Dezerty Jídlo Recepty Sladké

Citrónová bábovka

Včera jsem seděla nad recepty do kuchařky. Zatím teda jen nad jejich seznamem. Ono se to nezdá, ale není to žádná sranda. Poskládat recepty tak, aby to měly hlavu a patu a hlavně pořád přemýšlím nad tím, aby se vám recepty líbily. Stejně tak přemýšlím nad tím, jak bude na kuchařku nahlížet člověk, který přijde do knihkupectví. Jak to udělat, aby i jeho zaujala. No, každopádně jsem během sepisování dostala šílenou chuť na to, vytvořit recept na citrónovou bábovku! A fotit citróny! Tak jsem hned dnes ráno začala péct a jelikož vše vyšlo, tak tady je jeden jednoduchý svěží  a boží recept.

 

Náročnost: velmi malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 1 malá bábovka

 

Ingredience

(na malou bábovku)

 

  • 240 g podmáslí
  • 85 g řepkového oleje
  • 3 středně velké chemicky neošetřené citróny
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 120 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 320 g polohrubé mouky
  • 13 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • špetka soli

+

  • na dokončení můžete zvolit klasicky moučkový cukr nebo třeba citrónovou polevu/také můžete podávat s jahodovou omáčku ze svařených a poté rozmixovaných mražených jahod s cukrem a troškou želatiny

 

TIP: Na klasickou bábovkovou formu a vysokou bábovku použijte dvojnásobné množství surovin. Prodlouží se tak i délka pečení. Zde uvedené suroviny jsou určeny pro malou bábovkovou formu nebo nízkou bábovku.

 

 

 

Postup

 

 

  1. Podmáslí a vejce vyndejte alespoň 2 hodiny před pečením ven z lednice.
  2. Do větší míse dejte podmáslí, olej, kůru ze všech 3 citrónu a následně i šťávu ze všech citrónů. Prošlehejte pomocí metličky.
  3. Do menší mísy nebo odměrného válce rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte pomocí šlehače do pěny , která má nadýchanou a mírně hustou konzistenci.
  4. Vaječnou pěnu přidejte k ostatním mokrým surovinám a pomocí metličky zapracujte.
  5. Dále přidejte mouku, prášek do pečiva, mletou vanilku, špetku solí a zapracujte v hladké hustější těsto.
  6. Mezitím mějte již připravenou máslem vymazanou a polohrubou moukou dokonale vysypanou formu na bábovku.
  7. Těsto do formy přelijte a dejte ihned péct do trouby vyhřáté na 180°C.
  8. Bábovku pečte asi 20-30 minut – řiďte se testem se špejlí, která má být po zapíchnutí a vytažení z bábovky suchá ve chvíli, kdy je těsto hotové.
  9. Po vytažení nechte pár minut vychladnout a poté vyklopte z formy.
  10. Bábovku podávejte zaprášenou moučkovým cukrem, s citrónovou polevou nebo jahodovou omáčkou/polevou.
  11. U jahodové omáčky si však dejte pozor, že se po čase začne do bábovky vpíjet a nezůstane na jejím povrchu, jak je tomu třeba u citrónové polevy. Polévejte tedy vždy jen tu část, kterou zrovna podáváte, popř. podávejte omáčku bokem.

 

 

 

Related Posts

7 Komentáře

  • Odpovědět
    Martina
    27. 3. 2020 at 21:24

    Absolutně fantastiko :-). Blesková příprava a výsledek je skvělá bábovka svěží chuti. Příjemná změna oproti klasické třené s kakaem. Díky 🙂

  • Odpovědět
    Honza
    2. 10. 2020 at 8:33

    Děkuji za recept, výborné, všem doma chutnalo.

    • Odpovědět
      Martina
      24. 10. 2020 at 14:46

      To je skvěléé!:) Děkuji.

  • Odpovědět
    Zuzana Vávrová
    17. 3. 2021 at 19:09

    Zdravím, můžu se prosím zeptat na nastavení trouby? Horkovzduch nebo vrch a spodek? Děkuji moc. Zuzka

    • Odpovědět
      Martina
      19. 3. 2021 at 11:34

      Dobrý den, pokud není uvedeno jinak, ve všech receptech se počítá s horním spodním ohřevem:)

  • Odpovědět
    Zuzana
    26. 6. 2022 at 16:15

    Babovka se mi vubec nepovedla. Po vyndani z trouby se scvrkla o vic jak polovinu, testo je lepkavé a chut nevalná. Nevim, kde se stala chyba.

    • Odpovědět
      Martina
      23. 7. 2022 at 12:13

      To me moc mrzi:/. Bohuzel ani ja takto nemohu rict/poradit, kde se stala chyba. Dulezita je ale spravna teplota surovin, ale zalezi i na konkretnich surovinach. Ze zkusenosti vim, ze kazda znacka se chova jinak a co mi funguje s jednou, nemusi fungovat s druhou. U receptu s vetsim obsahem mokrych surovin jako je jogurt, tvaroh nebo kefir se testa mohou jednoduseji srazit a muze to byt ze spousty duvodu – i napr. kyprici prasek hraje vyznamnou roli.

    Zanechat odpověď