Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Nezařazené Recepty

Kuře Caprese s bazalkovým pestem

Mám tu pro vás nový recept na jednoduché jídlo, u kterého nestrávíte půl dne v kuchyni, ale zároveň si pochutnáte. Jde o kuřecí zapečené se skvělým bazalkovým pestem, rajčaty a mozzarellou. Recept jsem tvořila ve spolupráci s olivovými oleji Borges, který letos slaví své už 125. výročí. U tohoto jídla jsem se zaměřila na využití extra panenského olivového oleje, které je vhodný právě na přípravu pesta, zálivky, dresinky, dochucení. Bazalkové pesto je skvělá věc a využít jej můžete jak u tohoto receptu, tak do těstovin, baget a spousty dalších jídel.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 3 porce

 

 

Ingredience

 

  • 400 g kuřecích prsou
  • cca 400 g rajčat (ideálně kombinace klasických velkých a cherry nebo keříkových)
  • 200 g mozzarelly
  • olivový olej vhodný k tepelné úpravě
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na pesto

 

 

 

Postup

 

  1. Jako první ze všeho si připravte pesto. Bazalku opláchněte a důkladně osušte. Piniové oříšky opražte na sucho na pánvi dozlatova. Bazalku vložte do mixéru a spolu s piniemi, sýrem, olejem, oloupaným stroužkem česneku, solí (jen špetku a případně dochuťte po rozmixování) a pepřem a rozmixujte v pesto. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
  2. Rajčata omyjte, osušte a velká rajčata nakrájejte na plátky, cherry nebo keříková nechte vcelku.
  3. Maso očistěte, osušte a každé prso podélně rozřízněte na dva plátky. Osolte a opepřete z obou stran.
  4. V pánvi (můžete použít pánev vhodnou do trouby) rozehřejte olivový olej vhodný k tepelné úpravě a kuřecí prsa zprudka z obou stran opečte tak, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta.
  5. Opečené kuřecí plátky nechte na pánvi, pokud je vhodná i k přípravě v troubě, nebo je přesuňte do pekáče.
  6. Seshora každý plátek potřete připraveným bazalkovým pestem, položte na něj nakrájené plátky rajčete.
  7. Menší rajčátka naskládejte kolem plátků masa.
  8. Nakonec na celé pekáč/pánev rozprostřete natrhanou mozzarellu a lehce zakápněte pestem
  9. Pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 15 minut, poté teplotu zvedněte na cca 230°C nebo použijte funkci grilu a nechte povrch zapéct krásně do zlato-hnědé barvy.
  10. Po upečení opět zakápněte troškou pesta a dozdobte čerstvou bazalkou.
  11. Doporučuji podávat s rýží – rajčata a mozzarella pustí během pečení vodu, která v kombinaci s kuřecím a pestem vytvoří skvělý výpek, který se skvěle hodí právě k rýži. Hodit se budou ale i třeba pečené brambory.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď