Bezlepkové Jídlo Polévky Recepty

Polévka z pečené zeleniny s uzenou paprikou a kokosovým mlékem + lednice

Od té doby, co jsme nastěhovali do našeho nového domečku, vám pravidelně přináším články o naší kuchyni. A to nejen ty receptové, ale také ty, kde se věnuji vybavení kuchyně. Konkrétně tedy spotřebičům. Kromě trouby a indukce máme samozřejmě i lednici, která je neméně důležitou součástí každé kuchyně. Všichni v ní totiž uchováváme potraviny, nápoje i hotové pokrmy. U trouby a indukce jsem věděla, že se zřejmě u výběru toho pravého spotřebiče na chvíli „zaseknu“, ale netušila jsem, jak dlouho budeme váhat nad tou správnou lednicí :D.

Byla jsem zvyklá sdílet vždy lednici s dalšími lidmi. Ať už se všemožnými spolubydlícími v období vysoké školy, Erasmu nebo pak i při spolubydlení se švagrovou a švagrem. V těch prvních případech jsem toho v lednici sama moc neměla a tak místo nebylo problém. Naopak v posledním případě to byl problém obrovský. V této době jsem totiž zrovna fotila instagramový profil pro klienta, což znamenalo cca 25 různých receptů s jejich produkty měsíčně. A tak kromě potravin, co běžně používám, byla lednice přeplněná i produkty na focení a vaření pro klienta. Plus samozřejmě potraviny druhé spolubydlící rodiny. Takže si asi umíte představit, jak se lednice zdála neuvěřitelně malá a praskla „ve švech“. Naši zase mají americký typ lednice, která také bývala vždy plná. Z toho všeho mi u výběru té mé první vlastní lednice vyšla jediná podmínka – potřebuji, aby byla opravdu velká :D. A i z tohoto důvodu jsem se rozhodla pro volně stojící lednici a nikoliv lednici vestavěnou. Vestavěné lednice jsou totiž menší, respektive užší.

Ale teď jsem ohledně mých nároků trošku lhala :D. Kromě velikosti mě zajímal i design a samozřejmě funkčnost lednice. I kvůli tomu jsme už před 2 lety jeli do showroomu Bosch v Praze a všechny produkty si  s výkladem prohlédli. Byla jsem nadšená z lednice s vestavěnou kamerou, díky které se můžete na obsah lednice podívat i z telefonu, když jste zrovna na nákupu a už nevíte, co doma máte a co ne. Nebo existují funkce, které vás upozorní na expiraci potravin! Zkrátka technologie jdou dopředu a i lednice mají skvělé vychytávky. Pokud by vás zajímala lednice s kamerou, tady na ni můžete mrknout. Co nám ale právě tuto lednici nakonec z výběru vyškrtlo byl právě design. Přála jsem si totiž lednici bílou. I proto jsem chvíli přemýšlela nad tou vestavěnou, která by se v kuchyni skryla. Právě ale kvůli rozměrům to s ní nedopadlo a vzhledem k tomu, že mám bílou kuchyni v menším prostoru spolu s obývákem, nechtěla jsem celkový dojem „rozbít“ stříbrnou lednicí. Z mých preferencí proto nakonec nejlépe vyšel model Serie 6 Volně stojící chladnička s mrazákem dole 201 x 70 cm bílá.

 

 

A schválně, taky máte na lednici fotky? 😀 Můj muž to před nastěhováním zakázal a sami se koukněte, jak to vypadá. Ale já si ty naše fotky takto zkrátka vystavuju ráda.

 

 

Přednosti chladničky

 

  • Systém VitaFresh – vytváří díky nastavitelné vlhkosti ideální podmínky pro skladování všech čerstvých potravin. Vlhkost lze přizpůsobit tak, aby ovoce a zelenina zůstaly déle čerstvé.

Obsahuje zásuvku s tzv. nulovou zónou, která je vhodná pro uchování masa a ryb. Hned po ní je umístěna zásuvka pro skladování zeleniny a ovoce.

 

 

  • LED osvětlení – LED světla zaručují rovnoměrné osvětlení vnitřního prostoru lednice bez toho, že by oslňovaly. Spotřebovávají navíc méně elektrické energie než standardní žárovky a mají delší živostnost.
  • Automatické supermrazení – přidání nových potravin do mrazničky zvyšuje vnitřní teplotu, což může způsobit rozmrazování a ztrátu chuti již zmrazených potravin. Mrazničky s touto funkcí zmrazí potraviny rychleji a chrání tak již zmrazené potraviny před rozmrazením. Po dosažení požadované teploty se vrátí zpět do běžného provozu, čímž se předchází plýtvání energií.
  • Mrazicí přihrádka BigBox – přihrádka pro praktické uspořádání již zmražených potravin nebo potravin o velkém objemu, např. dortů.

 

  • EasyAccess Shelf – jde o vysouvací skleněnou polici, díky které budete mít jednoduchý přehled o potravinách v lednici.  Stačí ji vysunout a snadno se k obsahu lednice dostanete.
  • Akustický varovný signál při otevřených dveřích chladničky a optický a akustický varovný signál při zvýšené teplotě ve vnitřním prostoru mrazničky nejsou neobvyklou funkcí, ale za to velmi důležitou. Hlavně pokud máte děti a samy si chodí do lednice pro dobroty. Nedovřené lednice si snadno nevšimnete a tak je fajn, když vás spotřebič sám upozorní.

 

Bosch se zaměřuje na funkce, které přispívají k omezení plýtvání, resp. delší životnosti potravin. K tomu je ale důležité i jejich správné uložení a péče.

 

 Jak skladovat zeleninu?

 

  • Košťálová zelenina, do které patří zelí, kapusta, květák, kedluben nebo brokolice, potřebuje být uchovávána v chladu. Právě pro ni je vyhrazena spodní přihrádka na zeleninu – v tomto případě XXL box VitaFresh. Všechny tyto druhy zeleniny uchovávejte vcelku a krájejte až před použitím.

TIP: U květáku a brokolice jsme často zvyklý využít jen růžičky. Vyhodit košťál by ale byla velká škoda. Do krémových polévek využijete celou zeleninu nebo si košťál můžete zmrazit a využít na vývar.

  • Kořenová zelenina (petržel, mrkev, červená řepa, celer, křen, ředkve) potřebují chlad a relativně vyšší vlhkost vzduchu. Odřízněte zelené natě, které by jinak odsávaly vlhkost, a kořen uskladněte v prodyšném sáčku ve spodní přihrádce lednice. Některé natě, jako ředkvičková nebo mrkvová, se dají využít, například na výrobu pesta. Určitě je proto nevyhazujte, zabalte je do navlhčeného utěrky a uložte do lednice, vydrží tak pár dní čerstvé. Natí můžete i dozdobit polévky, jídla nebo saláty. Stejně tak bylinky uchovávejte zabalené v navlhčené utěrce nebo papírové utěrce, aby ihned nezvadly. U mrkví je můj osobní tip rychlá spotřeba, jelikož mají tendenci rychle plesnivět a to i  podobě černé plísně.
  • Ideální teplota pro skladování cuket a okurků je mezi 7 a 15 °C, nicméně v lednici vydrží delší dobu než mimo ni. Nedoporučuje se je v lednici skladovat příliš dlouho, kvůli ztrátě chuti.
  • U zelených fazolek a hrášku platí zásada sníst je co nejrychleji. Oba tyto druhy se totiž rychle kazí. Nejlépe jim svědčí prodyšný sáček a přihrádka s vyšší vlhkostí, i tak v ní ale vydrží čerstvé nejdéle tři až pět dní.
  • Saláty vložte do neuzavřené krabičky, přikryjte navlhčenou utěrkou nebo papírovým ubrouskem a uložte jej do ledničky. Stejně tak uchovávejte např. baby špenát nebo polníček po jeho otevření.
  • Žampiony a jiné houby skladujte v lednici v prodyšné nádobě maximálně ve dvou vrstvách při teplotě 0 až 6 °C. Je důležité, aby se houby nezapařily, proto houby před uložením do chladu nemyjte. U zapařených hub totiž může docházet k tvorbě toxických látek. Spotřebovat by se měly do pěti dní (volně rostoucí houby do tří dní od sběru).
  • Do lednice ale nedávejte rajčata, lilky a papriky – v chladu ztrácejí aroma a hodnotné látky. Této zelenině je nejlépe mezi 8 a 15 °C.
  • Cibuli skladujte při pokojové teplotě na tmavém místě, aby nezačala klíčit a zelenat. Pokud použijete jen polovinu nakrojené cibule, dejte zbytek do skleničky nebo neprodyšné krabičky do lednice.

 

Tady najdete další tipy, jak uchovat ovoce a zeleninu déle čerstvé. A zde tipy, kde v lednici jednotlivé druhy potravin skladovat. A nakonec jeden tip v rámci omezení plýtvání, který má podobu receptu.

 

Polévka z pečené zeleniny s uzenou paprikou a kokosovým mlékem

 

Tohle je tzv. bezezbytková polévka. Posbíráte doma zeleninu, co je třeba spotřebovat, přidáte něco navíc, vše upečete a skvělá polévka je na světě. Můžete se řídit receptem, ale taky jej klidně berte jen jako inspiraci ke spotřebě surovin, co máte zrovna doma. Tahle polévka přesně tak vznikla a věřím, že bude super i při obměně druhů zeleniny:).

 

 

Náročnost: velmi malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 2-3 porce

 

 

Ingredience

 

  • hrst cherry rajčat nebo 1 velké rajče
  • 1/2 červené papriky
  • 1/3 pórku
  • stonek brokolice + 2 růžičky  brokolice
  • 2 menší petržele
  • 1 střední mrkev
  • 1 větší brambora
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 l vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje

+

  • uzený losos

 

 

Postup

 

  1. Petržel, mrkev, bramboru, stonek brokolice a cibuli oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky.
  2. Papriku, rajče, pórek a rozebrané růžičky brokolice opláchněte a nechte vcelku.
  3. Všechnu zeleninu vložte do pekáče a zasypte lžičkou soli a lžičkou uzené papriky, promíchejte.
  4. Nakonec přidejte stroužky česneku i se slupkou a přepuštěné máslo/olej.
  5. Pečte na 180°C dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
  6. Poté zbavte česnek, papriku i rajčata slupky a spolu se zbytkem zeleniny přesuňte do středně velkého hrnce.
  7. Připečeniny z horkého pekáče zalijte 1 litrem vody nebo vývaru a slijte do hrnce k zelenině.
  8. Dále přidejte kokosové mléko a nechte přivést k varu.
  9. Stáhněte hrnec z plotny a rozmixujte dohladka.
  10. Podávat můžete s čerstvými bylinkami, uzeným lososem a našlehaným kokosovým mlékem.

 

 

TIP: Při použití oleje a vynechání lososa máte čistě rostlinnou verzi polévky:).

 

Článek vznikl ve spolupráci s Bosch Home – informace jsem čerpala ze článků dohledatelných na www.bosch-home.cz

 

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Otevřeně o naší kuchyni – první rok s novou kuchyní – MamaChef
    22. 7. 2022 at 16:39

    […] LEDNICE – O lednici jsem pro vás také před časem sepsala samostatný článek a asi to bude „nuda“, ale vlastně k ní ani nemám co dodat :D. Pro mě je to lednice, která splňuje asi vše, co jsem od ní chtěla a jsem spokojená. Vše se mi tam vleze, včetně velkých plechů i velkého nákupu. Mrazák také nemám přeplněný. Když náhodou necháme nedovřená dvířka, není potřeba pak rozmrazovat, protože to lednice vždy sama nějak vyrovná. Možná by se mi hodil mini robůtek, co by to v lednici každý týden uklidit a poutíral, ale to bych už chtěla asi moc :D. Každopádně vím, že Bosch Home má třeba i lednice, kde si nastavíte v aplikaci data spotřeby produktů a ta pak hlídá a upozorní, že se blíží expirace. U lednice jsme dlouho zvažovali, zda jít do vestavěné nebo volně stojící. Popravdě mě za ten rok ani jednou nenapadlo, že jsme měli jít do vestavěné. Volba bílé barvy hezky zapadá do kuchyně a hlavně jsme tak mohli jít do větší šířky lednice. […]

  • Zanechat odpověď