Bezlepkové Jídlo Polévky Recepty

Polévka z pečené zeleniny s uzenou paprikou a kokosovým mlékem + lednice

Od té doby, co jsme nastěhovali do našeho nového domečku, vám pravidelně přináším články o naší kuchyni. A to nejen ty receptové, ale také ty, kde se věnuji vybavení kuchyně. Konkrétně tedy spotřebičům. Kromě trouby a indukce máme samozřejmě i lednici, která je neméně důležitou součástí každé kuchyně. Všichni v ní totiž uchováváme potraviny, nápoje i hotové pokrmy. U trouby a indukce jsem věděla, že se zřejmě u výběru toho pravého spotřebiče na chvíli „zaseknu“, ale netušila jsem, jak dlouho budeme váhat nad tou správnou lednicí :D.

Byla jsem zvyklá sdílet vždy lednici s dalšími lidmi. Ať už se všemožnými spolubydlícími v období vysoké školy, Erasmu nebo pak i při spolubydlení se švagrovou a švagrem. V těch prvních případech jsem toho v lednici sama moc neměla a tak místo nebylo problém. Naopak v posledním případě to byl problém obrovský. V této době jsem totiž zrovna fotila instagramový profil pro klienta, což znamenalo cca 25 různých receptů s jejich produkty měsíčně. A tak kromě potravin, co běžně používám, byla lednice přeplněná i produkty na focení a vaření pro klienta. Plus samozřejmě potraviny druhé spolubydlící rodiny. Takže si asi umíte představit, jak se lednice zdála neuvěřitelně malá a praskla „ve švech“. Naši zase mají americký typ lednice, která také bývala vždy plná. Z toho všeho mi u výběru té mé první vlastní lednice vyšla jediná podmínka – potřebuji, aby byla opravdu velká :D. A i z tohoto důvodu jsem se rozhodla pro volně stojící lednici a nikoliv lednici vestavěnou. Vestavěné lednice jsou totiž menší, respektive užší.

Ale teď jsem ohledně mých nároků trošku lhala :D. Kromě velikosti mě zajímal i design a samozřejmě funkčnost lednice. I kvůli tomu jsme už před 2 lety jeli do showroomu Bosch v Praze a všechny produkty si  s výkladem prohlédli. Byla jsem nadšená z lednice s vestavěnou kamerou, díky které se můžete na obsah lednice podívat i z telefonu, když jste zrovna na nákupu a už nevíte, co doma máte a co ne. Nebo existují funkce, které vás upozorní na expiraci potravin! Zkrátka technologie jdou dopředu a i lednice mají skvělé vychytávky. Pokud by vás zajímala lednice s kamerou, tady na ni můžete mrknout. Co nám ale právě tuto lednici nakonec z výběru vyškrtlo byl právě design. Přála jsem si totiž lednici bílou. I proto jsem chvíli přemýšlela nad tou vestavěnou, která by se v kuchyni skryla. Právě ale kvůli rozměrům to s ní nedopadlo a vzhledem k tomu, že mám bílou kuchyni v menším prostoru spolu s obývákem, nechtěla jsem celkový dojem „rozbít“ stříbrnou lednicí. Z mých preferencí proto nakonec nejlépe vyšel model Serie 6 Volně stojící chladnička s mrazákem dole 201 x 70 cm bílá.

 

 

A schválně, taky máte na lednici fotky? 😀 Můj muž to před nastěhováním zakázal a sami se koukněte, jak to vypadá. Ale já si ty naše fotky takto zkrátka vystavuju ráda.

 

 

Přednosti chladničky

 

  • Systém VitaFresh – vytváří díky nastavitelné vlhkosti ideální podmínky pro skladování všech čerstvých potravin. Vlhkost lze přizpůsobit tak, aby ovoce a zelenina zůstaly déle čerstvé.

Obsahuje zásuvku s tzv. nulovou zónou, která je vhodná pro uchování masa a ryb. Hned po ní je umístěna zásuvka pro skladování zeleniny a ovoce.

 

 

  • LED osvětlení – LED světla zaručují rovnoměrné osvětlení vnitřního prostoru lednice bez toho, že by oslňovaly. Spotřebovávají navíc méně elektrické energie než standardní žárovky a mají delší živostnost.
  • Automatické supermrazení – přidání nových potravin do mrazničky zvyšuje vnitřní teplotu, což může způsobit rozmrazování a ztrátu chuti již zmrazených potravin. Mrazničky s touto funkcí zmrazí potraviny rychleji a chrání tak již zmrazené potraviny před rozmrazením. Po dosažení požadované teploty se vrátí zpět do běžného provozu, čímž se předchází plýtvání energií.
  • Mrazicí přihrádka BigBox – přihrádka pro praktické uspořádání již zmražených potravin nebo potravin o velkém objemu, např. dortů.

 

  • EasyAccess Shelf – jde o vysouvací skleněnou polici, díky které budete mít jednoduchý přehled o potravinách v lednici.  Stačí ji vysunout a snadno se k obsahu lednice dostanete.
  • Akustický varovný signál při otevřených dveřích chladničky a optický a akustický varovný signál při zvýšené teplotě ve vnitřním prostoru mrazničky nejsou neobvyklou funkcí, ale za to velmi důležitou. Hlavně pokud máte děti a samy si chodí do lednice pro dobroty. Nedovřené lednice si snadno nevšimnete a tak je fajn, když vás spotřebič sám upozorní.

 

Bosch se zaměřuje na funkce, které přispívají k omezení plýtvání, resp. delší životnosti potravin. K tomu je ale důležité i jejich správné uložení a péče.

 

 Jak skladovat zeleninu?

 

  • Košťálová zelenina, do které patří zelí, kapusta, květák, kedluben nebo brokolice, potřebuje být uchovávána v chladu. Právě pro ni je vyhrazena spodní přihrádka na zeleninu – v tomto případě XXL box VitaFresh. Všechny tyto druhy zeleniny uchovávejte vcelku a krájejte až před použitím.

TIP: U květáku a brokolice jsme často zvyklý využít jen růžičky. Vyhodit košťál by ale byla velká škoda. Do krémových polévek využijete celou zeleninu nebo si košťál můžete zmrazit a využít na vývar.

  • Kořenová zelenina (petržel, mrkev, červená řepa, celer, křen, ředkve) potřebují chlad a relativně vyšší vlhkost vzduchu. Odřízněte zelené natě, které by jinak odsávaly vlhkost, a kořen uskladněte v prodyšném sáčku ve spodní přihrádce lednice. Některé natě, jako ředkvičková nebo mrkvová, se dají využít, například na výrobu pesta. Určitě je proto nevyhazujte, zabalte je do navlhčeného utěrky a uložte do lednice, vydrží tak pár dní čerstvé. Natí můžete i dozdobit polévky, jídla nebo saláty. Stejně tak bylinky uchovávejte zabalené v navlhčené utěrce nebo papírové utěrce, aby ihned nezvadly. U mrkví je můj osobní tip rychlá spotřeba, jelikož mají tendenci rychle plesnivět a to i  podobě černé plísně.
  • Ideální teplota pro skladování cuket a okurků je mezi 7 a 15 °C, nicméně v lednici vydrží delší dobu než mimo ni. Nedoporučuje se je v lednici skladovat příliš dlouho, kvůli ztrátě chuti.
  • U zelených fazolek a hrášku platí zásada sníst je co nejrychleji. Oba tyto druhy se totiž rychle kazí. Nejlépe jim svědčí prodyšný sáček a přihrádka s vyšší vlhkostí, i tak v ní ale vydrží čerstvé nejdéle tři až pět dní.
  • Saláty vložte do neuzavřené krabičky, přikryjte navlhčenou utěrkou nebo papírovým ubrouskem a uložte jej do ledničky. Stejně tak uchovávejte např. baby špenát nebo polníček po jeho otevření.
  • Žampiony a jiné houby skladujte v lednici v prodyšné nádobě maximálně ve dvou vrstvách při teplotě 0 až 6 °C. Je důležité, aby se houby nezapařily, proto houby před uložením do chladu nemyjte. U zapařených hub totiž může docházet k tvorbě toxických látek. Spotřebovat by se měly do pěti dní (volně rostoucí houby do tří dní od sběru).
  • Do lednice ale nedávejte rajčata, lilky a papriky – v chladu ztrácejí aroma a hodnotné látky. Této zelenině je nejlépe mezi 8 a 15 °C.
  • Cibuli skladujte při pokojové teplotě na tmavém místě, aby nezačala klíčit a zelenat. Pokud použijete jen polovinu nakrojené cibule, dejte zbytek do skleničky nebo neprodyšné krabičky do lednice.

 

Tady najdete další tipy, jak uchovat ovoce a zeleninu déle čerstvé. A zde tipy, kde v lednici jednotlivé druhy potravin skladovat. A nakonec jeden tip v rámci omezení plýtvání, který má podobu receptu.

 

Polévka z pečené zeleniny s uzenou paprikou a kokosovým mlékem

 

Tohle je tzv. bezezbytková polévka. Posbíráte doma zeleninu, co je třeba spotřebovat, přidáte něco navíc, vše upečete a skvělá polévka je na světě. Můžete se řídit receptem, ale taky jej klidně berte jen jako inspiraci ke spotřebě surovin, co máte zrovna doma. Tahle polévka přesně tak vznikla a věřím, že bude super i při obměně druhů zeleniny:).

 

 

Náročnost: velmi malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 2-3 porce

 

 

Ingredience

 

  • hrst cherry rajčat nebo 1 velké rajče
  • 1/2 červené papriky
  • 1/3 pórku
  • stonek brokolice + 2 růžičky  brokolice
  • 2 menší petržele
  • 1 střední mrkev
  • 1 větší brambora
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 l vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje

+

  • uzený losos

 

 

Postup

 

  1. Petržel, mrkev, bramboru, stonek brokolice a cibuli oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky.
  2. Papriku, rajče, pórek a rozebrané růžičky brokolice opláchněte a nechte vcelku.
  3. Všechnu zeleninu vložte do pekáče a zasypte lžičkou soli a lžičkou uzené papriky, promíchejte.
  4. Nakonec přidejte stroužky česneku i se slupkou a přepuštěné máslo/olej.
  5. Pečte na 180°C dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
  6. Poté zbavte česnek, papriku i rajčata slupky a spolu se zbytkem zeleniny přesuňte do středně velkého hrnce.
  7. Připečeniny z horkého pekáče zalijte 1 litrem vody nebo vývaru a slijte do hrnce k zelenině.
  8. Dále přidejte kokosové mléko a nechte přivést k varu.
  9. Stáhněte hrnec z plotny a rozmixujte dohladka.
  10. Podávat můžete s čerstvými bylinkami, uzeným lososem a našlehaným kokosovým mlékem.

 

 

TIP: Při použití oleje a vynechání lososa máte čistě rostlinnou verzi polévky:).

 

Článek vznikl ve spolupráci s Bosch Home – informace jsem čerpala ze článků dohledatelných na www.bosch-home.cz

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď