Vaření a pečení nebo i nepečení je teď jednou z věcí, které se doma můžete věnovat. Asi vás nepřekvapí, že já jsem u plotny každý den a to i několik hodin:). A ač pracuji na kuchařce, chci vás doma inspirovat a přinášet i nové recepty sem na blog. Tento vznikl pro „Gastrokroužek v karanténě“ aneb Lukáš nám napsal, že karanténa nás nezastaví a naopak ji využijeme a uděláme gastrokroužek na dálku:).Vzniklo tak celé karanténní menu od snídaně, přes svačinu, oběd, dezert až po večerní drink a nějakou tu noční prasárnu:D. Všechny recepty najdete na Instagramu @gastrokrouzek. A abych vás navnadila – @neplechanaplechu připravila svůj toastový chléb, @kitchenettehome banana bread ze starých banánů , @sklarouvkuchyni nádivku z toho, co zbylo , @lucijef brokolicovou polévku, @lukashejlik a @veronika_hejlikova švíčkovou bez svíčkové, @adeladoselkaramel „bezezbytkovou pizzu“, @yummypaleo.cz pomerančové smoothie proti nachlazení, @pg_foodies koláč Far, @karolinafour topinky s pečenou zeleninou, @georgenemec drink Penicilin – jak příhodné, že:D, @tasteofkate a @tasteofred tacos, @darinakrivankova quesadilla s tím, co bylo ve večerce a @Kitchenstory langoš. Já jsem se vrhla na přípravu dezertu a zvolila jsem nepečený cheesecake – respektive napůl nepečený – korpus se peče:D. Cheesecake jsem vybrala hlavně proto, že se dá nakombinovat z docela dost surovin, které možná zrovna máte doma. Základ nemusí být ze sušenek, ale postačí i piškoty anebo si jej můžete upéct z nějakého třeba bábovkového nebo brownies těsta. Možností je spoustu. Nebojte se tedy experimentovat a zkoušet:). Jde o to využít, co máme zrovna doma k dispozici a hlavně si to celé trošku zpříjemnit. Jo a jen taková poznámka…tento cheesecake jsem si zamilovala na první ochutnání. Sama nejsem fanoušek kávových dezertů, ale prosím věřte, že tohle je opravdu mňam!:)
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut + chlazení cheesecaku
Počet porcí: cca 10 porcí
Ingredience
(na dortovou formu o průměru 18-20 cm)
Ingredience na korpus
- 60 g libovolných oříšků (pekany, vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu)
- 50 g piškotů nebo sušenek
Ingredience na krémovou část
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 1 šálek silného espressa
- 240 g krémového sýra (př. Philadephie, Matylda, ale lze použít i žervé (ideálně to ze smetany))
- 250 g mascarpone
- 60 g ricotty nebo tvarohu
- 1 zralý banán (90-100 g)
- 30 g moučkového cukru
Postup
Postup na korpus
- Ve food procesoru rozemelte společně ořechy a piškoty/sušenky do podoby drolivé hmoty. Melte směs trošku déle, aby se ořechy zahřály a pustily část svého tuku, který podrží vše pohromadě.
- Dno dortové formy (nejlépe o průměru 18-20 cm) vyložte pečicím papírem.
- Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu z ořechů a piškotů.
- Pečte asi 10 minut na 180°C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé.
- Nechte zcela vychladnout.
Postup na krémovou část
- Všechny ingredience vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.
- Čokoládu rozpusťte na vodní lázni, odložte stranou a nechte zchladnout – během chladnutí ji občas promíchejte.
- Dále uvařte silné espresso – také jej nechejte vychladnout.
- Ve větší míse společně vyšlehejte krémový sýr, mascarpone a ricottu/tvaroh.
- Nastrouhejte banán, přisypte moučkový cukr a opět zašlehejte.
- Dále postupně ke směsi vmíchejte zchladlé espresso.
- Směs rozdělte na 2 části. Jednu část nechte pouze kávovou.
- Do druhé části vmíchejte vychladlou čokoládu.
- Čokoládová část je těžší, proto ji na korpus vrstvěte jako první.
- Na ni naneste kávovou vrstvu.
- Dejte vychladit do lednice alespoň na 12 h, nejlépe přes noc.
- Po vychlazení a vytažení z lednice obkružte cheesecake dokola teplým nožem – nahřejte jej pod horkou tekoucí vodou a otřete.
- Zdobit můžete karamelizovanými kávovými zrny, ořechy a čokoládou.
TIP: Na korpus můžete kromě piškotů nebo sušenek využít i zbytky starší bábovky nebo jiného sladkého pečiva.
TIP: Velmi podstatná je teplota surovin. Pokud bychom smíchali studený sýr a horkou čokoládu, krém by se nám srazil.
TIP: Banán v receptu můžete nahradit cukrem. Místo 1 banánu přidejte cca 40-50 g moučkového cukru. Popř. můžete naopak cukr nahradit dalším banánem:).
8 Komentáře
Marie
7. 4. 2020 at 19:58Dobrý den, chci se doptat, jak zkaramelizovat kávová zrna .. .)
Děkuju, M.
Martina
26. 4. 2020 at 11:39Dobrý den, cukr rozpustíte v karamel a zrna v něm potom (ještě horkém) pánvi/hrnci obalíte. Přesunete na pečicí papír a necháte vychladnout. Je to spíš ale takové pro fajnšmekry nebo na ozdobu:)
Katka
7. 5. 2020 at 7:21Kolik ml kávy použit? Dekuji
Martina
22. 5. 2020 at 11:35U espressa to vychází na plus mínus 25 ml:)
Lucie
7. 5. 2020 at 20:20Měla jsem možnost ochutnat jen krém, protože jsem cheesecake dělala jako dárek. Krémy luxusní, cheesecake obdarované velmi chutnal, recept poslán dál 🙂 Už se těším, až jej připravím i pro nás:)Hezký den a děkuji za recept.
Martina
22. 5. 2020 at 11:35Moc děkuji za zprávu, udělala mi radost!:) Mějte se krásně! Martina
Anna
1. 9. 2021 at 11:39U nás doma tento dortík všichni naprosto milujeme a k receptu se vracím stále dokola. <3
Martina
27. 9. 2021 at 20:02Tak to mě moc těší!!! Moc děkuji!!:)