Mateřství Tipy a rady

Jaké plenky u nás používáme

 

Už dávno jsem si říkala, že napíšu článek o plenkách. Pro nerodiče zní takové téma asi absurdně, ale maminky pochopí, že i tohle téma může potrápit. Respektive výběr těch správných plen pro Vaše miminko.

Vrací se k nám trend tzv. „látkování“. Tedy používání látkových plen. Tato varianta je totiž zcela jasně ekologičtější a do plen nejsou přidány žádné chemické a další látky. Také by měla být tato varianta i výrazně levnější. Všechno jsou to ale informace, které jsem si přečetla nebo jsem je někde slyšela. Hlouběji jsem si výhody a nevýhody v porovnání s plenami jednorázovými neověřovala.  Nicméně jsem ale nad touto variantou přemýšlela ještě během těhotenství také. Po Mikiho narození pro mě bylo ale praní plen něco nepředstavitelného, a tak jsem zůstala a plen jednorázových.

 

 

Látkování jsem si ale vyzkoušela relativně nedávno, když měl Miki nepříjemné průjmové onemocnění a opruzeniny. Aby se vše zahojilo, bylo potřeba dát místo jednorázové plenky klasickou bílou látkovou, kterou jsme stáhli plenkou jednorázovou. Koupila jsem i nějaké kalhotky, které ale malého tak divně stahovali a tak jsme jeli tuto improvizovanou metodu. No a musím říct, že to bylo docela náročné. Vím, že dnešní moderní látkové pleny fungují už trošku jinak, ale tato klasika, jak za našich maminek, je tedy docela zabíračka. Neustálá kontrola, jestli není plena mokrá, jinak je třeba hned vyměnit a nekončící přepírání, praní a sušení. Hlavně teda v případě, že se velká potřeba opakuje několikrát denně. Svůj účel to ale splnilo a to pár dnech se ošklivá opruzenina krásně zahojila.

Rozhodně bude i moderní látkování náročnější a proto klobouk dolů před všemi, kdo do této metody šli. Určitě to smysl má a já věřím, že třeba u druhého miminka se k tomu také odhodlám.

 

 

Mikínek je ale každopádně miminko vychovávané na jednorázových plenkách. Z počátku jsme zkoušeli eko, bio, raw značky, ale Mikinovi absolutně žádné nesedly. Byl z nich otlačený a savost byla také špatná. No a cena dost vysoká. Pak mamka přinesla Pampersky, kterým jsem se upřímně zprvu bránila. Brala jsem to jako takový ten konzum a že když jsou pořád v tv, neznamená to, že jsou nejlepší. Velmi mile mě ale překvapily. Konkrétně jsou tedy mým favoritem Pampers Premium Care. Během toho roku, co je Miki na světě, jsme vyzkoušeli snad všechny značky na trhu. Stejně se ale vždy vrátíme k Pampers a konkrétně Premium Care zůstává mými nejoblíbenějšími plenkami. Ano, mými. Muž má právě raději ty druhé Active baby-dry. Prý mu více voní a přijdou mu zkrátka lepší. Pro mě naopak Premium Care mají tu výhodu, že nejsou navoněny a baví mě jejich indikační proužek. Na každé plence je žlutý proužek, který se při styku s tekutinou zbarví v daném místě do modra. Super to bylo hlavně zpočátku, když byl Miki malinké miminko a my zcela nezkušení rodiče. No a co je taková častá věc, která se řeší, nikdy se nám v plenkách neosypal ani neoprudil. Toto může být samozřejmě velmi individuální, ale Mikiho citlivá kůže nijak nereagovala.

Na konci loňského roku jsem byla oslovena k testování právě Pampers Premium Care. Na nabídku jsem kývla, jelikož jsem věděla, jak testování dopadne a že je to produkt, který opravdu používáme a stojíme si za ním. Ač jsem si zpočátku říkala, že tuto značku nechceme, jejich plenky opravdu splňují to, co slibují. Není tajemstvím, že tato značka plenek je dražší. I my při nákupech hledáme akční nabídky a kupujeme vždy ve slevě. Naštěstí jsou tyto slevy velmi časté a tak se dají Pampersky koupit za přijatelnou cenu. Pokud ale výhodná koupě není zrovna v dohlednu, sáhneme po některé z levnějších značek. Cena je tedy za mě jedním z největších mínusů plenek.

Co bych ale ráda v souvislosti se společností Pampers ještě zmínila, je jejich dlouhodobá spolupráce s UNICEF. Pokud má totiž nějaká značka takové postavení na trhu, rozhodně by měla pomáhat a ne každá společnost to dělá. A ač se to může zdát některých zanedbatelné, pro mě to je určitě velké plus. Na stránkách Pampers se dozvíte více. I třeba o cestě k tomu, aby jednou byly veškeré použité materiály z udržitelných zdrojů.

 

Článek vznikl ve spolupráci s Pampers.

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď