Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut
Počet porcí: 5-6 porcí
Ingredience
- 3 střední mrkve
- 1 velký batát
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml vývaru (můžete použít i vodu, s vývarem vždy ale dosáhnete chuťově výraznějšího výsledku)
- 50 ml smetany nebo mléka (můžete použít ale i kokosové nebo třeba mandlové mléko)
- lžíce másla/přepuštěného másla
- 1 lžička garam masaly (popř. curry koření)
- mletá kurkuma
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Mrkev, batát, cibuli i česnek oloupejte.
- Mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Plátky batátů mohou být silnější – změknou rychleji než mrkev.
- Nakrájenou zeleninu dejte do pekáče a přidejte oloupaný česnek vcelku a cibuli nakrájenou na čtvrtky.
- Přidejte lžíci másla nebo přepuštěného másla, bohatě osolte, přidejte garam masalu a dejte péct na 185°C dokud zelenina nezměkne a lehce nezkaramelizuje – bude to trvat cca 30-35 minut.
- Zeleninu i s veškerou případnou tekutinou přesuňte do hrnce.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Poté teplotu snižte, přidejte smetanu/mléko, 2 lžičky kurkumy a čerstvý pepř.
- Vše poté přesuňte do výkonného mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladký lehký krém. Můžete použít i tyčový mixér, ale textura polévky nebudu nikdy tak jemná.
- Nakonec vše dochuťte solí.
- Podávat můžete s pečenou mrkví.
TIP: V polévce bude skvěle fungovat i chilli.
2 Komentáře
Hory knih
19. 4. 2022 at 19:50Skvělý krém 🙂
Martina
23. 7. 2022 at 12:06dekuju moc❤️