Vánoce jsou obdobím, kdy se na každém rohu (tedy, za normálních okolností) koupíte svařené víno, punč nebo horkou čokoládu. Horké nápoje s kapkou alkoholu zkrátka k Vánocům patří. Stejně tak k nim ale patří i nealkoholické horké nápoje – pro nás těhotné, děti a další:). Horká čokoláda je skvělou záležitostí, kdy si obě skupiny mohou přijít na své. Pro sebe s Mikim jsem tedy připravila nealko verzi VÁNOČNÍ BÍLÉ HORKÉ ČOKOLÁDY S KOŘENÍM A ŠLEHAČKOU a pro muže jsem navíc přidala skvělý koňak Hennessy. Použila jsem nejznámější a nejdostupnější z jejich řady Hennessy Very Special. Doma máme ale i Hennessy XO, které jsem manželovi dala na jeho nedávné 30. narozeniny – zkuste mrknout na ceny a pochopíte:D. Pry to ale stojí za to:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 10 minut
Počet porcí: 2 velké hrnky
Ingredience
- 500 ml plnotučného mléka
- 100 g kvalitní bílé čokolády
- 1 – 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička mleté vanilky, vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk
- 2 x 0, 2 – 0,4 dcl koňaku Hennessy (dle chuti)
+
- smetana ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
- perníčky nebo perník na strouhání
- cokoliv máte rádi : např. cukrové pusinky, hoblinky čokolády, marshmallow, mletá skořice, kakao, barevné sypání, pomerančová kůra, apod.
Postup
- V menším hrnci se silnějším dnem společně pozvolna ohřívejte mléko s perníkovým kořením a vanilkou (pokud máte lusk, stačí zrníčka z části nebo nechat vyvařit jen lusk a zrníčka si schovat např. do krému nebo likéru) dokud nepřijde mléko k varu. Pokud máte indukci, nepouštějte ji ihned na nejvyšší stupeň – chceme v mléce koření vyvařit.
- Do střední teplovzdorné misce nalámejte čokoládu. Mléko s kořením slijte k čokoládě přes jemné sítko, které zachytí větší kousky z koření.
- Pomocí lžíce nebo metličky rozmíchejte, aby se čokoláda s mlékem zcela spojila.
- Na dno hrníčku nalijte koňak Hennessy, dolijte horkou bílou čokoládou a nakonec dozdobte čerstvě vyšlehanou šlehačkou.
- Šlehačku ozdobte nastrouhanými perníčky/perníkem, celými perníčky a čímkoliv, co máte rádi.
TIP: Horkou čokoládu si můžete připravit i z rostlinného mléka – stačí to klasické kravské nahradit vašim oblíbeným rostlinným mlékem. Jen doporučuji nevybírat doslazovaná mléka – bílá čokoláda je sama o sobě již dost sladká:).
TIP: Pro tmavou horkou čokoládu stačí zaměnit bílou čokoládu za Vaši oblíbenou hořkou čokoládu. Zde pak můžete použít i lehce doslazované rostlinné mléko, v závislosti na obsahu kakaa vybrané čokolády.
TIP: Zkuste do čokolády přidat i pár kapek pomerančové šťávy a špetku pomerančové kůry.
PRO DĚTI A TĚHOTNÉ ALKOHOL V RECEPTU SAMOZŘEJMĚ VYNECHEJTE!:)
Žádné komentáře