Já prostě miluju nadýchané máslové piškotové buchty:D. Tuto jsem teda nazvala jako koláč, ale dalo by se říct, že spadá do mé minisérie spolu s kokosovou buchtou a pistáciovou buchtou. Všechny recepty mají totiž společnou božskou vláčnou, nadýchanost a úžasnou chuť lahodnou máslovou chuť. Taky se musím přiznat, že jsem to s tímto receptem původně chtěla vzdát. Jeho první verze vyšla taková neurazí, nenadchne. Druhá skončila katastrofou (zkusila jsem verzi bez prášku do pečiva – to nedělejte:D) a napotřetí se korpus povedl zcela nad moje očekávání. Původní verze byla půl napůl mandle a arašídy – není to nic, co by nefungovalo, ale také to není až tak dobré, jako verze pouze s mandlemi. Také jsem zkoušela namísto pomeranče přidat pouze rozmixované mandarinky a také to nebylo úplně ono. Záleží ale na chuti konkrétního kusu ovoce. Pokud byste ale chtěli použít právě mandarinky, doporučuji půl napůl s pomerančem:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 40 minut + 45 minut pečení + chlazení korpusu
Počet porcí: cca 8 porcí
Ingredience
Ingredience na koláč
(na dortovou formu o průměru 20 – 22 cm)
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 80 g cukru krupice
- 115 g másla
- 50 g bílé čokolády
- 175 g oloupaných pomerančů (vychází na 1 střední pomeranč)
- 100 g mletých mandlí
- 120 g pšeničné krupice – dětská krupička
- 40 g polohrubé mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
- špetka soli
Ingredience na krém
- 250 g mascarpone
- 100 g skyru (popř. odtučněného tvarohu)
- 90 g mandlového másla (popř. nahraďte jiným oříškovým máslem, které máte k dispozici)
- 70 g mandlového nebo plnotučného klasického mléka
- 55 g moučkového cukru
Postup
- Vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Máslo rozpusťte spolu s bílou čokoládou na vodní lázni a nechte částečně vychladnout – směs by měla být pořád tekutá, ale nesmí být vyloženě horká.
- Vejce šlehejte do pěny. Jakmile začnou vejce nabývat po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustá lesklá a nadýchaná směs. Šlehejte minimálně 5 minut.
- K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte rozpuštěné máslo s čokoládou.
- Dále přidejte najemno nastrouhanou kůru z pomeranče. Pomeranč poté důkladně oloupejte/okrájejte od kůry včetně bílých částí (popř. zbavte pecek) a 175 g pomerančové dužiny co nejdůkladněji rozmixujte.
- K vaječno-máslové směsi opět velmi pomalu přilévejte a zašlehávejte rozmixovaný pomeranč.
- Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs strouhaného mletých mandlí, krupice, polohrubé mouky, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli. Výsledkem by mělo být nadýchané polotekuté těsto.
- Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem – jak dno, tak okraje. Okraje nejprve pomažte máslem nebo olejem, díky kterému se papír hezky přichytí.
- Těsto přesuňte do vyložené formy a pečte na 165°C po dobu cca 40 -45 minut, dokud není střed těsta hotový a povrch krásně zlatavo-hnědý.
- Po vyndání z trouby nechte pár minut vychladnout, poté odstraňte boční část dortové formy a poté i opatrně pečicí papír.
- Spodní část formy spolu s papírem odstraňte asi po 30 minutách až korpus více vychladne a zpevní se.
- Suroviny na krém společně vyšlehejte pomocí ručního šlehače nebo pomocí metličky v lehký dobře roztíratelný krém.
- Krém naneste na zcela vychladlý pomerančovo-mandlový korpus a zdobte čerstvými mandarinkami nebo pomeranči.
Žádné komentáře