Bezlepkové Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vánoce

Domácí karamelky s vanilkou a oříšky

Tipů na jedlé dárky není nikdy dost. Tak taky je jeden z nich. DOMÁCÍ KARAMELKY! Můžete své blízké obdarovat balíčkem takovýchto karamelek nebo jeden bonbónek vždy přilepit na vánoční dáreček.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + chlazení a tuhnutí karamelu (přes noc)

 

 

Ingredience

 

  • 375 g cukru krupice nebo krystal
  • 135 g másla
  • 50 g smetany ke šlehání
  • 100 g směsi loupaných lískových oříšků a mandlí (fungovat budou ale i např. pekanové ořechy)
  • 1/2 lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

+

  • vločková sůl/strouhaný perník

 

 

Postup

 

  1. Oříšky nasekejte nahrubo a opražte na sucho na pánvi, dokud lehce nezezlátnou a nezačnou vonět. Pokud byste neměli lískové oříšky bez slupek, opražte je celé a z ještě horkých ořechů poté pomocí utěrky slupky odstraňte.
  2. Cukr zahřívejte v širokém hrnci se silnějším dnem, dokud se nerozpustí a nepřemění v karamel – zprvu můžete cukr promíchávat jen krouživými pohyby hrncem, jakmile začne tmavnout a rozpouštět se, začněte míchat. (Doporučuji pracovat na střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
  3. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný v karamel, přidejte po částech máslo a rychle míchejte. Karamel můžete stáhnout na chvíli z ohně, aby se díky vysokému teplu nesrazil – stále ale míchejte, poté vraťte na plotnu, a i nadále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí. Tento postup opakujte, dokud není všechno máslo do karamelu zapracované.
  4. Dále přilijte připravenou smetanu, opět vždy rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a smetanu zapracujte ke karamelu. Pokud by se tekutina oddělovala nebo se karamel srazil, vraťte hrnec zpět na plotnu a nechce karamel za stálého míchání znovu rozpustit a spojit se se smetanou.
  5. Do tekutého kompaktního karamelu vhoďte předem opražené nasekané ořechy, vanilku, špetku soli a zamíchejte.
  6. Úzkou delší nádobu vyložte pečicím papírem (můžete si jej předem lehce namočit a pomačkat, aby dobře držel tvar). Do nádoby přelijte karamel s oříšky, posypte vločkovou solí (nebo např. strouhaným perníkem) a nechte zatuhnout a zachladit v lednici.
  7. Pečicí papír se zatuhlým karamelem vyndejte z formy a pomocí horkého nože (stačí si jej namočit pod tekoucí horkou vodou a utřít) krájejte na jednotlivé karamelky. Krájení však upravte velikosti formy, kterou jste na karamel použili a také tomu, jak velké karamelky chcete mít.
  8. Každou karamelku pak zabalte do papírků vystříhaných z pečicího papíru a konce zakruťte. Pro dozdobení můžete použít i přírodní nebo barevný provázek.
  9. Uchovávejte v chladu.

 

 

TIP: Karamelky můžete i obalit v rozpuštěné hořké čokoládě – ideálně 80% obsah kakaa a více – hořkost čokolády hezky stáhne sladkost karamelu.

 

Recept byl vytvořen pro Košík.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď