Hlavní jídla Jídlo Recepty Slané pečení Vegetariánské

Sýrový koláč s rajčaty, olivami a bazalkou

Ještě před porodem jsem se pustila do přípravy tohoto rajčatového koláče s kopou sýra pro Billu. Sáhla jsem po různobarevných rajčatech, bio vejcích a sýrech grana padano, ementál a mozzarella. V surovinách je možné ementál nahradit i goudou, která nemá pro ementál typicky nasládlou chuť, kterou každý nemusí. Pro těsto jsem zvolila bio celozrnnou mouku – nešla jsem do klasického křehkého těsta plného másla, jak bývá u slaných koláčů zvykem. Do těsta jsem na místo poloviny gramáže másla přidala zakysanou smetanou. Další tuk jsem si raději schovala do náplně v podobě smetany a sýru. Koláč obsahuje větší množství surovin s vysokým podílem vody (rajčata, mozzarella) a tak si před přípravou důsledně přečtěte celý postup. Pokud byste chtěli koláč podávat horký, doporučuji péct po jednotlivých porcích – poslouží vám formičky na tartaletky nebo mini zapékací misky.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 75 minut

Počet porcí: 8 porcí

 

 

Ingredience

(na koláčovou formu o průměru 24 cm)

 

Ingredience na těsto

 

  • 250 g hladké pšeničné mouky (nejlépe kombinace 175 g hladké celozrnné a 75 g klasické hladké – popř. lze zaměnit i za mouku špaldovou)
  • 70 g změklého másla
  • 75 g zakysané smetany (popř. tučného bílého jogurtu)
  • 20 g nastrouhaného parmazánu nebo grana padano
  • cca 30 g studeného vody (vychází na asi 6 lžic – vodu přidávejte postupně dle potřeby)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na náplň

 

  • 100 g zakysané smetany
  • 250 g smetany ke šlehání (lze zaměnit za smetanu s nižším obsahem tuku – přidejte ale o 1 – 2 lžičky škrobu navíc)
  • 3 žloutky z vajec z volného chovu
  • 1 celé vejce z volného chovu
  • 1 vrchovatá lžička škrobu (popř. hladké mouky)
  • 100 g sýru ementál nebo gouda
  • 60 g parmazánu nebo grana padano
  • 125 g mozzarelly
  • 350 g čerstvých rajčat
  • 1 velký stroužek česneku
  • 50 g černých oliv
  • čerstvá bazalka nebo oregano
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

+

  • strouhanka
  • čerstvá bazalka na ozdobu

 

 

 

Postup

 

  1. Všechny suroviny vložte do mísy od robotu a s nástavcem na třená těsta nechte vypracovat hladké elastické těsto.
  2. Pokud robot nevlastníte – na pracovní ploše nejprve pomocí prstů spojte mouku s máslem do podoby drobenky. Dále přidejte sůl, pepř, sýr, zakysanou smetanu, vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vodu přidávejte postupně dle potřeby.
  3. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechce cca 15 minut odpočinout v lednici.
  4. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na středně silný plát.
  5. Poté těsto přesuňte do máslem vymazané koláčové formy – přitlačte ke stěnám a přesahující kraje odkrojte – nechte ale malý přesah přes formu, těsto se při pečení stáhne.
  6. Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 180°C cca 10-15 minut.
  7. Mezitím si připravte náplň – rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka – dejte stranou do misky nebo na talíř.
  8. Ve střední míse společně smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání s rozšlehaným vejcem a žloutky. Dále přidejte škrob, nastrouhaný ementál, parmazán nebo grana padano, utřený stroužek česneku, nasekané bylinky, čerstvě mletý pepř a  1 – 2 lžičky soli.
  9. Dno předpečeného těsta posypte vrstvou strouhanky. Na ni položte vrstvu nakrájených rajčat a zalijte připravenou sýrovou náplní.
  10. Seshora posypte nadrolenou mozzarellou (nebo nakrájenou na kolečka), kterou předem lehce vymáčkněte od přebytečné vody. Na mozzarellu poté rovnoměrně rozprostřete zbytek rajčat a na kolečka nebo půlky nakrájené olivy.
  11. Pečte na 180°C asi 35 minut, dokud nebude koláč na povrchu zlatavý.
  12. Koláč nechte vychladnout a poté ideálně zatuhnout v lednici. Rajčata během pečení pustí vodu a tak při krájení horkého koláče nebude jeho střed tuhý. Pokud chcete podávat horké, doporučuji upéct jednotlivé porce – mini koláče.
  13. Před podáváním dozdobte čerstvou bazalkou.

 

Recept vznikl ve spolupráci s obchodním řetězcem Billa.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď