Jednoduchá jídla ze základních surovin miluju. Hlavně teda kombinaci brambor a brynzy, která nikdy nezklame. Už dlouho tady najdete recept na BRAMBORY V KEFÍRU S BRYNZOU:). Dneska se ale vydáme tou trošku méně zdravou cestou a to od vaření ke smažení:). Bramboráky se dají dělat na spoustu různých způsobů. Manželova rodina je třeba dělá měkkoučké s cibulí a smetanou v těstě. Ty pro vás mám taky na „to do listu“. Teď jsou to ale takové ty naše klasické české bramboráky, ale s jedním rozdílem, smažím je na přepuštěném másle. Ta chuť je totiž naprosto famózní a nedá se to srovnat se smažením na oleji. Ghí/přepuštěné máslo si můžete jednoduše připravit i doma. Zde najdete postup od Míši Yummy Paleo. K horkým bramborákům si pak připravte svěží dip s brynzy a kopru a navíc křupavou semínkovou strouhanku. Obyčejné jídlo tak povýšíte na další úroveň. A přitom je to úplně jednoduché:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 40 minut
Počet porcí: 2 větší nebo 4 menší porce
Ingredience
Ingredience na bramboráčky
- 540 g oloupaných brambor typu B
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 90 g polohrubé mouky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sušené majoránky
- ½ lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- přepuštěné máslo (ghí)
Ingredience na dip
- 140 g bílého jogurtu
- 100 g brynzy
- 2-3 lžíce nasekaného kopru
- 10 g smetany (min. 30% obsah tuku) – pokud byste použili tekutý bílý jogurt, smetanu již nepřidávejte
- čerstvě mletý pepř
- sůl
TIP: Místo jogurtu můžete použít i např. zakysanou smetanu. Pak také nepřidávejte klasickou smetanu navíc:). Popřípadě můžete jogurt nakombinovat se zakysanou smetanou. Stejně tak bude fungovat i kombinace s tvarohem:).
Ingredience na semínkovou strouhanku
- 20 g dýňových semínek
- 20 g slunečnicových semínek
- 10 g lněných semínek
- 15 g strouhanky (ideálně chlebové strouhanky)
- sušené bylinky
- sůl
TIP: Na dochucení a dozdobení si můžete připravit koprový olej. Stačí 2-3 snítky kopru (postačí i větvičky, které byste jinak vyhodily) mírně ohřát v rostlinném oleji – kopr se nesmí začít smažit, teplota by měla být max. 50 stupňů. Jakmile je olej ohřátý, rozmixujte jej spolu s koprem tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné sítko.Vznikne vám krásně zelený koprový olej.
Postup
Postup na bramboráčky
- Oloupané a omyté brambory nastrouhejte najemno.
- Přebytečnou vodu z brambor vymačkejte a slijte.
- Přidejte vejce, mouku, utřený česnek, sůl, majoránku, kmín a pepř.
- Promíchejte pomocí lžíce a vytvořte hladké těsto.
- Na pánvi si rozehřejte větší množství přepuštěného másla (můžete zvolit i jiný vhodný tuk, ale přepuštěné máslo dodá bramborákům fantastickou chuť) a pomocí lžíce tvořte malé bramboráčky.
- Opékejte středním až vyšším plameni z obou stran dozlatova. Jen tak, aby se bramboráčky nepřipalovaly, ale zároveň se opékaly do křupava.
- Přebytečný tuk můžete odsát pomocí kuchyňských utěrek.
Postup na dip
- Ve střední misce pomocí vidličky spojte jogurt s nadrolenou brynzou.
- Dále přidejte kopr, popř. smetanu, ochuťte troškou soli a pepře.
Postup na semínkovou strouhanku
- Všechny suroviny společně opékejte na suché pánvi dozlatova.
- Bramboráky podávejte horké spolu s dipem z brynzy a kopru a troškou semínkové strouhanky. Dip můžete seshora zakápnout koprovým olejem.
Žádné komentáře