Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Pistáciová buchta s čokoládou a karamelizovanými pistáciemi

Je to jednoduchý, je to nadýchaný, je to vláčný a je to fakt dobrý! Ale co je to? To jsem s vámi řešila i na Instagramu. Je to buchta nebo koláč? Docela dort z vás mi napsalo, že jsem padlá na hlavu, že je to jasnej dort. No jo, jenže ono to tak možná vypadá, ale nesplňuje to to, co byste od dortu čekali. Na konci pod receptem mám ale tip, jak z této prostě buchty:D, ten dortík udělat:)

 

Doba přípravy: do 1 h a 15 minut (delší doba pečení)

Počet porcí: cca 10 kousků

Náročnost: malá

 

 

Ingredience

 

Ingredience na buchtu

 

  • 4 vejce od slepic z volného chovu
  • 120g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr (cca 10 g)
  • 150 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 100 g plnotučného mléka
  • 85 g hladké mouky
  • 90g mletých nesolených pistácií
  • 30 g mletých mandlí (popř. nahraďte pistáciemi)
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)

 

Ingredience na polevu

 

  • 80 g 70% hořké čokolády
  • 2 lžičky másla

 

Ingredience na karamelizované pistácie

 

  • 100 g loupaných nesolených pistácií
  • 6 lžic cukru

 

 

Postup

 

Postup na buchtu

 

  1. Alespoň dvě hodiny předem si vyndejte vejce a mléko z lednice, aby získali pokojovou teplotu.
  2. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  3. Mouku prosejte do menší mísy, přidejte prášek do pečiva, mandle, pistácie a promíchejte.
  4. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs.
  5. Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehejte.
  6. Dále za postupného zašlehávání přidejte mléko.
  7. K mokrým surovinám přidejte směs suchých ingrediencí a krátce prošlehejte.
  8. Kulatou formu (průměr 20cm) vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
  9. Těsto na korpus přelijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 165°C cca 50-60 minut – hlídejte hlavně střed buchty, který je peče nejdéle – zkuste test se špejlí.

 

Postup na polevu

 

  1. Na vodní lázni rozpusťte čokoládu spolu s máslem (na hrnec s vodou umístěte ohnivzodrnou misku – přiveďte k varu, poté teplotu snižte- díky páře se začnou surovinu rozpouštět a vznikne čokoládová poleva).
  2. Polevou přelijte hotovou buchtu a uhlaďte.
  3. Můžete posypat mletými pistáciemi.

 

Postup na karamelizované pistácie

 

  1. Na pánvi rozpusťte cukr na karamel.
  2. Přidejte nasekané pistácie a promíchejte.
  3. Ořechy přesuňte na pečicí papír a rozprostřete je.
  4. Jakmile zchladnout, nalámejte je a ozdobte nimi pistáciovou buchtu s čokoládovou polevou.

 

 

TIP: Doporučuji buchtu promazat pistáciovým nebo mandlovým máslem, popř. oříškovým krémem z mascarpone, smetany a oříškového másla – pak to už nebude buchta, ale takový dortík:)

 

Related Posts

3 Komentáře

  • Odpovědět
    Viki
    25. 8. 2019 at 9:56

    vypadá to krásne 🙂

    WHEN PIGS FLY

  • Odpovědět
    Martina
    14. 7. 2021 at 15:50

    Díky moc za inspiraci! Dortík jsem doplnila o mezivrstvu s malinovou marmeládou, čerstvýma malinama, pistáciovým krémem z mascarpone a navrch ten samý krém, ale malinový a je to fakt výborný! 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      27. 9. 2021 at 20:04

      Joo, to musel byl úžasný dortík! Mňam!

    Zanechat odpověď