Hlavní jídla Jídlo Recepty

Houbové lasagne se špenátovým pestem

Další recept z „italské série“ je tady. Tentokrát jsem pro vás připravila trošku netradiční lasagne s houbovým bešamelem a špenátovým pestem. Tato kombinace je ale fakt zábavná! Špenát a houby k sobě jdou a pro ty, kteří si chtějí recept ještě něčím doplnit stačí přidat gorgonzolu do omáčky nebo lasagne zasypat křupavou pancettou. Recept jsem tvořila opět pro prodejnu italských specialit Foodspecials. Použité těstoviny najdete jak na jejich webu, tak na prodejnách. Stejně tak na prodejnách najdete zbylé suroviny jako je gorgonzola, parmazán nebo pancetta (tu můžete koupit jak vakuovanou, tak přímo z pultu). Nákup surovin mě tam vždy tak baví a docela se na prodejně zdržím. Možná i proto, že je tam tak milý personál a téměř vše je možné ochutnat:). Jo a vlastně je tu i jedna novinka, Foodspecials otevřelo novou pobočku v Plzni:). A u nás v Brně prodloužilo otevírací dobu!:)

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + 40-50 minut pečení

Počet porcí: cca 4 porce

 

 

Ingredience

 

 

Ingredience na houbový bešamel

 

  • 45 g másla/ghí
  • 40 g hladké mouky
  • 650 ml plnotučného mléka
  • 1 střední cibule
  • 400 g hnědých nebo zahradních žampionů
  • 75 g sýru gorgonzola (pokud nemáte rádi výrazné modré sýry, můžete gorgonzolu nahradit parmazánem, popř. vynechat)
  • sůl (již delší dobu používám Piranskou sůl – tato sůl je jediným neitalským produktem v prodejnách Foodspecials)

 

Ingredience na špenátové pesto

 

 

Ingredience na dokončení

 

  • 80-100 g parmazánu
  • 100 g uzené pancetty

 

 

Postup

 

Postup na houbový bešamel

 

  1. Ve větším hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
  2. Přisypte mouku a míchejte, dokud jíška nezezlátne – dejte si však pozor, aby neztmavla příliš.
  3. Jíšku poté za stálého míchání metličkou postupně zalejte připraveným mlékem (ideálně teplým mlékem).
  4. Omáčku nechte zhruba 10 minut vařit na mírném ohni, dokud nezhoustne.
  5. Během této doby si nakrájejte cibuli nadrobno a žampiony omyjte a a nakrájejte na plátky.
  6. Na pánvi nebo v hrnci rozehřejte malé množství tuku a nejprve orestujte cibulku a poté žampiony.
  7. Houby s cibulí dochuťte solí.
  8. Jakmile je bešamel hotový přidejte do něj opečené žampiony s cibulkou a nadrobno nakrájenou gorgonzolu (popř. parmazán nebo sýr vynechejte).
  9. Nechte ještě chvíli probublávat, dokud se sýr nerozpustí a chutě nepropojí.
  10. Nakonec dle potřeby dochuťte bešamel solí (díky sýru možná nebude sůl již třeba).

 

Postup na špenátové pesto

 

  1. Špenát důkladně propláchněte, nechte okapat a spolu s parmazánem a olivovým olejem rozmixujte do podoby pesta.
  2. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

 

Postup na dokončení

 

  1. Použijte vyšší zapékací mísu dle velikosti těstovin – myslete na o, že budete lasagne  vrstvit a tak nezvolte příliš malou ani příliš velkou zapékací mísu (lasagne by pak byly moc vysoké nebo naopak příliš nízké).
  2. Dno mísy potřete tenčí vrstvou bešamelu a položte na něj první plát lasagní.
  3. Dále naneste již větší vrstvu houbového bešamelu, rovnoměrně na bešamel naneste špenátové pesto a opět přiložte dalším plátem lasagní.
  4. Takto pokračujte do požadované výšky (nebo spíše dokud budete mít bešamel, pesto a těstoviny:).
  5. Poslední plát lasagní opět zalijte bešamelem a zasypte strouhaným parmazánem.
  6. Jste-li milovníci pancetty přidejte ještě do křupava opečené kousky této dobroty (opékejte na sucho na pánvi).
  7. Pečte v troubě na 180°C 40-50 minut, dokud nebude povrch zlatavý a těstoviny hotové.

 

 

 

TIP: Při přípravě bešamelu můžete část mléka zaměnit na houbovou smetanu CHEF  a docílit tak výraznější houbové chuti. Značka CHEF nabízí také i přímo hotový bešamel.

 

 

TIP: Klasický bešamel obsahuje navíc i muškátový oříšek a je ochucen bobkovým listem. Toto můžete také klidně použít. Není to však nutné. Koření vynikne v jemné bešamelové omáčce, s houbami a sýrem by se již chuť ztrácela.

 

TIP: Lasagne můžete připravit i z čerstvých domácích těstovin.

 

TIP: V mnohých receptech se uvádí, že se těstoviny mají předem předvařit. Dle mých zkušeností to není to nutné a je to další práce navíc.  Těstoviny se zvládnout udělat díky všudypřítomné omáčce, proto ní rozhodně nešetřete.

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď