Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce

Gingerbread latté s perníčky

Perníčkové latté jsem poprvé ochutnala kdysi dávno ve Starbucksu. Stal se z něj (nejen) u nás hit a tak se postupně tato speciální káva dostala i do menších kaváren. Já jsem jeden rok měla i koupený perníčkový sirup a dělala si celý advent gingerbread latté doma:). Teď jsem se ale rozhodla vyměnit kupovaný sirup za domácí a nevím, proč jsem to neudělala už dříve. Jeho příprava je totiž jednoduchá a doma jej můžete mít po ruce pro skvělou kávu pro návštěvu nebo třeba i do svařeného vína. Mikínkovi občas kapnu kapku do jeho „kafíčka“ v podobě našlehaného mlíčka. V tomto receptu najdete suroviny i postup na přípravu, jak perníčkového sirupu, samotného latté, tak i recept na špaldovo-pšeničné perníčky, kterými můžete kávu zdobit anebo si je upéct jen tak. Použila jsem opět razítkovou techniku, takže ozdobeno je ihned po upečení. A pokud by bylo perníčků mnoho, zkuste udělat perníkový cheesecake, který je naprosto skvělý!

 

Náročnost: malá

 

 

Ingredience

 

Ingredience na špaldovo-pšeničné perníčky

(cca 3 plechy)

 

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 210 g hladké celozrnné špaldové mouky (popř. celozrnné pšeničné)
  • 130 g medu (tekutý)*
  • 130 g změklého másla
  • 85 g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2-3 lžičky kvalitního kakaa (pro světlé perníčky můžete vynechat)
  • 2 rozšlehaná vejce z volného chovu
  • 1 velká lžička oblíbeného perníkového koření
  • špetka soli

+

  • 1 rozšlehaný bílek na potření
  • rum
  • mouka na podsypání

 

Ingredience na gingerbread/perníčkový sirup

 

  • 2 – 3 celé skořice
  • 10 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 lžíce oblíbeného perníkového koření
  • 300 ml vody
  • 200 g třtinového cukru
  • 50 g medu

(popř. kvalitní kakaový prášek, vanilka)

 

Ingredience na latté

(hrnek o objemu cca 280 – 330 ml)

  • cca 1 lžíce gingerbread/perníčkoveho sirupu
  • espresso (cca 30 ml kávy)
  • 200 – 250 ml plnotučného mléka nebo rostlinné alternativy mléka
  • smetana ke šlehání/šlehačka na ozdobení
  • perníčky na ozdobení

 

Množství mléka i sirupu si přizpůsobte vámi zvolené velikosti nádoby, ve které budete latté podávat. Pokud si namísto latté připravíte hrnek s menším objemem, množství mléka tomu přizpůsobte.

 

 

Postup

 

Postup na perníčky

 

  1. Suché ingredience společně promíchejte v míse od robotu.
  2. Přidejte med (pokud by nebyl tekutý nebo alespoň dostatečně měkký k zapracování do těsta, lehce jej rozehřejte, ale poté počkejte až vychladne a NEPŘIDÁVEJTE JEJ HORKÝ – těsto by se lepilo a bylo řídké), změklé máslo, rozšlehaná vejce a nechte v robotu vypracovat v hladké, ne příliš lepivé těsto.
  3. Z těsta vytvořte váleček a zabalte jej do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
  4. Těsto nechte v lednici klidně i přes noc. Než s ním budete další den pracovat, vytáhněte si jej s předstihem z lednice, aby lehce povolilo.
  5. Těsto si rozdělte na 3 části. Na pomoučené pracovní ploše vždy každou část vyválejte na cca 3-5 mm silné pláty a vykrajujte vybrané tvary. Zbytky těsta nakonec opět zpracujte, vyválejte a vykrajujte. Těsto je dostatečně elastické a zvládne několik zpracování.
  6. Pokud vlastníte razítka, můžete tvary zdobit zatlačením razítka do těsta – např. doprostřed hvězdičky.
  7. Vykrojené perníčky přesouvejte na předem připravený plech vyložený pečicím papírem.
  8. Pečte na 170°C zhruba 7-9 minut minut podle velikosti, dokud nezezlátnou. Čím déle budete perníčky péct, tím budou tvrdší – na to si dejte pozor. Také je dobré péct společně podobně velké tvary.
  9. Hotové a horké perníčky potřete rozšlehaným bílkem s kapkou rumu a nechte zaschnout – budou se krásně lesknout (tento postup je mnohem efektivnější než potření před pečením).
  10. Perníčky můžete nechat takto nebo zdobit bílkovou polevou či cukrovou polevou z cukru, rumu a citronové šťávy.

 

Postup na sirup

 

  1. V menším rendlíku se silnějším dnem nechejte nasucho rozvonět celou skořici, hřebíček a badyán. Jakmile začne koření vonět, přidejte perníkové koření, rychle zamíchejte a zalijte připravenou vodou.
  2. Dále do hrnce přidejte i třtinový cukr a med.
  3. Zamíchejte a na mírném ohni nechte za občasného promíchání cukr s medem rozpustit a směs zredukovat do podoby sirupu.
  4. Sirup po vychladnutí ještě mírně zatuhne, proto nechceme konzistenci karamelu, ale spíše řidšího sirupu.
  5. Hotový sirup nechte lehce zchladnout a předečte přes jemné sítko, abyste se zbavili celých kousků koření.
  6. Přelijte do čisté uzavíratelné nádoby.

 

TIP: Pro ozvláštnění můžete do sirupu přidat i lžičku kvalitního kakaa a mletou vanilku nebo vanilkový extrakt.

 

Postup na latté

 

  1. U přípravy latté záleží na vybavení, které máte zrovna dostupné. V ideálním případě je pro přípravu vhodný kávovar, který umí vytvořit espresso a šlehač mléka (tryska na kávovaru, funkce tvorby mléčné pěny, konvička na šlehání, apod.). Pokud ale šlehač nemáte, můžete zkusit mléko za postupného ohřívání na plotně provzdušnit ručním elektrickým šlehačem.
  2. Na dno hrnku/sklenice dejte 1 lžíci perníčkového sirupu a pokračujte přípravou espressa.
  3. Dále kávu se sirupem zalijte našlehaným mlékem a dozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou (Vychlazenou smetanu s min. 33% obsahem tuku šlehejte ve vyšší nádobě – odměrný válec nebo mísa, dokud nevznikne tuhá šlehačka. Dejte ale pozor, ať šlehačku nepřešleháte, mohla by se pak srazit.)
  4. Na šlehačku dejte pár perníčků a můžete lehce zakápnout perníčkovým sirupem

 

TIP: Pro děti můžete vytvořit latté bez kávy. Naopak pro 18+ lze latté „okořenit“ přidáním oblíbeného likéru nebo jiného alkoholu.

 

 

 

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď