Na jaře mě kosik.cz oslovil, zda bych pro jejich letní kampaň nevytvořila několik grilovacích receptů. Takovou krásnou práci jsem samozřejmě nemohla odmítnout a ještě před tvorbou kuchařky jsem pustila do série těchto receptů. Na kosik.cz je najdete snad už od května. Já jsem naštěstí alespoň stihla konec léta a tak pár z receptů pro Vás přidám i sem:). Tento lososový burger byl prvním receptem, který se mi v hlavě objevil a věděla jsem, že jej zkrátka musím vytvořit. Viděla jsem šťavnatého lososa, jemný hrášek a svěží mátu – vše dohromady. Nakonec to skvěle doplnila domácí koprová majonéza.
Náročnost: malá
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: do 45 minut
Ingredience
Ingredience na burger
- 350 g lososa
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 15 g jarní cibulky
- 1 lžička citrónové nebo limetové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- 1 a 1/2 lžičky soli
Ingredience na pesto
- 125 g čerstvého vyloupaného hrášku (popř. mraženého)
- 20 g slunečnicových semínek
- 5 g čerstvé máty
- 20 g ricotty
- 20 g olivového oleje
- 1 lžička citrónové nebo limetové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na majonézu
- 2 žloutky od slepic z volného chovu
- 1 lžička hořčice
- 300 g kvalitního avokádového oleje ( popř. kvalitního slunečnicového nebo řepkového oleje)
- šťáva z 1/2 citrónu
- 2 – 3 lžíce nasekaného kopru
+
- 2 housky na burger
- lístky červené řepy
- výhonky z hrášku
- čerstvý kopr
- čerstvá máta
- popř. i jiné bylinky a listy dle vaší chuti (např. baby špenát, rukola)
Postup
Postup na burger
- Filety z lososa zbavte kůže, omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky.
- Kousky ryby vložte do sekáčku/mixéru a přidejte i zbývající suroviny na burger.
- Krátce vše pomixujte, aby vznikla celistvá hmota.
- Ze směsi vytvarujte 2 stejně velké (vyšší) burgerové placky. Popř. můžete směs rozdělit na 3 tenčí placky/porce.
- Grilujte z každé strany asi 4 minuty. Nakonec zatáhněte burger i po stranách. Burgery můžete kromě grilu připravit i na pánvi.
- Servírujte v rozpečené domácí burgerové housce potřené vrstvou koprové majonézy, řepnými lístky, lososovou plackou, hráškovým pestem a výhonky z hrášku.
Postup na pesto
- Ve středním hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Poté do ní vhoďte vyloupaný hrášek a vařte 1 minut.
- Následně mějte připravenou misku s ledovou vodou (přidejte i pár kostek ledu, pokud máte k dispozici). Do misky ihned vhoďte scezený hrášek.
- Tento proces se jmenuje blanšírování – jde krátké spaření zeleniny a následné rychlé schlazení. Díky této technice si hrášek zachová krásnou zelenou barvu.
- Blanšírovaný hrášek, na pánvi opražená slunečnicová semínka, lístky čerstvé máty, ricottu, olivový olej spolu s citrónovou šťávou vložte do mixéru a vytvořte spíše hladké pesto.
- Pesto nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Postup na domácí majonézu
- Pro tvorbu majonézy potřebujete suroviny pokojové teploty, předem si je ta vyndejte z lednice.
- Ve větší míse smíchejte žloutky spolu s hořčicí a solí.
- Poté postupně po kapkách přilévejte olej a pomocí šlehače zašlehávejte – můžete využít i kuchyňský robot.
- Další dávku oleje přilijte vždy, když se ta předchozí zašlehá – majonéza se může lehce srazit nebo naopak nemusí zhoustnout.
- Do hotové majonézy vmíchejte šťávu z citrónu, nasekaný kopr a dochuťte solí a pepřem.
TIP: Pokud se nechcete pouštět do přípravy domácí majonézy, zvolte kvalitní kupovanou majonézu.
Tento recept jsem připravovala pro Košík.cz – zde na blogu však není v rámci spolupráce.
Žádné komentáře