Perníčkové latté jsem poprvé ochutnala kdysi dávno ve Starbucksu. Stal se z něj (nejen) u nás hit a tak se postupně tato speciální káva dostala i do menších kaváren. Já jsem jeden rok měla i koupený perníčkový sirup a dělala si celý advent gingerbread latté doma:). Teď jsem se ale rozhodla vyměnit kupovaný sirup za domácí a nevím, proč jsem to neudělala už dříve. Jeho příprava je totiž jednoduchá a doma jej můžete mít po ruce pro skvělou kávu pro návštěvu nebo třeba i do svařeného vína. Mikínkovi občas kapnu kapku do jeho „kafíčka“ v podobě našlehaného mlíčka. V tomto receptu najdete suroviny i postup na přípravu, jak perníčkového sirupu, samotného latté, tak i recept na špaldovo-pšeničné perníčky, kterými můžete kávu zdobit anebo si je upéct jen tak. Použila jsem opět razítkovou techniku, takže ozdobeno je ihned po upečení. A pokud by bylo perníčků mnoho, zkuste udělat perníkový cheesecake, který je naprosto skvělý!
Náročnost: malá
Ingredience
Ingredience na špaldovo-pšeničné perníčky
(cca 3 plechy)
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 210 g hladké celozrnné špaldové mouky (popř. celozrnné pšeničné)
- 130 g medu (tekutý)*
- 130 g změklého másla
- 85 g moučkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 2-3 lžičky kvalitního kakaa (pro světlé perníčky můžete vynechat)
- 2 rozšlehaná vejce z volného chovu
- 1 velká lžička oblíbeného perníkového koření
- špetka soli
+
- 1 rozšlehaný bílek na potření
- rum
- mouka na podsypání
Ingredience na gingerbread/perníčkový sirup
- 2 – 3 celé skořice
- 10 hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
- 2 lžíce oblíbeného perníkového koření
- 300 ml vody
- 200 g třtinového cukru
- 50 g medu
(popř. kvalitní kakaový prášek, vanilka)
Ingredience na latté
(hrnek o objemu cca 280 – 330 ml)
- cca 1 lžíce gingerbread/perníčkoveho sirupu
- espresso (cca 30 ml kávy)
- 200 – 250 ml plnotučného mléka nebo rostlinné alternativy mléka
- smetana ke šlehání/šlehačka na ozdobení
- perníčky na ozdobení
Množství mléka i sirupu si přizpůsobte vámi zvolené velikosti nádoby, ve které budete latté podávat. Pokud si namísto latté připravíte hrnek s menším objemem, množství mléka tomu přizpůsobte.
Postup
Postup na perníčky
- Suché ingredience společně promíchejte v míse od robotu.
- Přidejte med (pokud by nebyl tekutý nebo alespoň dostatečně měkký k zapracování do těsta, lehce jej rozehřejte, ale poté počkejte až vychladne a NEPŘIDÁVEJTE JEJ HORKÝ – těsto by se lepilo a bylo řídké), změklé máslo, rozšlehaná vejce a nechte v robotu vypracovat v hladké, ne příliš lepivé těsto.
- Z těsta vytvořte váleček a zabalte jej do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
- Těsto nechte v lednici klidně i přes noc. Než s ním budete další den pracovat, vytáhněte si jej s předstihem z lednice, aby lehce povolilo.
- Těsto si rozdělte na 3 části. Na pomoučené pracovní ploše vždy každou část vyválejte na cca 3-5 mm silné pláty a vykrajujte vybrané tvary. Zbytky těsta nakonec opět zpracujte, vyválejte a vykrajujte. Těsto je dostatečně elastické a zvládne několik zpracování.
- Pokud vlastníte razítka, můžete tvary zdobit zatlačením razítka do těsta – např. doprostřed hvězdičky.
- Vykrojené perníčky přesouvejte na předem připravený plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte na 170°C zhruba 7-9 minut minut podle velikosti, dokud nezezlátnou. Čím déle budete perníčky péct, tím budou tvrdší – na to si dejte pozor. Také je dobré péct společně podobně velké tvary.
- Hotové a horké perníčky potřete rozšlehaným bílkem s kapkou rumu a nechte zaschnout – budou se krásně lesknout (tento postup je mnohem efektivnější než potření před pečením).
- Perníčky můžete nechat takto nebo zdobit bílkovou polevou či cukrovou polevou z cukru, rumu a citronové šťávy.
Postup na sirup
- V menším rendlíku se silnějším dnem nechejte nasucho rozvonět celou skořici, hřebíček a badyán. Jakmile začne koření vonět, přidejte perníkové koření, rychle zamíchejte a zalijte připravenou vodou.
- Dále do hrnce přidejte i třtinový cukr a med.
- Zamíchejte a na mírném ohni nechte za občasného promíchání cukr s medem rozpustit a směs zredukovat do podoby sirupu.
- Sirup po vychladnutí ještě mírně zatuhne, proto nechceme konzistenci karamelu, ale spíše řidšího sirupu.
- Hotový sirup nechte lehce zchladnout a předečte přes jemné sítko, abyste se zbavili celých kousků koření.
- Přelijte do čisté uzavíratelné nádoby.
TIP: Pro ozvláštnění můžete do sirupu přidat i lžičku kvalitního kakaa a mletou vanilku nebo vanilkový extrakt.
Postup na latté
- U přípravy latté záleží na vybavení, které máte zrovna dostupné. V ideálním případě je pro přípravu vhodný kávovar, který umí vytvořit espresso a šlehač mléka (tryska na kávovaru, funkce tvorby mléčné pěny, konvička na šlehání, apod.). Pokud ale šlehač nemáte, můžete zkusit mléko za postupného ohřívání na plotně provzdušnit ručním elektrickým šlehačem.
- Na dno hrnku/sklenice dejte 1 lžíci perníčkového sirupu a pokračujte přípravou espressa.
- Dále kávu se sirupem zalijte našlehaným mlékem a dozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou (Vychlazenou smetanu s min. 33% obsahem tuku šlehejte ve vyšší nádobě – odměrný válec nebo mísa, dokud nevznikne tuhá šlehačka. Dejte ale pozor, ať šlehačku nepřešleháte, mohla by se pak srazit.)
- Na šlehačku dejte pár perníčků a můžete lehce zakápnout perníčkovým sirupem
TIP: Pro děti můžete vytvořit latté bez kávy. Naopak pro 18+ lze latté „okořenit“ přidáním oblíbeného likéru nebo jiného alkoholu.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.
Žádné komentáře