Bez mléka Bezlepkové Jídlo Paleo Recepty Ryby Saláty

Buddha bowl s lososem

Pokud sledujete můj Instagramový účet @mamachef.cz , pak víte, že bychom letos na podzim měli s manželem dokončit náš vysněný domeček. To pro mě poprvé v životě znamená mít opravdu své vlastní bydlení a moct si ho zařídit celé po svém. Asi nikoho příliš nepřekvapí, že kuchyně je pro mě téma číslo 1. Krásná fotogenická kuchyň je můj sen. Stejně tak jako praktická a funkční kuchyň. K čemuž samozřejmě patří i kuchyňské spotřebiče, které máme vybrané už více než půl roku. Kuchyň budeme kompletně vybavovat značkou Bosch a já mám velkou radost, že až to vše bude, budu Vám o tom moci říct více díky spolupráci, kterou jsem se značkou Bosch navázala. Bosch je zárukou kvality, jak říká můj muž:). O velkých spotřebičích ale až jindy. Dneska jsem Vám chtěla tuto dlouhodobou spolupráci představit spolu s jedním z novinek v rámci malých spotřebičů značky Bosch.

Během tvorby receptů do kuchařky jsem doslova odvařila svůj tyčový mixér. Dokonce se mi rozpadla při mixování plastová miska a všude lítaly plastové střepy:D. V tom se mi ozvali z Bosche, jestli nechci vyzkoušet jejich nový tyčový mixér s vakuovacím systémem. Říkala jsem si, že vakuovací systém je fajn, ale že hlavně potřebuji ten samotný mixér:D. Samozřejmě jsem nakonec nejvíce nadšena právě z tohoto systému.

Tyčový mixér ErgoMixx se skládá ze samotného mixéru s ponorným a šlehacím nástavcem, nástavcem pro vakuovaní, vakuovací nádoby, několika vakuovacích sáčků ve 2 velikostech, sekáček a mixovací nádobu s měrkou a víčkem. Musím se přiznat, že já bych zvládla i robot s větším výkonem (jsem opravdu hodně náročná a taky jsem schopná upéct denně 3 koláče a uvařit 3 hlavní chody:D), ale na druhou stranu jsem s ErgoMixxem zvládla umixovat i našlehat vše, co jsem zatím potřebovala. Na běžné vaření mi tedy slouží dobře. Jak jsem ale psala o odstavec výš,  nejvíce jsem okouzlená právě vakuovacím systémem. Vakuování je až směšně jednoduché . Zavakuované hovězí mi zůstalo po naprosto čerstvé a v pořádku několik dnů, a to ze zkušenosti otevřené maso musím nejpozději druhý den spotřebovat. Pro uchovávání potravin (a tím i snížení plýtvání) je to zkrátka naprosto skvělá věc. Pokud vakuujete např. zeleninu, sáčky pak jednoduše omyjete a znovu využijete – není to však doporučováno u masa a ryb. Sáčky jsou navíc vhodné i pro vaření metodou sous-vide – maso při pozvolné přípravě v sáčku zůstane zcela šťavnaté – nakonec se jen dodělá na pánvi, aby získalo krustu. Pokud vezmu v potaz ceny vakuovaček na trhu, zde mi doporučená cena 3 150 Kč přijde velmi přiměřená. Pokud uvažujete o pořízení nového ponorného mixéru, určitě se doporučuji na ErgoMixx s vakuovačkou minimálně podívat, jestli to není zrovna ta přidaná hodnota produktu, která by Vám byla vhodným pomocníkem do kuchyně.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 2 porce

 

Ingredience

 

  • 300 g čerstvého lososa

+

  • 1/2 větší brokolice
  • 1/2 středního pórku
  • 1/2 manga
  • 1/2 avokáda
  • 1/3 salátové okurky
  • 2 ředkvičky
  • 1/2 barevné řepy
  • listy – rukola, baby špenát, lístky červené řepy, polníček, aj.
  • klíčky nebo mikrobylinky (já dávám klíčky brokolice a červeného zelí)
  • kvalitní olivový olej (popř. kvalitní lněný nebo avokádový olej)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

  1. Brokolici rozdělte na růžičky, důkladně omyjte a rozmixujte v sekáčku tak, aby vznikla konzistence podobná kuskusu – mixujte asi 5 sekund.
  2. Na větší pánvi lehce rozehřejte olivový olej, krátce na něm opečte předem omytý a na tenká kolečka nakrájený pórek a poté přidejte brokolicový kuskus/rýži.
  3. Přidejte sůl a trošku čerstvě mletého pepře, zamíchejte a restujte na mírném ohni za občasného zamíchání 5 – 10 minut.
  4. Hotový brokolicový kuskus/rýži dochuťte dle potřeby dochuťte solí, pepřem. Můžete i přidat kapku citrónové šťávy a bylinky dle chuti.
  5. Lososa rozdělte na 2 porce, omyjte a osušte papírovou utěrkou.
  6. Rybu osolte a opékejte na sucho na nepřilnavé pánvi ze všech stran při střední teplotě. Dejte si pozor, ať je losos udělaný i v nesilnější části filetu.
  7. Při použití vhodného nádobí není tuk při opékání lososa třeba, jelikož losos je sám o sobě dost tučný. Během zahřívání tak pustí poměrně velké množství vlastního tuku. (Doporučuji nádobí z leteckého hliníku – chutnějšího lososa jsem ještě nejedla:) Možností je i lososa péct v troubě na 200°C zhruba 20 – 25 minut.
  8. Do dvou misek rozdělte brokolicový kuskus/rýži, oloupané a na kostky nakrájené mango, avokádo, omyté a na plátky nakrájené ředkvičky a okurek. Nakonec doplňte listy, klíčky nebo mikrobylinkami a zakápněte olivovým, lněným nebo avokdáovým olejem.
  9. Seshora každé misky položte filet z lososa.

 

 

 

Tento recept vznikl ve spolupráci s Bosch.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď