Bezlepkové Hlavní jídla Hovězí Jídlo Recepty Saláty

Hovězí steak s bylinkovým máslem a salátem z pečených paprik, česneku, máty a jogurtu

Další ze série grilovacích receptů, které jsem tvořila pro Košík. Recept jsem pojala tak, aby jste si jej mohli udělat jak právě na grilu, tak doma v kuchyni a byl tak využitelný po celý rok:).Určitě vyzkoušejte k masu připravit salát z pečených paprik, které jsou již samy o sobě úžasné. V kombinaci s pečeným česnekem a mátou si je ale opravdu zamilujete.

Náročnost: malá-střední

Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: do 60 minut

 

Ingredience

 

  • 400-500 g vyzrálého hovězího steakového masa
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

 

Ingredience na bylinkové máslo

 

  • 120 g změklého másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 3 snítky šalvěje (možno použít i tymián, bazalku, estragon, oregano, majoránku nebo pažitku)
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli

 

Ingredience na salát

 

  • 3 červené papriky
  • 1 palice česneku
  • 60 g baby špenátu
  • 10 černých oliv
  • čerstvá máta

+

  • 125 g řeckého jogurtu
  • olivový jogurt
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

+

  • volitelné: zelený chřest nebo mladý zelený chřest

 

 

 

 

Postup

 

Postup na maso/grilování

 

  1. Maso vyndejte z dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.
  2. Maso osušte papírovou utěrkou (nenamáčejte), případně očistěte a nechte chvíli lehce oschnout.
  3. Před grilováním do masa vmasírujte pár kapek olivového oleje, osolte a lehce opepřete.
  4. Na rozpáleném grilu opékejte z obou stran do požadovaného propečení steaku. Pro stupeň medium by měly stačit 3-4 minuty z každé strany. Pokud máte vpichový teploměr, teplota by měla být 55-60°C.
  5. Steak obraťte až ve chvíli, kdy je jeho čas, nepřehazujte jej ze strany na stranu.
  6. Nakonec opečte steak i ze stran.
  7. Hotové steaky odložte stranou, přikryjte miskou nebo alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Při okamžitém krájení by z masa vytekla všechna šťáva. Takto zůstane uvnitř masa a to bude krásně šťavnaté.
  8. Steaky podávejte se silným plátkem bylinkového másla, solí, pepřem a salátem z pečených paprik.

 

Postup na maso/pánev+trouba

 

  1. Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát.
  2. Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte.
  3. Jakmile je pánev rozpálená, snižte teplotu na střední stupeň a vložte do ní steak. Opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku.
  4. Ve chvíli kdy budete steak otáčet, přidejte oříšek másla, lžičku rostlinného oleje (aby se máslo nepřepalovalo – můžete však ale zvolit i přepuštěné máslo), rozdrcený česnek a snítku rozmarýnu (popř. tymiánu).
  5. Steak polévejte rozehřátým máslem.
  6. Opečené maso přesuňte do pekáčku a přidejte i výpek – však jen pokud není přepáleny – pokud byste si na tento krok nevěřili, zkuste druhou variantu přípravy. Steak opečte nasucho jen potřený olivovým olejem a máslo s česnekem a bylinkami přidejte až na opečený steak do pekáčku.
  7. Maso vložte do trouby rozehřáté na 180°C a nechte jej tam 3-5 minut – pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut.
  8. Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo opět tvrdé.

 

 

Postup na bylinkové máslo

 

  1. Změklé máslo krátce prošlehejte spolu se solí, aby získalo nadýchanou texturu.
  2. Přidejte utřený/prolisovaný česnek, najemno nasekanou šalvej a jarní cibulku.
  3. Dochuťte troškou pepře a promíchejte.
  4. Máslo přesuňte na kousek potravinové fólie a zabalte do podoby válečku.
  5. Váleček dejte zatuhnout do lednice nebo do mrazáku.

 

TIP: Bylinky nejlépe nakrájíte tak, že si lístky šalvěje naskládáte na sebe, srolujte do ruličky a krájíte na opravdu tenké plátky/kolečka.

TIP: Do másla můžete přidat i kapku citrónové nebo limetové šťávy. Popř. i trošku chilli.

 

Postup na salát

 

  1. Papriky můžete připravit dopředu doma v troubě nebo i přímo na grilu.
  2. Papriky omyjte dejte na plech/gril, popř. grilovací tác, přidejte palici česneku seříznutou z jedné strany a zakápněte troškou olivového oleje.
  3. V troubě pečte na 220 °C. Během pečení/grilování papriky obracejte a pečte asi 30 minut, dokud nejsou měkké a zvenku hnědé až černé.
  4. Hotové papriky dejte ihned do mísy a seshora přikryjte potravinovou fólií, tak aby nikde neunikal vzduch – papriky je třeba zapařit.
  5. Papriky po 5-10 minutách vytáhněte, zbavte jadřince a slupky, která by díky zapaření měla jít lehce dolů.
  6. Z palice česneku vyloupněte jednotlivé stroužky, ty poté rozdrťte čepelí nože a ještě nasekejte nadrobno.
  7. V menší misce smíchejte asi 20 lžic olivového oleje se solí, pepřem a pečeným česnekem.
  8. Nakonec přimíchejte bílý jogurt a vznikne vám dresink na salát.
  9. Omytý baby špenát rozdělte na dva talíře.
  10. Na špenát položte na proužky nakrájenou pečenou papriku, na kolečka nakrájené olivy, vše lehce osolte, opepřete a pokapejte připraveným dresinkem.
  11. Nakonec dozdobte lístky čerstvé máty (mátu můžete i nasekat a salát jí posypat).
  12. Navíc můžete do salátu přidat i blanšírovaný a poté grilovaný zelený chřest.

 

 

TIP: Do dresinku nemusíte ihned přidávat jogurt. Můžete nejprve salát zakápnout olejovou zálivkou a s jogurtu udělat nočky.

 

Recept byl vytvořen pro Košík.cz – tento příspěvek však není sponzorovaný.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď