Hlavní jídla Jídlo Recepty Ryby

Lososový burger s hráškovým pestem a koprovou majonézou

Na jaře mě kosik.cz oslovil, zda bych pro jejich letní kampaň nevytvořila několik grilovacích receptů. Takovou krásnou práci jsem samozřejmě nemohla odmítnout a ještě před tvorbou kuchařky jsem pustila do série těchto receptů. Na kosik.cz je najdete snad už od května. Já jsem naštěstí alespoň stihla konec léta a tak pár z receptů pro Vás přidám i sem:). Tento lososový burger byl prvním receptem, který se mi v hlavě objevil a věděla jsem, že jej zkrátka musím vytvořit. Viděla jsem šťavnatého lososa, jemný hrášek a svěží mátu – vše dohromady. Nakonec to skvěle doplnila domácí koprová majonéza.

 

Náročnost: malá

Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: do 45 minut

 

 

Ingredience

 

Ingredience na burger

 

  • 350 g lososa
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • 15 g jarní cibulky
  • 1 lžička citrónové nebo limetové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 a 1/2 lžičky soli

 

Ingredience na pesto

 

  • 125 g čerstvého vyloupaného hrášku (popř. mraženého)
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 5 g čerstvé máty
  • 20 g ricotty
  • 20 g olivového oleje
  • 1 lžička  citrónové nebo limetové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na majonézu

 

  • 2 žloutky od slepic z volného chovu
  • 1 lžička hořčice
  • 300 g kvalitního  avokádového  oleje ( popř. kvalitního slunečnicového nebo řepkového oleje)
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 2 – 3 lžíce nasekaného kopru

+

  • 2 housky na burger
  • lístky červené řepy
  • výhonky z hrášku
  • čerstvý kopr
  • čerstvá máta
  • popř. i jiné bylinky a listy dle vaší chuti (např. baby špenát, rukola)

 

 

Postup

 

Postup na burger

 

  1. Filety z lososa zbavte kůže, omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky.
  2. Kousky ryby vložte do sekáčku/mixéru a přidejte i zbývající suroviny na burger.
  3. Krátce vše pomixujte, aby vznikla celistvá hmota.
  4. Ze směsi vytvarujte 2 stejně velké (vyšší) burgerové placky. Popř. můžete směs rozdělit na 3 tenčí placky/porce.
  5. Grilujte z každé strany asi 4 minuty. Nakonec zatáhněte burger i po stranách. Burgery můžete kromě grilu připravit i na pánvi.
  6. Servírujte v rozpečené domácí burgerové housce potřené vrstvou koprové majonézy, řepnými lístky, lososovou plackou, hráškovým pestem a výhonky z hrášku.

 

Postup na pesto

 

  1. Ve středním hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Poté do ní vhoďte vyloupaný hrášek a vařte 1 minut.
  2. Následně mějte připravenou misku s ledovou vodou (přidejte i pár kostek ledu, pokud máte k dispozici). Do misky ihned vhoďte scezený hrášek.
  3. Tento proces se jmenuje blanšírování – jde krátké spaření zeleniny a následné rychlé schlazení. Díky této technice si hrášek zachová krásnou zelenou barvu.
  4. Blanšírovaný hrášek, na pánvi opražená slunečnicová semínka, lístky čerstvé máty, ricottu, olivový olej spolu s citrónovou šťávou vložte do mixéru a vytvořte spíše hladké pesto.
  5. Pesto nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

 

Postup na domácí majonézu

 

  1. Pro tvorbu majonézy potřebujete suroviny pokojové teploty, předem si je ta vyndejte z lednice.
  2. Ve větší míse smíchejte žloutky spolu s hořčicí a solí.
  3. Poté postupně po kapkách přilévejte olej a pomocí šlehače zašlehávejte – můžete využít i kuchyňský robot.
  4. Další dávku oleje přilijte vždy, když se ta předchozí zašlehá – majonéza se může lehce srazit nebo naopak nemusí zhoustnout.
  5. Do hotové majonézy vmíchejte šťávu z citrónu, nasekaný kopr a dochuťte solí a pepřem.

 

TIP: Pokud se nechcete pouštět do přípravy domácí majonézy, zvolte kvalitní kupovanou majonézu.

 

Tento recept jsem připravovala pro Košík.cz – zde na blogu však není v rámci spolupráce.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď