Jsem moc ráda, že vám mohu představit novou spolupráci s obchodním řetězcem Billa, díky které vám budu každý měsíc přinášet nový recept složený ze sezonních a kvalitních surovin. Jelikož je jaro a já mám ráda, když se toto období zeleně promítá i do mých receptů, připravila jsem jako svůj první recept v rámci této spolupráce hráškové risotto se zeleným chřestem, ředkvičkami a uzeným lososem. Do jeho tvorby jsem se i přes svoje už velké břicho (37tt:D) pustila s velkou radostí, protože jsem pracovala opravdu s krásnými surovinami. Vše, co jsem pro recept potřebovala jsem totiž v Bille našla a to přesně v té kvalitě, jakou sama nakupuji a z jaké vařím. Krásná a čerstvá zelenina spolu se sekcí BIO mléčných produktů mi udělala největší radost. Už se těším na další nákup a tvoření a doufám, že vy se zatím pustíte do přípravy hráškového risotta.
Zásady přípravy risotta
1. Risotto by nikdy nemělo mít „kopečkovitou“ konzistenci. Když jej naberete na talíř a zespoda zlehka bouchnete pěstí, mělo by se po talíři krásně roztéct.
2. Do pravého italského risotta se nikdy nepřidává smetana. Krémovitá konzistence vzniká díky škrobu, který je obsažen v kulatozrnné rýží, a způsobem přípravy spočívající v postupném přilévání tekutiny a míchání.
3. Toto jídlo nikdy nesolte během vaření. S největší pravděpodobností to totiž nebude potřeba. Silnými chuťovými elementy jsou parmazán a vývar. V tomto receptu se navíc přidává pesto, které je samo o sobě již dochucené. Pokud byste
použili ještě sůl, můžete pokrm snadno přesolit.
4. Risotto je dobré odstavit ve chvíli, kdy se vám může rýže zdát ještě lehce nedovařená. Teplem z pokrmu ještě dojde, takže by vám místo jednotlivých zrníček mohla nakonec vzniknout nežádoucí kašovitá konzistence.
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 45 minut
Počet porcí: 2 – 3 porce
Ingredience
Ingredience na hráškové pesto
- 200 g mraženého hrášku
- 30 g mandlí
- kůra z 1/3 chemicky neošetřeného citrónu
- 30 g parmazánu
- 25 – 35 g olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na risotto
- 1 šalotka
- 250 g rýže vhodné na risotto (arborio, carnaroli nebo acquerello)
- 100 ml suchého bílého vína
- 0,7 – 0, 8 l horkého vývaru (z masa či zeleniny)
- 60 g parmazánu
- máslo
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř (lze vynechat)
+ - svazek zeleného chřestu
- 5-6 ředkviček
- plátky uzeného lososa
Postup
Postup na přípravu zeleniny a pesta
- Hrášek spařte dostatečným množstvím vroucí vody. Můžete si jej dát do síta a prolít horkou vodou. Taky jej můžete na pár sekund vhodit do vroucí vody v hrnci a pak hned slít. Vhodné je pak alespoň lehce zchladit pod proudem studené vody. Hrášek tak zůstane krásně zelený.
- Asi 50 g hrášku si odložte stranou, ze zbytku vytvořte hráškové pesto.
- Hrášek rozmixujte s opraženými mandlemi, parmazánem, citronovou kůrou, olivovým olejem a dochuťte špetkou soli a čerstvě mletým pepřem.
- Chřest zbavte dřevnatých konců, omyjte a nakrájejte na asi 2-3 cm kousky.
- Chřest vhoďte do vroucí osolené vody a vařte cca 2 -3 minuty (dle jeho tloušťky), dokud nebudete tzv. na skus. Poté slijte a vložte do mísy s ledovou vodou. Také můžete proplachovat pod proudem studené vody, dokud nebude chřest na dotyk studený.
- Ředkvičky omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky, poloviny nebo čtvrtiny. Zakápněte je pár kapkami citronové šťávy a lehce osolte.
Postup na risotto
- Připravte si horký vývar. Pro samotné risotto je horká tekutina základní ingrediencí.
- Jemně nakrájenou šalotku dejte zpěnit do rozehřátého tuku (1 lžíce másla + 1 lžíce oleje). Šalotku restujte, dokud nepovolí a nezměkne. Neměla by chytat zlatavou barvu, ale naopak splynout se zrnky rýže.
- K šalotce přidejte rýži a opět restujte cca 30–45 sekund tak, aby se každé zrníčko obalilo tukem.
- Přilijte víno a na středním plamenu nechte tekutinu za stálého míchání odpařit (v daném množství to potrvá pár sekund).
- Jakmile je víno odpařené, přidejte 1-2 naběračky horkého vývaru. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá). Risotto často míchejte – je to důležité k dosažení co nejkrémovější konzistence. Nezapomeňte, že risotto má mít opravdu krémovou tekutější konzistenci. Ve chvíli, kdy jej tedy odstavujte z ohně by měl být v pokrmu dostatek tekutiny, aby se během dalšího procesu všechna nevypařila a nevznikla hutná konzistence risotta.
- Stáhněte z ohně. Přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou.
- Poté vmíchejte hráškové pesto, kuličky hrášku a osušený blanšírovaný chřest. Část hrášku i chřestu si můžete odložit na dozdobení jídla.
- Nakonec dochuťte dle potřeby čerstvě mletým pepřem, parmazánem a případně i kapkou citronové šťávy a solí (parmazán a pesto by ale mělo risotto dostatečně „osolit“).
- Risotto podávejte s čerstvými ředkvičkami a plátky uzeného lososa.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou.
Žádné komentáře