totiž koláč senzační.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: cca 8 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na klasickou verzi

 

  • 100 g přepuštěného másla/ klasického másla
  • 75 g medu
  • 100 g kefíru
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 170 g hladké mouky (můžete použít 100 g klasické pšeničné a 70 g celozrnné pšeničné)
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 3 středně velké hrušky

 

Ingredience na verzi s kurkumou

 

  • 100 g přepuštěného másla/ klasického másla
  • 75 g medu
  • 100 g kefíru
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 90 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 80 g mandlové mouky
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce skořice
  • špetka mletého pepře
  • 3 středně velké hrušky

 

 

Postup

 

Postup na klasickou verzi

 

  1. Kefír i vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny před pečením z lednice.
  2. Máslo povolte v kastrůlku a nechte vychladnout.
  3. Ve střední míse pomocí metličky smíchejte rozpuštěné máslo spolu s medem.
  4. Přilijte kefír a opět zašlehejte.
  5. Dále přimíchejte obě vejce.
  6. Poté přidejte obě prosáté mouky, prášek do pečiva, skořice a zamíchejte v hladké těsto.
  7. Hrušky oloupejte a rozkrojte napůl nebo na čtvrtiny – dle velikosti.
  8. Koláčovou formu nebo pekáč vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem a těsto přesuňte do formy.
  9. Těsto rovnoměrně rozprostřete a seshora poskládejte hrušky. Zlehka je přitlačte do těsta.
  10. Ihned pečte na 180°C asi 30-35 minut.

 

Postup na verzi s kurkumou

 

  1. Kefír i vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny před pečením z lednice.
  2. Máslo povolte v kastrůlku a nechte vychladnout.
  3. Ve střední míse pomocí metličky smíchejte rozpuštěné máslo spolu s medem.
  4. Přilijte kefír a opět zašlehejte.
  5. Dále přimíchejte obě vejce.
  6. Poté přidejte prosátou mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici, kurkumu, pepř a zamíchejte v hladké těsto.
  7. Hrušky oloupejte a rozkrojte napůl nebo na čtvrtiny – dle velikosti.
  8. Koláčovou formu nebo pekáč vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem a těsto přesuňte do formy.
  9. Těsto rovnoměrně rozprostřete a seshora poskládejte hrušky. Zlehka je přitlačte do těsta.
  10. Ihned pečte na 180°C asi 30-35 minut.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď