Dostat se s miminkem a čtyřleťákem k tvorbě receptů je skoro nemožné. A tak, když už si k tvoření ten čas vyhradím, a muž hlídá, chci využít naplno každou minutu. Pro několik posledních spoluprací jsem tak vytvořila více receptů než jsem měla/musela:D. Jakmile jsem už ale byla v tom, chtěla jsem zkrátka tvořit. Stejně tak tomu bylo v rámce spolupráce pro Billu na měsíc srpen. Jako zadání jsem si vybrala topinky, ale takové „fancy topinky“, ne jen tak obyčejné:D. Nejprve jsem si vymyslela recept na topinky s ricottou, grilovanou cuketou, halloumi a granátovým jablkem – které se mimochodem skvěle hodí k letnímu počasí. A pak topinky s ricottou, karamelizovanou cibulkou, žampiony a prosciuttem – které se zase naopak hodí více k blížícímu se babímu létu a podzimu.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 40 minut
Počet porcí: 3 topinky
Ingredience
- 3 velké krajíce chleba (ideálně kváskového)
+
- 4 středně velké cibule
- 1 lžíce přepuštěného nebo klasického másla
- čerstvá bazalka
- sůl
+
- 300 g žampionů Česká farma
- pár kapek citronové šťávy
- 1 – 2 lžíce olivového oleje Billa Bio
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- 150 g ricotty
- 5 velkých lístků čerstvé bazalky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- 125 g Camembertu Billa Premium
- 3 keříková rajčata
- 3 plátky sušené šunky
- čerstvá bazalka
Postup
Postup na žampiony
- Žampiony otřete papírovým ubrouskem nebo lehce navlhčenou utěrkou a nakrájejte na plátky.
- Ve středně velké pánvi rozehřejte olivový olej a žampiony opékejte při střední teplotě, dokud nezačnou pouštět vodu. Vodu z hub nechte zredukovat, dokud se nezačnou žampiony opět opékat.
- Zakápněte citronovou šťávou a dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí. Odložte stranou.
Postup na karamelizovanou cibuli
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
- Na přepuštěném másle cibuli opékejte při střední teplotě, dokud nezačne lehce hnědnou a měknout. Restujte cca 10 minut. Poté stáhněte z plotny.
- Dochuťte špetkou soli a nasekanou bazalkou.
Dokončení
- Ricottu smíchejte s nasekanou bazalkou, solí a pepřem.
- Plátky chleba opékejte na sucho z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé (můžete použít i troubu).
- Na každý plátek pak rozetřete vrstvu ricotty, dále poklaďte karamelizovanou cibulí, orestovanými a ochucenými žampiony a cca 3 plátky sýru camembert.
- Topinky dejte zapéct na pár minut do trouby pod gril nebo při vyšší teplotě (cca 220 – 240°C), dokud se sýr nerozpustí.
- Nakonec topinky dozdobte plátky čerstvého rajčátka, prosciuttem a čerstvou bazalkou.
Více inspirace na vaření s produkty Billa najdete na gustoacademy.cz
1 komentář
Topinky s ricottou, grilovanou cuketou, halloumi a granátovým jablkem – MamaChef
19. 8. 2021 at 11:56[…] a granátovým jablkem – které se mimochodem skvěle hodí k letnímu počasí. A pak topinky s ricottou, karamelizovanou cibulkou, žampiony a prosciuttem – které se zase naopak hodí více k blížícímu se babímu létu a […]