Paštiku připravuji vždy snad jen na Vánoce. V mojí kuchařce i najdete recept na ZIMNÍ PAŠTIKU S PERNÍKOVÝM KOŘENÍM. Tato paštika stojí na podobném základu, jako ta perníčková, ale v tomto případě hraje v chuti hlavní roli slanina. Navíc v základním receptu nejsou v paštice žádné kousky a jde tedy jen o sametový krém. K tomu je třeba játra příliš nepřetáhnout, aby nezhrubla a také POŘÁDNÝ MIXÉR:). Já jsem opět zapojila svého pomocníka od Bosch – kuchyňského robota MUM5. Už minule jsem zde psala, ze robot má velké množství nástavců – jeho součástí je právě i mixér. Některé tipy jej mají již v základní sadě, k jiným je možné jej dokoupit – seznam veškerého příslušenství najdete zde. V rámci toho, že se jedná o mixér, který je v rámci robotu, jsem s ním velmi spokojená. S paštikou si poradil bravurně a stejně tak skvěle funguje i na přípravu dokonale krémových a nadýchaných smoothie bowls. Moje maminka má už poměrně starší model Bosch doma (zažil i moje první snažení v kuchyni, když jsem bydlela doma a měla blog Coudy´s Cookies – takže má už opravdu něco za sebou:D), který perfektně slouží doteď. Tím chci říct, že když se o produkty Bosch hezky staráte, mohou Vám vydržet i pěknou řádku let. Teď už ale k receptu:)
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut + chlazení
Počet porcí: 8 – 10 skleniček (dle velikosti)
Ingredience
- 500 g drůbežích jater (mohou být krůtí, kuřecí, kachní nebo mix)
- 280 g cibule (vychází na 2 větší cibule)
- 2 + 1 stroužek česneku
- 200 g slaniny (mohou být plátky i vcelku)
- 200 – 250 ml červeného nebo bílého vína
- 150 ml smetany
- 100 g másla
- snítka tymiánu (možno vynechat)
- špetka muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- cca 100 – 150 g másla
- bylinky nebo koření
- sušené ovoce
Postup
- Cibuli a 2 stroužky česneku oloupejte a nakrájejte nahrubo.
- V širší a vyšší pánvi rozehřejte 1 lžíci másla nebo přepuštěného másla a při nízké teplotě pomalu karamelizujte cibuli. Cibule by měla povolit a postupně začít hnědnout, tedy karamelizovat. Tento proces bude trvat cca 10 – 15 minut minut.
- Hotovou cibuli dejte z pánve bokem na připravený talíř. Na stejné pánvi dozlatova orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
- Jakmile je slanina opečená lehce do hněda, vraťte zpět cibuli a přidejte česnek, tymián a krátce, již při vyšší teplotě, zarestujte, aby přidané se suroviny rozvoněly.
- Poté přidejte očištěná, omytá a osušená játra a zprudka opečte.
- Jakmile jsou játra ze všech stran opečená, pánev zalijte červeným vínem. Teplotu opět snižte a nechte max. 5 minut probublávat.
- Poté přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, zalijte smetanou a nechte tekutinu lehce zredukovat a zhoustnout.
- Stáhněte z plotny, vhoďte do pánve máslo a za stálého míchání ho nechte ve směsi zcela rozpustit.
- Vyndejte stonky z tymiánů a směs přesuňte do mixéru spolu s posledním stroužkem oloupaného česneku. Mixujte do podoby hladkého krému. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Paštiku můžete nechat jako hladký krém nebo do ní lze přidat opečenou slaninu navíc nebo třeba sušené brusinky.
- Hotovou paštiku přesuňte do jednotlivých malých skleniček. Seshora každou sklenici polijte vrstvou rozpuštěného másla tak, aby paštika nebyla vidět a nedostával se k ní vzduch. Máslo lze posypat libovolnými bylinkami nebo sušeným ovocem.
- Paštiku nechce vychladit a zatuhnout v lednici. Dále pak skladujte v lednici.
- Slaninovou paštiku podávejte s čerstvým pečivem a sušeným ovocem či brusinkovým džemem.
TIP: Paštika je skvělý jedlý dárek. Pokud ji však budete chtít věnovat, nezapomeňte ji zavařit. Jen tak se prodlouží trvanlivost.
Příspěvek byl vytvořen ve spolupráci s Bosch Home.
2 Komentáře
Martina
22. 12. 2020 at 12:14Marti opet bajecny recept, dekuji! Na pastiku se chystam, jako darky pod stromecek, manzel se ji nemuze nabazit 🙂 ale nevim jak na to zavarovani, mate nejakou radu? V zivote jsem nic nezavarovala tak bych nerada, aby se to pokazilo. Pripadne jak dlouho vydrzi bez zavarovani? Dekuju a preji krasne a pohodove svatky 🎄
Martina
13. 1. 2021 at 14:15Moc děkuji! Přiznám se, že já na zavařování sama moc nejsem a vlastně nezavařuji. Když dělám tedy paštiku, tak je určena k rychlé spotřebě. Ze zkušenosti vydrží tak 5 dnů.