Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce Vegetariánské

Kokosovo-mandlové rohlíčky s bílou čokoládou a malinami

Říkala jsem si, že letos se nebudu do žádného nového receptu na cukroví pouštět. Co si budeme, v těhotenství toho nezvládám tolik, co normálně a taky je receptů na cukroví všude velká spousta. A úžasných receptů. Jenže mi zbylo povolené máslo. Bylo ho málo na naše linecké, které jsem měla v plánu, a tak jsem si řekla, že zkusím něco vytvořit. S těstem se skvěle pracovalo (ale tady velké pozor, na zvolené suroviny – níže popíši blíže), rohlíčky se rozplývaly na jazyku, byly pevné a zároveň křehké a kombinace kokosu, mandlí, bílé čokolády a malin nemohla dopadnout jinak než báječně. A tak jsem chytla foták, Miki asistoval, já se pak nemohla se svými (opět v těhotenství bolavými) zády narovnat, ale recept jsem nafotila a pro Vás i pro sebe si jej tady odkládám:).

 

Náročnost: malá

Počet plechů: 3 plechy

 

 

Ingredience

 

  • 135 g povoleného másla
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • 1 lžíce rumu
  • 300 g hladké pšeničné mouky (můžete použít i mouku špaldovou nebo celozrnnou)
  • 70 g strouhaného kokosu (zvolte opravdu kvalitní strouhaný s dostatkem tuku – doporučuji např. značku Country Life)*
  • 65 g mandlí (mohou být neloupané i loupané)
  • 75-80 g moučkového cukru
  • větší špetka mleté vanilky/vanilkový lusk/ popř. část cukru zaměňte za vanilkový cukr
  • větší špetka soli

+

  • 100 g kvalitní bílé čokolády
  • strouhaný kokos
  • mrazem sušené maliny
  • (popř. moučkový cukr s vanilkou)

*Pokud použijete hodně přesušený kokos, může se stát, že se bude těsto drolit. Pokud by k tomu došlo, zkuste do těsta přidat o něco více tuku.

 

 

Postup

 

  1. Kokos i mandle opražte na suché pánvi, dokud se nerozvoní a kokos lehce nezezlátne. Nechte lehce vychladnout a rozmixujte.
  2. Suché ingredience společně promíchejte.
  3. Vsypte je na pracovní plochu a doprostřed vytvořte důlek.
  4. Do důlku nakrájejte povolené máslo, přidejte vejce, rum a vypracujte v hladké těsto.
  5. Pokud máte robot, zvládne udělat většinu práce za vás. Těsto pak nakonec jen chvíli prohněťte i v rukách.
  6. Z těsta vytvořte válec, zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na 2 hodiny odpočinou do lednice.
  7. Těsto vytáhněte cca 10 minut před pečením ven z lednice, aby lehce povolilo.
  8. Rozdělte si jej na 4-5 dílů.
  9. Vždy pracujte jej s jednou částí těsta – postupně každou část krátce propracujte v ruce a vytvořte z těsta dlouhý váleček, ten nakrájejte na díly asi o velikosti 1 cm.
  10. Z každého dílku pak vytvarujte rohlíček a dejte jej na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíček příliš neohýbejte, aby těsto neprasklo. Mezi jednotlivými rohlíčky stačí na plechu malé mezery.
  11. Až budete mít plech plný, pečte rohlíčky na 180°C zhruba 8-10 minut, dokud nejsou zlatavé.
  12. Upečené rohlíčky nechte pár minut vychladnout na pečicím papíru, který po upečení ale z plechu sundejte.
  13. Bílou čokoládu rozpusťte na vodní lázni a vychladlé rohlíčky v ní namáčejte z obou stran a odkládejte na mřížku (popř pečicí papír). Další rychlejší možností je si rohlíčky rozprostřít na mřížku nebo pečicí papír a čokoládou je pocákat nebo i např. máčet celou jejich horní část do čokolády.
  14. Dokud čokoláda nezaschne, posypte rohlíčky strouhaným kokosem a rozdrcenými mrazem sušenými malinami.
  15. Další z možností je rohlíčky obalovat v moučkovém cukru s vanilkou, jako klasické vanilkové rohlíčky. Za sebe ale doporučuji kombinaci cukroví, sladké bílé čokolády a kyselkavých malin.
  16. Čokoládu na rohlíčcích nechte zcela zatuhnout a poté cukroví uložte do uzavíratelné krabice a skladujte v chladu.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď