Náročnost: malá
Doba přípravy: do 40 minut
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 500 g čerstvých žampionů (např. mix hnědých krémových a klasických zahradních)
- hrst sušených hub
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 dc bílého vína
- 1 l vývaru
- 100 ml smetany
- 1 lžička koření sbohem, soli – středomořské od Sonnentoru (nebo jiné koření obsahující středomořské bylinky a zeleninu)
- 1 lžíce přepuštěného másla (popř. klasického másla)
+
- 4 plátky tmavého chleba
- 1 stroužky česneku
- lanýžový olej
- sůl
- 3 žampiony nebo 2 malé hřiby
- pažitka/petrželka
Postup
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte odstát, aby změkly.
- Ve středním hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla a cibuli s česnekem nechte zpěnit.
- Poté přidejte očištěné (můžete v rychlosti omýt a osušit kuchyňskou utěrkou nebo otřít vlhkou utěrkou – neloupejte) a nakrájené houby a opékejte.
- Houby nejdříve nasají všechen tuk, pokud by ho bylo málo, přidejte další lžíci másla.
- Poté houby pustí všechnu vodu, kterou nechejte odpařit, aby se žampiony opekly.
- Zalijte bílým vínem a míchejte, dokud se neopaří alkohol – trvá to tak 1-2 minuty – poznáte podle vůně, kdy alkohol štípe do nosu.
- Přidejte sušeného houby i s vodou, do které byly ponořeny.
- Vše zalijte připraveným vývarem, přidejte koření a lehce osolte.
- Vařte zhruba 20 minut a před koncem vaření přilijte smetanu.
- Následně vše rozmixujte ve stolním mixéru nebo tyčovým mixérem dohladka.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
+
- Plátky chleba nakrájejte na malé kostky.
- Na pánvi rozehřejte trošku lanýžového oleje a chlebové kostky na něm opečte dozlatova. Ke konci pražení přidejte prolisovaný nebo velmi nadrobno nasekaný stroužek česneku.
- Žampiony nebo hříbky nakrájejte na plátky a opečte na trošce přepuštěného másla, ochuťte solí.
- Houbový krém podávejte s lanýžovými krutóny, opečenými houbami a dozdobit můžete i čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
Žádné komentáře