Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům. Už loni jsem pro vás připravila recept na špaldový mazanec a jelikož jste ji jej začali před těmito Velikonoci sami ve velkém hledat, rozhodla jsem se přidat i klasickou verzi. V této verzi je navíc více másla i cukru – moje babička měla totiž dva recepty – a tento vychází právě z toho jejího druhého na jemnější těsto:). No ale nebyla bych to já, abych si tam nevymyslela nějak svoji specialitu. Těsto vychází na dva středně velké mazance a do jednoho jsem zkusila zapracovat pravý nugát, co jsem si nedávno koupila. Pokud rádi experimentujete, zkuste to taky, nebo by skvěle mohl fungovat i marcipán:).
Náročnost: malá-střední
Doba přípravy: do 30 minut + 90 – 135 minut kynutí + 55 minut pečení
Počet porcí: 2 střední mazance
Ingredience na 2 středně velké mazance
Ingredience na kvásek
- 200 ml plnotučného mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce krupicového (nebo třtinového) cukru
Ingredience na těsto
- 4 žloutky
- 180 g třtinového nebo krupicového cukru
- 250 g másla
- 280 ml plnotučného mléka (popř. 150 ml mléka + 130ml smetany)
- 550 g hladké pšeničné mouky
- 450 g polohrubé pšeničné mouky
- 5 g soli
- 50 g plátků mandlí
- kůra z 1 biocitrónu
- vanilka (popř. můžete nahradit část cukru vanilkovým cukrem)
- malý panák rumu nebo 100 g nasekaného nugátu (podle druhu mazance, který zvolíte:)
+
- 1 vejce
- 50 g plátků mandlí
- 2 lžíce másla
- 1 panák rumu (dle chuti)
- (třtinový) moučkový cukr
Postup
- Mléko ohřejte na cca 40°C – zkrátka tak, aby bylo vlažné.
- Rozdrolte do něj droždí, přisypte 1 lžíci cukru, 1 lžíci hladké mouky a vše promíchejte pomocí metličky.
- Směs na kvásek přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo, dokud nevzejde. Trvá to asi 15 minut.
- Do mísy od robotu dejte žloutky spolu s cukrem a pomocí šlehacího nástavce zašlehejte, dokud cukr nepovolí.
- Poté postupně zašlehávejte změklé máslo, dokud nevznikne máslová hladká směs – když vytáhnete metličku ze směsi, měla by tvořit špičky.
- K máslové pěně přidejte předem smíchané obě mouky, sůl , kvásek, mléko, nastrouhanou kúru z citrónu, vanilku (popř. rum) a pomocí stěrky začnete vymíchávat těsto.
- Jakmile se začnou suroviny pojit, přemístěte mísu zpět do robotu (šlehací nástavec vyměňte za nástavec typu hák) a nechte jej vypracovat těsto – cca 10 minut.
- Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout – cca 60-90 minut (záleží na teplotě v místnosti).
- Plátky mandlí si můžete předem opražit na suché pánvi a nechat zcela zchladnout – opražení zvýrazní jejich chuť.
- Vykynuté těsto rozdělte na 2 stejně velké části.
- Do každé části těsta zapracujte půlku z opražených ořechů a rovnou vypracujte v hladký kulatý bochník.
- (Pokud se rozhodnete pro mazanec s nugátem, v tuto chvíli jej také zapracujte.)
- Plech vyložte pečícím papírem a zlehka jej potřete olejem.
- Vypracované mazance přendejte na plech.
- Přikryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 30-45 minut.
- Poté rozkvedlejte vejce a mazance jím potřete.
- Každý mazanec seshora nařízněte do křížku a bohatě posypte plátky mandlí, které jste si odložili stranou.
- Pečte v troubě rozehřáté na 220°C 5-8 minut. Aby se vám mazanec nepálil, přikryjte ho seshora kouskem alobalu.
- Poté teplotu snižte na 175°C a pečte dalších cca 45 minut. Ke konci pečení alobal oddělejte, aby mazanec chytl krásnou zlatavou barvu.
- Hotové mazance potřete směsí rozpuštěného másla s rumem – nešetřete, mazanec se musí tekutinou pořádně „napít“. Nejlépe potírejte na několikrát!
- Nakonec zacukrujte moučkovým cukrem – cukrování můžete také opakovat, jelikož první cukr se do mazance vsaje. Navíc z cukru v kombinaci s máslem a rumem vznikne skvělá krusta.
TIP: Do mazance můžete přidat i rozinky, předem namočené v rumu. Já nejsem jejich velký milovník a tak jsem se do své verze mazance nedávala:).
TIP: Zda je mazanec hotový, poznáte nejlépe podle testu se špejlí.
1 komentář
Viki
19. 4. 2019 at 20:10tak tento sa ti naozaj podaril 🙂
WHEN PIGS FLY