Tohle není zrovna tradiční vánoční recept. Ani český recept:). Inspirovala jsem se vánočním kulinářským magazínem, který jsem si přivezla ze Skotska. Brusinky a vyzrálý plísňový sýr je totiž něco pro mě. Miluji tyto sladko-slané kombinace a tento koláč je pro Vánoce jako dělaný. Pokud máte hotové listové těsto, je jeho příprava opravdu neskutečně jednoduchá. Hodí se tak pro nečekané i očekávané hosty během Vánoc. Skvěle se bude hodit ale i na Silvestrovskou tabuli:). Věnujte ale pozornost výběru správných surovin. Když už si takovou dobrotu dopřejete, tak ať ingredience pochází z kvalitních zdrojů a nezaměníte je za jejich levné náhražky.
Náročnost: velmi malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 4-6 porcí
Ingredience
- 300 g listového těsta (domácí nebo kvalitní s máslem/bez ztužených tuků a dalších nepotřebných ingredience – doporučuji Babické listové těsto máslové z produkce Sklizeno)
- 4 lžíce nakládaných brusinek (opět sáhněte po kvalitě – já použila brusinky značky Ježkův statek)
- 1 lžíce creme fraiche nebo mascarpone
- 250 g zralého camembertu
- snítka tymiánu
- hrst nasekaných pistácií
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Troubu si předehřejte na 190°C.
- Listové těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku.
- Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
- Okraje těsta zahněte směrem do středu, aby byly kraje vyvýšené a náplň později nevytekla.
- Těsto místy propíchejte vidličkou a dejte do trouby předpéct na 12-15 minut.
- Předpečené těsto potřete směsí brusinek, creme fraiche, dochucené solí, pepřem a troškou tymiánu.
- Camembert nakrájejte na plátky a rovnoměrně jej rozprostřete na brusinkový základ.
- Seshora posypte lístečky tymiánu a nasekanými pistáciemi.
- Kraje koláče nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na dalších 8-10 minut – dokud okraje a sýr lehce nezezlátnou.
2 Komentáře
Martina
17. 12. 2019 at 9:15Absolutně jednoduché, rychlé a chutné. Nebudu kecat, je to bomba! U nás doma to vypadlo tak, že po prvním ukrojeném kousku, který odešel na talíři k televizi, jsme se pak potkali v kuchyni u plechu a už se ani neobtěžovali odcházet a ujídali jsme rovnou ve stoje 🙂
Martina
9. 1. 2020 at 17:52Martinko! Moc děkuju! Mám velikou radost, že i tento netradiční recept si našel své příznivce:)