Sociální sítě nás všechny prostě a jednoduše ovlivňují! A já jsem koukala na ty hruškové koláče tak dlouho, až jsem si vytvořila svůj vlastní. Spojení kefíru a hrušek zajistí dokonalou vláčnost koláče. Jeho klasická verze jen z mouky a skořice mi nejvíc chutná s troškou arašídového másla! Vy si můžete vybrat, jestli zkusíte právě tuto klasickou verzi a nebo se malinko „odvážete“ a přidáte do těsta trošku kurkumy a část mouky nahradíte mandlemi. V obou verzích byl totiž koláč senzační.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut
Počet porcí: cca 8 porcí
Ingredience
Ingredience na klasickou verzi
- 100 g přepuštěného másla/ klasického másla
- 75 g medu
- 100 g kefíru
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 170 g hladké mouky (můžete použít 100 g klasické pšeničné a 70 g celozrnné pšeničné)
- 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžíce mleté skořice
- 3 středně velké hrušky
Ingredience na verzi s kurkumou
- 100 g přepuštěného másla/ klasického másla
- 75 g medu
- 100 g kefíru
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 90 g hladké pšeničné celozrnné mouky
- 80 g mandlové mouky
- 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžíce skořice
- špetka mletého pepře
- 3 středně velké hrušky
Postup
Postup na klasickou verzi
- Kefír i vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny před pečením z lednice.
- Máslo povolte v kastrůlku a nechte vychladnout.
- Ve střední míse pomocí metličky smíchejte rozpuštěné máslo spolu s medem.
- Přilijte kefír a opět zašlehejte.
- Dále přimíchejte obě vejce.
- Poté přidejte obě prosáté mouky, prášek do pečiva, skořice a zamíchejte v hladké těsto.
- Hrušky oloupejte a rozkrojte napůl nebo na čtvrtiny – dle velikosti.
- Koláčovou formu nebo pekáč vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem a těsto přesuňte do formy.
- Těsto rovnoměrně rozprostřete a seshora poskládejte hrušky. Zlehka je přitlačte do těsta.
- Ihned pečte na 180°C asi 30-35 minut.
Postup na verzi s kurkumou
- Kefír i vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny před pečením z lednice.
- Máslo povolte v kastrůlku a nechte vychladnout.
- Ve střední míse pomocí metličky smíchejte rozpuštěné máslo spolu s medem.
- Přilijte kefír a opět zašlehejte.
- Dále přimíchejte obě vejce.
- Poté přidejte prosátou mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici, kurkumu, pepř a zamíchejte v hladké těsto.
- Hrušky oloupejte a rozkrojte napůl nebo na čtvrtiny – dle velikosti.
- Koláčovou formu nebo pekáč vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem a těsto přesuňte do formy.
- Těsto rovnoměrně rozprostřete a seshora poskládejte hrušky. Zlehka je přitlačte do těsta.
- Ihned pečte na 180°C asi 30-35 minut.
Žádné komentáře