Jídlo Polévky Recepty Vegetariánské

Houbový krém s česnekem a lanýžovými krutóny

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 40 minut

Počet porcí: 4 porce

 

 

Ingredience

 

  • 500 g čerstvých žampionů (např. mix hnědých krémových a klasických zahradních)
  • hrst sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dc bílého vína
  • 1 l vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 lžička koření sbohem, soli – středomořské od Sonnentoru (nebo jiné koření obsahující středomořské bylinky a zeleninu)
  • 1 lžíce přepuštěného másla (popř. klasického másla)

+

  • 4 plátky tmavého chleba
  • 1 stroužky česneku
  • lanýžový olej
  • sůl
  • 3 žampiony nebo 2 malé hřiby
  • pažitka/petrželka

 

 

Postup

 

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno.
  2. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte odstát, aby změkly.
  3. Ve středním hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla a cibuli s česnekem nechte zpěnit.
  4. Poté přidejte očištěné (můžete v rychlosti omýt a osušit kuchyňskou utěrkou nebo otřít vlhkou utěrkou – neloupejte) a nakrájené houby a opékejte.
  5. Houby nejdříve nasají všechen tuk, pokud by ho bylo málo, přidejte další lžíci másla.
  6. Poté houby pustí všechnu vodu, kterou nechejte odpařit, aby se žampiony opekly.
  7. Zalijte bílým vínem a míchejte, dokud se neopaří alkohol – trvá to tak 1-2 minuty – poznáte podle vůně, kdy alkohol štípe do nosu.
  8. Přidejte sušeného houby i s vodou, do které byly ponořeny.
  9. Vše zalijte připraveným vývarem, přidejte koření a lehce osolte.
  10. Vařte zhruba 20 minut a před koncem vaření přilijte smetanu.
  11. Následně vše rozmixujte ve stolním mixéru nebo tyčovým mixérem dohladka.
  12. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

+

  1. Plátky chleba nakrájejte na malé kostky.
  2. Na pánvi rozehřejte trošku lanýžového oleje a chlebové kostky na něm opečte dozlatova. Ke konci pražení přidejte prolisovaný nebo velmi nadrobno nasekaný stroužek česneku.
  3. Žampiony nebo hříbky nakrájejte na plátky a opečte na trošce přepuštěného másla, ochuťte solí.
  4. Houbový krém podávejte s lanýžovými krutóny, opečenými houbami a dozdobit můžete i čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď