Hlavní jídla Jídlo Předkrmy Recepty Snídaně Vegetariánské

Horký sýrový sendvič

Američani tomuto jídlu říkají GRILLED CHEESE. Když jsem poprvé slyšela tento název, věděla jsem, že to bude něco pro mě. Na sýrech jsem takřka závislá a myslím si, že podobnou oblibu mají i mezi spoustou dalších lidí. A jestli je ještě něco lepšího než sýr, pak je to horký sýr. Takový ten, který se táhne a tak úžasně voní. Pro tento recept jsem zvolila do sendviče 2 druhy sýru – čedar a gruyére. Pokud některý z nich neseženete, lze je zaměnit – ale vybírejte opravdu kvalitní a chutné sýry. S eidamem nikdy nedosáhnete tak chutného výsledku:). Skvělý chleba, sýr a máslo k sobě k dokonalosti už mnohé nepotřebují. Proto jsem sendvič doplnila jen troškou dijonské hořčice Maille, červenou cibulí a pestem z baby špenátu.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 25 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

 

  • 4 velké krajíce chleba
  • 150 g sýru čedar
  • 125 g sýru gruyére (popř. jiného výrazného tvrdého sýru – comte, vyzrálá gouda, ementál, apod.)
  • 1 velká červená cibule
  • dijonská hořčice Maille (popř. hrubozrnná)
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

+

  • 100 g baby špenátu
  • 1 střední stroužek česneku
  • 1 lžíce opražených dýňových semínek (lze zaměnit za slunečnicová semínka, piniové oříšky nebo kešu oříšky)
  • 1 lžíce kvalitního olivového nebo avokádového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

  1. Připravte si 4 středně silné plátky chleba – můžete použít světlý pšeničný chléb nebo pšenično-žitný, popř. jakýkoliv jiný dle vašich chuťových preferencí a zásob.
  2. Plátky z obou stran pomažte rozpuštěným nebo změklým máslem.
  3. Na 2 z připravených plátků pak z jedné strany rozetřete vrstvu hořčice – stačit bude 1 lžička na sendvič.
  4. Na hořčici položte na tenko nakrájená kolečka červené cibule.
  5. Na cibuli pak přijde vrstva nahrubo nastrouhaných sýru – čedar a gruyére (malé množství sýru si můžete nechat na posypání sendviče seshora).
  6. Na sýr nakonec pomocí lžičky rozdělte pesto z baby špenátu – to připravíte velmi jednoduše. Špenát opláchněte a důkladně osušte. Vložte do mixéru a spolu se stroužkem česneku, semínek, oleje, soli a pepře rozmixujte v pesto. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
  7. Na pesto položte zbývající plátky chleba a zlehka přimáčkněte.
  8. Na středně rozpálené pánvi sendviče opékejte na lžíci másla a trošce olivového oleje. Z každé strany opékejte cca 3 minuty.
  9. Pokud by se sýr během opékání na pánvi dostatečně rozpustil, vložte sendviče do pekáče nebo na plech a nechte zprudka krátce zapéct v troubě. Navíc můžete sendviče seshora posypat další vrstvou lahodného sýra s čerstvě mletým pepřem.
  10. Podávejte horké.

 

 

TIP: Dozdobit můžete čerstvými bylinkami a baby špenátem.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď