Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Makový cheesecake s jablečno-švestkovými povidly

Makový cheesecake není žádnou novinkou pod sluncem, ale za to je velkým překvapením pro mě samotnou:). Když jsem ho totiž pekla, moc velké naděje jsem mu nedávala. Mák sice miluju, ale u cheesecaku dávám přednost oříškům, čokoládě a karamelu (já to snad píšu pořád dokola tuto moji milovanou kombinaci:D). Každopádně makový cheesecake s povidly mě fakt nadchnul a hlavně je to jeden z mých výtvorů, který si dokonce zasloužil nějaká ty slova chvály:D. Takže jsem si řekla, že vám sem moji další moji cheesecakovou variaci musím dát. Samotný cheesecake je fajn, ale s těmi povidly je to úplně někde jinde, takže ty určitě nevynechte – klidně můžete použít kupovaná nebo čistě švestková. Mně se doma válelo x jablek, které už nebyly  nic moc. Tak jsem jim vymyslela tuto super záchranu ve formě povidel:). Jablíček teď bude všude hromada, tak třeba i vy využijete tento tip. Jen prosím vás, jsou určený k okamžité konzumaci. Nějakou delší dobu v lednici nezaručuji. Jo a funguje to i z hrušek:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + 2 hodiny pečení/vaření povidel

Počet porcí: cca 10 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na cheesecake

 

  • 200 g sušenek
  • 50 g másla
  • 500 g mascarpone
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 100 g mletého máku
  • 65 g cukru

 

Ingredience na povidla

 

  • 600 g oloupaných jablek bez jadřinců
  • 1 lžička skořice
  • vanilka nebo vanilkový cukr
  • 30 g cukru
  • 1 panák rumu nebo pálenky
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • pár kapek citrónové šťávy

+

  • 1/2 lžičky jemně mleté želatiny

 

 

Postup

 

Postup na cheesecake

 

  1. Ve food procesoru rozemelte sušenky najemno.
  2. Přidejte na plátky nakrájené máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivou hmotu.
  3. Dno dortové formy (nejlépe o průměru 20 cm) vyložte pečicím papírem.
  4. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte sušenkovou hmotu.
  5. Pečte asi 5-10 minut na 180°C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé.
  6. Ve větší míse společně vyšlehejte tvaroh a mascarpone. Všechny suroviny na krém by měly mít ideálně stejnou teplotu.
  7. Poté přidejte vejce a opět zašlehejte.
  8. Nakonec vmíchejte mletý mák a cukr.
  9. Směs přesuňte na předpečený korpus a pečte na 150°C asi 60 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní ještě tak hodinu – cheesecake se vám díky tomu nepropadne a bude krásně pevný. Po vytažení by se neměl uprostřed třást.
  10. Venku nechte cheesecake zcela vychladnout a poté přesuňte do lednice.

 

Postup na povidla

 

  1. Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Poté je nakrájejte na čtvrtky.
  2. Do hrnce se silnějším dnem vhoďte jablka, zasypte je vanilkovým cukrem a skořicí.
  3. Jablka jen zlehka orestujte a zalijte vodou. Přikryté nechte na mírném ohni dusit asi 60 minut. Hlídejte si však, ať se vám nezačnou jablka připalovat a občas je zkontrolujte a zamíchejte.
  4. Dále vše rozmixujte dohladka a vraťte na plotnu.
  5. Přidejte zbývající cukr a panák alkoholu. Promíchejte a nechte takto další asi půl hodinu pomalinku zahřívat – můžete popř. i péct v troubě.
  6. Poté k jablečným povidlům přidejte 2 lžíce švestkových povidel, trošku citrónové šťávy a důkladně promíchejte.
  7. Nakonec přimíchejte želatinu a velmi krátce prohřejte. Stačí opravdu troška, aby vám povidla pak držela. Nechceme z nich ale vytvořit želé:).

 

Dokončení

 

  1. Na vychlazený cheesecake položte vrstvu mírně zchladlých povidel.
  2. Zdobit můžete čerstvými švestkami nebo jablky a sušenkami.

 

 

 

TIP: Pokud se vám do domácích povidel nechte, zvolte zkrátka ty kupované – vybírejte ale pečlivě a koukejte na kvalitu – odrazí se to na chuti:)

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď