Další ze série grilovacích receptů, které jsem tvořila pro Košík. Recept jsem pojala tak, aby jste si jej mohli udělat jak právě na grilu, tak doma v kuchyni a byl tak využitelný po celý rok:).Určitě vyzkoušejte k masu připravit salát z pečených paprik, které jsou již samy o sobě úžasné. V kombinaci s pečeným česnekem a mátou si je ale opravdu zamilujete.
Náročnost: malá-střední
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: do 60 minut
Ingredience
- 400-500 g vyzrálého hovězího steakového masa
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Ingredience na bylinkové máslo
- 120 g změklého másla
- 1 stroužek česneku
- 1 jarní cibulka
- 3 snítky šalvěje (možno použít i tymián, bazalku, estragon, oregano, majoránku nebo pažitku)
- špetka čerstvě mletého pepře
- 1/2 lžičky soli
Ingredience na salát
- 3 červené papriky
- 1 palice česneku
- 60 g baby špenátu
- 10 černých oliv
- čerstvá máta
+
- 125 g řeckého jogurtu
- olivový jogurt
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- volitelné: zelený chřest nebo mladý zelený chřest
Postup
Postup na maso/grilování
- Maso vyndejte z dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.
- Maso osušte papírovou utěrkou (nenamáčejte), případně očistěte a nechte chvíli lehce oschnout.
- Před grilováním do masa vmasírujte pár kapek olivového oleje, osolte a lehce opepřete.
- Na rozpáleném grilu opékejte z obou stran do požadovaného propečení steaku. Pro stupeň medium by měly stačit 3-4 minuty z každé strany. Pokud máte vpichový teploměr, teplota by měla být 55-60°C.
- Steak obraťte až ve chvíli, kdy je jeho čas, nepřehazujte jej ze strany na stranu.
- Nakonec opečte steak i ze stran.
- Hotové steaky odložte stranou, přikryjte miskou nebo alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Při okamžitém krájení by z masa vytekla všechna šťáva. Takto zůstane uvnitř masa a to bude krásně šťavnaté.
- Steaky podávejte se silným plátkem bylinkového másla, solí, pepřem a salátem z pečených paprik.
Postup na maso/pánev+trouba
- Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát.
- Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte.
- Jakmile je pánev rozpálená, snižte teplotu na střední stupeň a vložte do ní steak. Opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku.
- Ve chvíli kdy budete steak otáčet, přidejte oříšek másla, lžičku rostlinného oleje (aby se máslo nepřepalovalo – můžete však ale zvolit i přepuštěné máslo), rozdrcený česnek a snítku rozmarýnu (popř. tymiánu).
- Steak polévejte rozehřátým máslem.
- Opečené maso přesuňte do pekáčku a přidejte i výpek – však jen pokud není přepáleny – pokud byste si na tento krok nevěřili, zkuste druhou variantu přípravy. Steak opečte nasucho jen potřený olivovým olejem a máslo s česnekem a bylinkami přidejte až na opečený steak do pekáčku.
- Maso vložte do trouby rozehřáté na 180°C a nechte jej tam 3-5 minut – pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut.
- Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo opět tvrdé.
Postup na bylinkové máslo
- Změklé máslo krátce prošlehejte spolu se solí, aby získalo nadýchanou texturu.
- Přidejte utřený/prolisovaný česnek, najemno nasekanou šalvej a jarní cibulku.
- Dochuťte troškou pepře a promíchejte.
- Máslo přesuňte na kousek potravinové fólie a zabalte do podoby válečku.
- Váleček dejte zatuhnout do lednice nebo do mrazáku.
TIP: Bylinky nejlépe nakrájíte tak, že si lístky šalvěje naskládáte na sebe, srolujte do ruličky a krájíte na opravdu tenké plátky/kolečka.
TIP: Do másla můžete přidat i kapku citrónové nebo limetové šťávy. Popř. i trošku chilli.
Postup na salát
- Papriky můžete připravit dopředu doma v troubě nebo i přímo na grilu.
- Papriky omyjte dejte na plech/gril, popř. grilovací tác, přidejte palici česneku seříznutou z jedné strany a zakápněte troškou olivového oleje.
- V troubě pečte na 220 °C. Během pečení/grilování papriky obracejte a pečte asi 30 minut, dokud nejsou měkké a zvenku hnědé až černé.
- Hotové papriky dejte ihned do mísy a seshora přikryjte potravinovou fólií, tak aby nikde neunikal vzduch – papriky je třeba zapařit.
- Papriky po 5-10 minutách vytáhněte, zbavte jadřince a slupky, která by díky zapaření měla jít lehce dolů.
- Z palice česneku vyloupněte jednotlivé stroužky, ty poté rozdrťte čepelí nože a ještě nasekejte nadrobno.
- V menší misce smíchejte asi 20 lžic olivového oleje se solí, pepřem a pečeným česnekem.
- Nakonec přimíchejte bílý jogurt a vznikne vám dresink na salát.
- Omytý baby špenát rozdělte na dva talíře.
- Na špenát položte na proužky nakrájenou pečenou papriku, na kolečka nakrájené olivy, vše lehce osolte, opepřete a pokapejte připraveným dresinkem.
- Nakonec dozdobte lístky čerstvé máty (mátu můžete i nasekat a salát jí posypat).
- Navíc můžete do salátu přidat i blanšírovaný a poté grilovaný zelený chřest.
TIP: Do dresinku nemusíte ihned přidávat jogurt. Můžete nejprve salát zakápnout olejovou zálivkou a s jogurtu udělat nočky.
Recept byl vytvořen pro Košík.cz – tento příspěvek však není sponzorovaný.
Žádné komentáře