Tento recept mám po svojí babičce, kterou jsem bohužel ani nepoznala. V originálu je hladká mouka a při mém prvním pokusu o loňské linecké jsem ji celou nahradila moukou špaldovou. Nebyl to příliš dobrý nápad. Těsto se drolilo a vykrajování bylo o nervy. Podruhé jsem dala půl napůl hladkou pšeničnou a špaldovou mouku a s těstem se hned pracovalo úplně jinak. Základem u každého cukroví (a zejména toho vykrajovaného) jsou kvalitní suroviny. Proto použijte jedině máslo a nejlépe to pravé české (pozor, ale na másla s vyšším obsahem syrovátky – tvary se pak při pečení mohou roztékat – stalo se mi to např. u másla od Gran Moravie, které jinak zbožňuju). Na linecké cukroví je taky potřeba dobrá mouka a v tomto směru se mi vždy osvědčila např. Babiččina volba.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 min + uležení těsta nejlépe přes noc
Ingredience
- 300 g hladké mouky (můžete použít i kombinaci pšeničné a špaldové mouky v poměru 1:1)
- 200 g studeného másla
- 90 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 20 g vanilkového cukru (popř. použijte trošku mleté vanilky smíchané s 20 g cukru)
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
- špetka soli
- marmeláda (kyselejší – používám domácí rybízovou)

Postup
- Na vál prosejte mouku a přidejte na kostky nakrájené máslo. Pomocí prstu vytvořte z mouky a másla drobenku.
- Dále přidejte moučkový cukr, žloutek, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z půlky citrónu.
- Opět zpracovávejte tak, jako když vytváříte drobenku a jakmile se suroviny začnou pojit, rozdělte si jej na cca 5 částí. Každou část jakoby utřete hranou dlaně po válu nebo pracovní ploše. Jakmile máte kousek těsta zpracovaný a celistvý, vytvořte z něj kouli a dejte bokem. Nakonec dejte všechny části dohromady a utřete je společně do podoby kompaktního těsta, které se nedrolí ale ani nelepí k podložce. (Pokud by se těsto nechtělo pojit, můžete přidat lžící ledové vody, nemělo by to být ale třeba).
- Těsto rozdělte napůl a z každé části vytvořte plochý obdélník, který zabalte do potravinové fólie. Těsto nechte min. 2 hodiny odpočinou v lednici.
- Těsto můžete připravit v robotu. U toho mého je možné robot zapojit až ve chvíli, kdy už jsou suroviny ručně zpracované do drobenky.
- Těsto vyválejte na tenký plát (cca 3 – 4 mm) a vykrajujte vámi vybrané tvary. (Např. jeden plech koleček a druhý plech koleček s otvorem uprostřed). Přebytky těsta nevyhazujte, ale opět jej propracujte, vyválejte.
- Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180°C zhruba 8 minut.
- Od trouby neodcházejte! Linecké se velmi rychle může spálit a tak je třeba každý plech hlídat. Každá trouba peče jinak a stejně tak každý tvar cukroví je jinak rychle upečený.
- Nechte zcela vychladnout.
- Linecké slepujte kyselkavým džemem (ideálně rybíz nebo višeň) a popřípadě poprašte moučkovým cukrem.
1 komentář
Kokosovo-mandlové rohlíčky s bílou čokoládou a malinami – MamaChef
7. 12. 2020 at 22:12[…] velká spousta. A úžasných receptů. Jenže mi zbylo povolené máslo. Bylo ho málo na naše linecké, které jsem měla v plánu, a tak jsem si řekla, že zkusím něco vytvořit. S těstem se […]