Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Mateřství Příkrmy Recepty

Kuře na paprice z pečených paprik

Dnes pro vás mám další recept na variaci na kuře na paprice. Ač víte, že recepty vyloženě pro děti úplně nedělám, tento byl za tímto účelem vytvořen. Pro mě je to vždy velký oříšek, protože nejvíce mě baví poctivá kuchyně a plné chutě, které se s jídlem pro děti často neslučují. Navíc mám doma taky dítě, které spíš nejí něž jí, takže ani jeho hodnocení není směrodatné:D. Recept je vytvořen už pro něco větší děti, které mohou všechny uvedené ingredience. Určitě lze ale recept upravit dle toho, co zrovna vaše dítko může či nemůže. Každopádně v receptu šlo zejména o jedno – dostat do něj nenápadným způsobem zeleninu a tak i do našich dětí. Někdy bych řekla, že i mužů:D. Ten můj si na omáčce velmi pochutnal a já mám radost z dalšího rychlého kuřecího receptu, který bude určitě chutnat i vám:). Recept najdete i na stránkách košík.cz v sekci klubu Benjamínek, pro který byl vytvořen – najdete tam i další moje recepty či recepty mých blogerských kolegyň:)

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 2 porce – dospělí / 4 – 6 porcí – děti

 

 

 

Ingredience

 

  • 400 g kuřecích prsou
  • 450 g červených paprik (vychází na 3 ks druhu kapie)
  • 280 g žluté papriky (vychází na 1 ks)
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 200 ml smetany (12% – 33% obsah tuku)
  • 1 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu (možno vynechat)
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička přepuštěného másla nebo kvalitního rostlinného oleje
  • sůl

 

 

Postup

 

  1. Papriky omyjte, zbavte jadřinců a dejte na plech/pekáč, přidejte stroužky česneku seříznuté z jedné strany a oloupanou a na osminy nakrájenou cibuli.
  2. Pečte v troubě předehřáté na na 200 °C. Během pečení  papriky obracejte a pečte asi 30 – 40 minut, dokud nejsou měkké a zvenku hnědé. Zároveň dávejte pozor cibuli a pokud by byla hotová dříve než papriky, vytáhněte ji.
  3. Hotové papriky dejte po vytažení z trouby ihned do střední mísy a seshora přikryjte potravinovou fólií nebo Peelo wraps, tak aby nikde neunikal vzduch – papriky je třeba zapařit.
  4. Papriky po 5-10 minutách vytáhněte a zbavte slupky, která by díky zapaření měla jít lehce dolů. Papriky budou velmi horké, ale lze je lehce ochladit pod tekoucí vodou, která by neměla loupaní nijak ztížit.
  5. Oloupané papriky spolu s pečenou cibulí, vnitřky pečeného česneku a 200 ml smetany rozmixujte dohladka.
  6. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na menší kostky. Osolte.
  7. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a maso opékejte dozlatova při vyšší teplotě.
  8. Zasypte mletou paprikou a krátce ale důkladně orestujte – stačí opravdu chvilička, aby koření začalo vonět, ale paprika se zároveň nestihla začít pálit a hořknout.
  9. Pánev s masem zalijte rozmixovanou paprikovou omáčkou a promíchejte. Společně nechte krátce probublávat, aby se chutě propojily.
  10. Nakonec dochuťte solí. Po stažení pánve z plotnu můžete zapracovat lžíci zakysané smetany či jogurtu, jenž omáčce dodá lehce kyselkavý nádech.
  11. Podávejte s těstovinami, rýží či pohankou.

 

 

TIP: Česneku v omáčce se bát nemusíte, jelikož pečením zesládne a ztratí svoji typickou štiplavost.

TIP: Pro větší strávníky doporučuji upéct o jednu či dvě papriky více. Ty poté také zapařte, oloupejte, ale dále krájejte na tenké nudličky, které nakonec zamíchejte do hotové omáčky.

 

Recept byl vytvořen ve spolupráci s Košík.cz – pro klub Benjamínek.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď