Američani tomuto jídlu říkají GRILLED CHEESE. Když jsem poprvé slyšela tento název, věděla jsem, že to bude něco pro mě. Na sýrech jsem takřka závislá a myslím si, že podobnou oblibu mají i mezi spoustou dalších lidí. A jestli je ještě něco lepšího než sýr, pak je to horký sýr. Takový ten, který se táhne a tak úžasně voní. Pro tento recept jsem zvolila do sendviče 2 druhy sýru – čedar a gruyére. Pokud některý z nich neseženete, lze je zaměnit – ale vybírejte opravdu kvalitní a chutné sýry. S eidamem nikdy nedosáhnete tak chutného výsledku:). Skvělý chleba, sýr a máslo k sobě k dokonalosti už mnohé nepotřebují. Proto jsem sendvič doplnila jen troškou dijonské hořčice Maille, červenou cibulí a pestem z baby špenátu.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 25 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 4 velké krajíce chleba
- 150 g sýru čedar
- 125 g sýru gruyére (popř. jiného výrazného tvrdého sýru – comte, vyzrálá gouda, ementál, apod.)
- 1 velká červená cibule
- dijonská hořčice Maille (popř. hrubozrnná)
- máslo
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
+
- 100 g baby špenátu
- 1 střední stroužek česneku
- 1 lžíce opražených dýňových semínek (lze zaměnit za slunečnicová semínka, piniové oříšky nebo kešu oříšky)
- 1 lžíce kvalitního olivového nebo avokádového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Připravte si 4 středně silné plátky chleba – můžete použít světlý pšeničný chléb nebo pšenično-žitný, popř. jakýkoliv jiný dle vašich chuťových preferencí a zásob.
- Plátky z obou stran pomažte rozpuštěným nebo změklým máslem.
- Na 2 z připravených plátků pak z jedné strany rozetřete vrstvu hořčice – stačit bude 1 lžička na sendvič.
- Na hořčici položte na tenko nakrájená kolečka červené cibule.
- Na cibuli pak přijde vrstva nahrubo nastrouhaných sýru – čedar a gruyére (malé množství sýru si můžete nechat na posypání sendviče seshora).
- Na sýr nakonec pomocí lžičky rozdělte pesto z baby špenátu – to připravíte velmi jednoduše. Špenát opláchněte a důkladně osušte. Vložte do mixéru a spolu se stroužkem česneku, semínek, oleje, soli a pepře rozmixujte v pesto. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
- Na pesto položte zbývající plátky chleba a zlehka přimáčkněte.
- Na středně rozpálené pánvi sendviče opékejte na lžíci másla a trošce olivového oleje. Z každé strany opékejte cca 3 minuty.
- Pokud by se sýr během opékání na pánvi dostatečně rozpustil, vložte sendviče do pekáče nebo na plech a nechte zprudka krátce zapéct v troubě. Navíc můžete sendviče seshora posypat další vrstvou lahodného sýra s čerstvě mletým pepřem.
- Podávejte horké.
TIP: Dozdobit můžete čerstvými bylinkami a baby špenátem.
Žádné komentáře