Hlavní jídla Jídlo Předkrmy Sváteční Vánoce Vegetariánské

Vánoční koláč s brusinkami a camembertem

Tohle není zrovna tradiční vánoční recept. Ani český recept:). Inspirovala jsem se vánočním kulinářským magazínem, který jsem si přivezla ze Skotska. Brusinky a vyzrálý plísňový sýr je totiž něco pro mě. Miluji tyto sladko-slané kombinace a tento koláč je pro Vánoce jako dělaný. Pokud máte hotové listové těsto, je jeho příprava opravdu neskutečně jednoduchá. Hodí se tak pro nečekané i očekávané hosty během Vánoc. Skvěle se bude hodit ale i na Silvestrovskou tabuli:). Věnujte ale pozornost výběru správných surovin. Když už si takovou dobrotu dopřejete, tak ať ingredience pochází z kvalitních zdrojů a nezaměníte je za jejich levné náhražky.

 

 

Náročnost: velmi malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 4-6 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 300 g listového těsta (domácí nebo kvalitní s máslem/bez ztužených tuků a dalších nepotřebných ingredience – doporučuji Babické listové těsto máslové z produkce Sklizeno)
  • 4 lžíce nakládaných brusinek (opět sáhněte po kvalitě – já použila brusinky značky Ježkův statek)
  • 1 lžíce creme fraiche nebo mascarpone
  • 250 g zralého camembertu
  • snítka tymiánu
  • hrst nasekaných pistácií
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

  1. Troubu si předehřejte na 190°C.
  2. Listové těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku.
  3. Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Okraje těsta zahněte směrem do středu, aby byly kraje vyvýšené a náplň později nevytekla.
  5. Těsto místy propíchejte vidličkou a dejte do trouby předpéct na 12-15 minut.
  6. Předpečené těsto potřete směsí brusinek, creme fraiche, dochucené solí, pepřem a troškou tymiánu.
  7. Camembert nakrájejte na plátky a rovnoměrně jej rozprostřete na brusinkový základ.
  8. Seshora posypte lístečky tymiánu a nasekanými pistáciemi.
  9. Kraje koláče nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na dalších 8-10 minut – dokud okraje a sýr lehce nezezlátnou.

 

Related Posts

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Martina
    17. 12. 2019 at 9:15

    Absolutně jednoduché, rychlé a chutné. Nebudu kecat, je to bomba! U nás doma to vypadlo tak, že po prvním ukrojeném kousku, který odešel na talíři k televizi, jsme se pak potkali v kuchyni u plechu a už se ani neobtěžovali odcházet a ujídali jsme rovnou ve stoje 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      9. 1. 2020 at 17:52

      Martinko! Moc děkuju! Mám velikou radost, že i tento netradiční recept si našel své příznivce:)

    Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď