Hlavní jídla Jídlo Recepty Vegetariánské Základní recepty

Bramboráčky s dipem z brynzy a kopru

Jednoduchá jídla ze základních surovin miluju. Hlavně teda kombinaci brambor a brynzy, která nikdy nezklame. Už dlouho tady najdete recept na BRAMBORY V KEFÍRU S BRYNZOU:). Dneska se ale vydáme tou trošku méně zdravou cestou a to od vaření ke smažení:). Bramboráky se dají dělat na spoustu různých způsobů. Manželova rodina je třeba dělá měkkoučké s cibulí a smetanou v těstě. Ty pro vás mám taky na „to do listu“. Teď jsou to ale takové ty naše klasické české bramboráky, ale s jedním rozdílem, smažím je na přepuštěném másle. Ta chuť je totiž naprosto famózní a nedá se to srovnat se smažením na oleji. Ghí/přepuštěné máslo si můžete jednoduše připravit i doma. Zde najdete postup od Míši Yummy Paleo. K horkým bramborákům si pak připravte svěží dip s brynzy a kopru a navíc křupavou semínkovou strouhanku. Obyčejné jídlo tak povýšíte na další úroveň. A přitom je to úplně jednoduché:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 40 minut

Počet porcí: 2 větší nebo 4 menší porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na bramboráčky

 

  • 540 g oloupaných brambor typu B
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 90 g polohrubé mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • přepuštěné máslo (ghí)

 

Ingredience na dip

 

  • 140 g bílého jogurtu
  • 100 g brynzy
  • 2-3 lžíce nasekaného kopru
  • 10 g smetany (min. 30% obsah tuku) – pokud byste použili tekutý bílý jogurt, smetanu již nepřidávejte
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

TIP: Místo jogurtu můžete použít i např. zakysanou smetanu. Pak také nepřidávejte klasickou smetanu navíc:). Popřípadě můžete jogurt nakombinovat se zakysanou smetanou. Stejně tak bude fungovat i kombinace s tvarohem:).

 

Ingredience na semínkovou strouhanku

 

  • 20 g dýňových semínek
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 10 g lněných semínek
  • 15 g strouhanky (ideálně chlebové strouhanky)
  • sušené bylinky
  • sůl

 

TIP: Na dochucení a dozdobení si můžete připravit koprový olej. Stačí 2-3 snítky kopru (postačí i větvičky, které byste jinak vyhodily) mírně ohřát v rostlinném oleji – kopr se nesmí začít smažit, teplota by měla být max. 50 stupňů. Jakmile je olej ohřátý, rozmixujte jej spolu s koprem tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné sítko.Vznikne vám krásně zelený koprový olej.

 

 

Postup

 

Postup na bramboráčky

 

  1. Oloupané a omyté brambory nastrouhejte najemno.
  2. Přebytečnou vodu z brambor vymačkejte a slijte.
  3. Přidejte vejce, mouku, utřený česnek, sůl, majoránku, kmín a pepř.
  4. Promíchejte pomocí lžíce a vytvořte hladké těsto.
  5. Na pánvi si rozehřejte větší množství přepuštěného másla (můžete zvolit i jiný vhodný tuk, ale přepuštěné máslo dodá bramborákům fantastickou chuť) a pomocí lžíce tvořte malé bramboráčky.
  6. Opékejte středním až vyšším plameni z obou stran dozlatova. Jen tak, aby se bramboráčky nepřipalovaly, ale zároveň se opékaly do křupava.
  7. Přebytečný tuk můžete odsát pomocí kuchyňských utěrek.

 

Postup na dip

 

  1. Ve střední misce pomocí vidličky spojte jogurt s nadrolenou brynzou.
  2. Dále přidejte kopr, popř. smetanu, ochuťte troškou soli a pepře.

 

Postup na semínkovou strouhanku

 

  1. Všechny suroviny společně opékejte na suché pánvi dozlatova.
  2. Bramboráky podávejte horké spolu s dipem z brynzy a kopru a troškou semínkové strouhanky. Dip můžete seshora zakápnout koprovým olejem.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď