Včera jsem seděla nad recepty do kuchařky. Zatím teda jen nad jejich seznamem. Ono se to nezdá, ale není to žádná sranda. Poskládat recepty tak, aby to měly hlavu a patu a hlavně pořád přemýšlím nad tím, aby se vám recepty líbily. Stejně tak přemýšlím nad tím, jak bude na kuchařku nahlížet člověk, který přijde do knihkupectví. Jak to udělat, aby i jeho zaujala. No, každopádně jsem během sepisování dostala šílenou chuť na to, vytvořit recept na citrónovou bábovku! A fotit citróny! Tak jsem hned dnes ráno začala péct a jelikož vše vyšlo, tak tady je jeden jednoduchý svěží a boží recept.
Náročnost: velmi malá
Doba přípravy: do 45 minut
Počet porcí: 1 malá bábovka
Ingredience
(na malou bábovku)
- 240 g podmáslí
- 85 g řepkového oleje
- 3 středně velké chemicky neošetřené citróny
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 120 g krupicového nebo třtinového cukru
- 320 g polohrubé mouky
- 13 g prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- špetka soli
+
- na dokončení můžete zvolit klasicky moučkový cukr nebo třeba citrónovou polevu/také můžete podávat s jahodovou omáčku ze svařených a poté rozmixovaných mražených jahod s cukrem a troškou želatiny
TIP: Na klasickou bábovkovou formu a vysokou bábovku použijte dvojnásobné množství surovin. Prodlouží se tak i délka pečení. Zde uvedené suroviny jsou určeny pro malou bábovkovou formu nebo nízkou bábovku.
Postup
- Podmáslí a vejce vyndejte alespoň 2 hodiny před pečením ven z lednice.
- Do větší míse dejte podmáslí, olej, kůru ze všech 3 citrónu a následně i šťávu ze všech citrónů. Prošlehejte pomocí metličky.
- Do menší mísy nebo odměrného válce rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte pomocí šlehače do pěny , která má nadýchanou a mírně hustou konzistenci.
- Vaječnou pěnu přidejte k ostatním mokrým surovinám a pomocí metličky zapracujte.
- Dále přidejte mouku, prášek do pečiva, mletou vanilku, špetku solí a zapracujte v hladké hustější těsto.
- Mezitím mějte již připravenou máslem vymazanou a polohrubou moukou dokonale vysypanou formu na bábovku.
- Těsto do formy přelijte a dejte ihned péct do trouby vyhřáté na 180°C.
- Bábovku pečte asi 20-30 minut – řiďte se testem se špejlí, která má být po zapíchnutí a vytažení z bábovky suchá ve chvíli, kdy je těsto hotové.
- Po vytažení nechte pár minut vychladnout a poté vyklopte z formy.
- Bábovku podávejte zaprášenou moučkovým cukrem, s citrónovou polevou nebo jahodovou omáčkou/polevou.
- U jahodové omáčky si však dejte pozor, že se po čase začne do bábovky vpíjet a nezůstane na jejím povrchu, jak je tomu třeba u citrónové polevy. Polévejte tedy vždy jen tu část, kterou zrovna podáváte, popř. podávejte omáčku bokem.
7 Komentáře
Martina
27. 3. 2020 at 21:24Absolutně fantastiko :-). Blesková příprava a výsledek je skvělá bábovka svěží chuti. Příjemná změna oproti klasické třené s kakaem. Díky 🙂
Honza
2. 10. 2020 at 8:33Děkuji za recept, výborné, všem doma chutnalo.
Martina
24. 10. 2020 at 14:46To je skvěléé!:) Děkuji.
Zuzana Vávrová
17. 3. 2021 at 19:09Zdravím, můžu se prosím zeptat na nastavení trouby? Horkovzduch nebo vrch a spodek? Děkuji moc. Zuzka
Martina
19. 3. 2021 at 11:34Dobrý den, pokud není uvedeno jinak, ve všech receptech se počítá s horním spodním ohřevem:)
Zuzana
26. 6. 2022 at 16:15Babovka se mi vubec nepovedla. Po vyndani z trouby se scvrkla o vic jak polovinu, testo je lepkavé a chut nevalná. Nevim, kde se stala chyba.
Martina
23. 7. 2022 at 12:13To me moc mrzi:/. Bohuzel ani ja takto nemohu rict/poradit, kde se stala chyba. Dulezita je ale spravna teplota surovin, ale zalezi i na konkretnich surovinach. Ze zkusenosti vim, ze kazda znacka se chova jinak a co mi funguje s jednou, nemusi fungovat s druhou. U receptu s vetsim obsahem mokrych surovin jako je jogurt, tvaroh nebo kefir se testa mohou jednoduseji srazit a muze to byt ze spousty duvodu – i napr. kyprici prasek hraje vyznamnou roli.