Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční

Jahodový koláč s mandlemi a vanilkovou omáčkou

Tento recept vznikl díky tomu, že je sezóna jahod a tomu, že jsem se zamilovala do buchtiček s krémem:D. Obyčejně se do nich zamilují děti už ve školce. Já na sladká jídla ale nikdy nebyla. Dokud jsem neotěhotněla a zamilovala si kynuté knedlíky, šišky s mákem a nebo právě buchtičky s krémem! Běžně doma tato jídla nepřipravuji, ale touha je jíst mě neopustila ani po porodu:D. Když jsme pak byly s Kačkou v Dobrém ránu na ČT2 a Kačka připravovala rakouský knedlík s vanilkovou omáčkou, potřeba jíst tu omáčku znovu mě držela celý následující týden a tak jsem to nevydržela a udělala sladkou (guilty pleasure) večeři – buchtičky a udělala k nim právě tuto boží vanilkovou omáčku. To jídlo mě bavilo až tak moc, že jsem si řekla, že ze základních komponentů receptu vytvořím něco nového, trošku jiného a navíc „multifunkčního“. Vznikl tak tento jahodový koláč s mandlemi, který má základ poupraveném těstě na dukátové buchtičky. Koláč má tak dvě možnosti servírování – na styl dukátových buchtiček s vanilkovou omáčkou a nebo jen tak samotný pocukrovaný. Máte tak super servírovaný dezert nebo i koláč pro odpolední návštěvu ke kávě:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut + 75 minut kynutí

Počet porcí: 5-6 porcí (s omáčkou)

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kvásek

 

  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička hladké mouky
  • 100 ml vlažného plnotučného mléka

 

Ingredience na těsto

 

  • 300 g hladké pšeničné mouky (část mouky -100 – 150 g – můžete nahradit např. celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou moukou)
  • 135 g povoleného másla
  • 2 žloutky z vajec od slepic z volného chovu
  • 45 g cukru
  • vanilkový cukr
  • panák rumu (nemusí být)
  • špetka soli

+

  • cca 350 g čerstvých jahod
  • 70 g plátků mandlí
  • 10 g vanilkového cukru

 

Ingredience na omáčku

 

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 5 žloutků od slepic z volného chovu
  • 50 g cukru
  • vanilkový cukr (s obsahem pravé vanilky, vanilinový cukr je pouze aromatizovaný cukr!); popř. vanilku

 

 

 

Postup

 

Postup na kvásek

 

  1. Droždí rozdrolte v misce a zasypte 2 lžičkami cukru.
  2. Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
  3. Během zhruba 15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
  4. Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte lžičku mouky, 100 ml vlažného mléka, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek.

Tento TIP na práci s droždím jsem dostala od své kamarádky Kačky z blogu milluji.cz, která jej má zase od své kamarádky a ta od Florentýny z blogu kucharkaprodceru.cz :).

 

 

Postup na těsto

 

  1. Do mísy od robotu prosejte mouku a smíchejte ji s cukrem a špetkou soli.
  2. Přidejte povolené máslo, žloutky ,popř. panák rumu a kvásek.
  3. Použijte nástavec typu hák a nechte robot vypracovat  hladké, měkké a mírně lepivé těsto – nechte robot pracovat cca 10 minut.
  4. Pokud by se vám zdálo těsto příliš tuhé, přidejte vždy lžíci mléka. Naopak, pokud by se vám zdálo moc tekuté, přidejte lžíci mouky.
  5. Poté přesuňte těsto moukou vysypané velké mísy. Nahoře těsto zasypte také troškou mouky a přikryté nechejte kynout asi 60 minut na teplém místě.
  6. Mezitím si omyjte a očistěte jahody. Nechce je však vcelku a odstraňte jen zelené části.
  7. Pekáč nebo jinou pečicí nádobu na koláč vymažte máslem a nakynuté těsto do nádoby rovnoměrně rozprostřete.
  8. Na těsto poskládejte očištěné a osušené jahody – nešetřete jimi:).
  9. Nakonec vše zasypte mandlemi a posypte vanilkovým cukrem. Takto nechte ještě asi 10-15 minout kynout.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 35-40 minut. Koláč se může zdát, že je sice upečený už dříve, ale těsto pod jahodami by mohlo být ještě syrové. Jahody navíc zaručí to, že nebude těsto suché, pokud jej necháte v troubě o něco déle.

 

Postup na omáčku

 

  1. Žloutky spolu s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte – metličkou nebo ručním mixérem.
  2. Smetanu ohřejte na cca 35-40°C – měla by být vlažná.
  3. Vlažnou smetanu přidejte ke žloutkům s cukrem, zašlehejte pomocí metličky.
  4. Základ na omáčku zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání – šlehání metličkou.
  5. Je důležité, aby se omáčka zahřívala pozvolna a pomalu, jinak by vám ze žloutků vznikla míchaná vejce.
  6. Zároveň díky míchání budou vznikat v omáčce malé bublinky a bude krásně napěněná.
  7. Omáčka nesmí vařit!
  8. Omáčku zahřívejte tak dlouho, dokud mírně nezhoustne.
  9. Poté odstavte z plotny.

 

Dokončení

 

  1. Koláč nakrájejte na kostky a servírujte s vanilkovou omáčkou.
  2. Zbylý koláč můžete jen zlehka zacukrovat a podávat jen tak ke kávě nebo čaji.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď