Mám tu pro vás nový recept na jednoduché jídlo, u kterého nestrávíte půl dne v kuchyni, ale zároveň si pochutnáte. Jde o kuřecí zapečené se skvělým bazalkovým pestem, rajčaty a mozzarellou. Recept jsem tvořila ve spolupráci s olivovými oleji Borges, který letos slaví své už 125. výročí. U tohoto jídla jsem se zaměřila na využití extra panenského olivového oleje, které je vhodný právě na přípravu pesta, zálivky, dresinky, dochucení. Bazalkové pesto je skvělá věc a využít jej můžete jak u tohoto receptu, tak do těstovin, baget a spousty dalších jídel.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 3 porce
Ingredience
- 400 g kuřecích prsou
- cca 400 g rajčat (ideálně kombinace klasických velkých a cherry nebo keříkových)
- 200 g mozzarelly
- olivový olej vhodný k tepelné úpravě
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na pesto
- 30 g čerstvé omyté bazalky
- 20 g piniových oříšků (popř. kešu oříšků)
- 30 g parmazánu
- 1 stroužek česneku
- 50 g Borges extra panenského olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Jako první ze všeho si připravte pesto. Bazalku opláchněte a důkladně osušte. Piniové oříšky opražte na sucho na pánvi dozlatova. Bazalku vložte do mixéru a spolu s piniemi, sýrem, olejem, oloupaným stroužkem česneku, solí (jen špetku a případně dochuťte po rozmixování) a pepřem a rozmixujte v pesto. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
- Rajčata omyjte, osušte a velká rajčata nakrájejte na plátky, cherry nebo keříková nechte vcelku.
- Maso očistěte, osušte a každé prso podélně rozřízněte na dva plátky. Osolte a opepřete z obou stran.
- V pánvi (můžete použít pánev vhodnou do trouby) rozehřejte olivový olej vhodný k tepelné úpravě a kuřecí prsa zprudka z obou stran opečte tak, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta.
- Opečené kuřecí plátky nechte na pánvi, pokud je vhodná i k přípravě v troubě, nebo je přesuňte do pekáče.
- Seshora každý plátek potřete připraveným bazalkovým pestem, položte na něj nakrájené plátky rajčete.
- Menší rajčátka naskládejte kolem plátků masa.
- Nakonec na celé pekáč/pánev rozprostřete natrhanou mozzarellu a lehce zakápněte pestem
- Pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 15 minut, poté teplotu zvedněte na cca 230°C nebo použijte funkci grilu a nechte povrch zapéct krásně do zlato-hnědé barvy.
- Po upečení opět zakápněte troškou pesta a dozdobte čerstvou bazalkou.
- Doporučuji podávat s rýží – rajčata a mozzarella pustí během pečení vodu, která v kombinaci s kuřecím a pestem vytvoří skvělý výpek, který se skvěle hodí právě k rýži. Hodit se budou ale i třeba pečené brambory.
Žádné komentáře