Svatba Život

Svatební přípravy – co na sebe

 

Původně jsem zamýšlela napsat jeden až dva články na téma svatba. Když jsem se do samotného psaní pustila, zjistila jsem, že by to byly opravdu hodně dlouhé články. Sama si moc dobře pamatuju, jak jsem hledala inspiraci všude kolem a seznam toho, co je třeba vybrat a zařídit, nebral konce. Tak jsem se rozhodla pro sérii hned několik článků, které by vám mohly se svatebními přípravami pomoci nebo vás alespoň inspirovat:). První z věcí, kterou jsem před rokem touto dobou řešila, bylo to, co si vlastně vezmu ve svůj svatební den na sebe. Každá nevěsta chce být krásná a na začátku 7. měsíce těhotenství může být výběr šatů docela oříšek.

První svatební článek „Moje česko-ukrajinská svatba“ si můžete přečíst zde.

 

 

Výběr svatebních šatů

 

Věděla jsem, že máme jen 4 měsíce na přípravu všeho. Úplně všeho. Netušila jsem, jak bude vypadat za tuto dobu ale mé břicho. Co břicho, celá postava. Už v lednu jsem se objednala do několika brněnských salónů a už v tu dobu na mě měli jen minimum šatů. Takové ty moje vysněné, bych vzhledem ke své postavě asi ani mít nemohla. Jednoduše bych je nezapnula přes prsa. Jedny jsem přesto vybrala, zamluvila si je a zaplatila zálohu. Bylo to ve svatebním salónu El. S postupem týdnů jsem o svém výběru začala pochybovat. Objednala jsem se znovu na zkoušku a šaty vyměnila za jiné. Pořád to ale nebylo ono. Vzít si na sebe šaty, které jsou ušity na vše, jen ne na břicho, prostě nebyl dobrý nápad. Nevypadala bych v nich nakonec těhotně, ale jen obrovsky. A to jsem fakt nechtěla. Nemalá záloha tak propadla a já musela vymyslet plán B. Teď už všem nevěstám (minimálně těm těhotným) radím, nechte si šaty ušít! Půjčovné šatů se pohybuje v astronomických částkách a za ty opravdu pěkné dáte přes 10 tisíc !! I když ty ušité po svatbě už moc nevynosíte :D, budou přesně na míru, jedinečné a budou vaše! V tomto případě jsme měla štěstí, že jedna opravdu šikovná módní návrhářka je tak trošku naši známou a našla pro mě místo ve svém nabitém programu. Levná záležitost to nebyla, ale za měsíc jsem měla šaty, které přiznávaly těhotenské bříško a zároveň mě zbytečně nezvětšovaly a přesně se ke mně hodily:). Autorkou byla Iveta Řádková a šaty dělala tak, aby se daly později případně přešít na šaty večerní. Kdybych si je ale teď oblékla, vypadala bych asi jako v moc pěkném pytli :D. Ač mi všichni říkali, jak mi to těhotenství sluší, moje tělo zadržovala tak hektolitr vody.

 

 

Šaty byly ušity z elastické bílé krajky a saténu. Původně jsem měla zálusk na tyl, ale absolutně se to k mému těhotnému já nehodilo. Dlouhý rukáv byl takřka nutností, abych se cítila dobře a nemusela se děsit fotek, kde budu mít rozpláclou ruku. Navíc jsem se tak nemusela bát případně chladnějšího květnového dne. Trvala jsem ale na malé vlečce, kterou jsem také měla! Samozřejmě je to ta nejméně praktická věc, ale vypadá to přece tak pěkně!:) Na šatech byl i knoflík na připnutí vlečky. Tady nastal jediný problém a to ten, že se elastická látka pod svoji tíhou prověsila.

 

 

V září jsem byla na svatbě kamarádce a autorky jejích šatů bych rozhodně taky doporučila. Jedná se o duo Oplocká & Kabelková a kdybych tenkrát v lednu věděla, jak to všechno bude, rovnou oslovím právě je. Mají krásný, jemný styl a pracují s každou nevěstou individuálně. Kamarádce vytvořily překrásné černo-bílé šaty. Velmi nevšední a přesto elegantní a naprosto hodící se k této slávě.

 

Každá nevěsta si musí zvolit, co se líbí právě jí, ale věřte, že být princezna nebo dort nesedí každé z nás a taky,že někdy je méně opravdu více:)

 

K šatům patří taky samozřejmě spousta nezbytností jako jsou boty, doplňky a spodní prádlo. Podprsenky nekupuji jinde než v brněnské Madam Podprsenka nebo Madam Deluxe. Chodím sem už léta a tak nebyl nákup svatební podprsenky výjimkou. S lepším poradenstvím a pomocí s výběrem správné a padnoucí podprsenky jsem se nesetkala. Prádlo za tři stovky tu nekoupíte, ale je to investice, která se rozhodně vyplatí. Seženete tu i krásné podvazky. Ten můj jsem ale dostala darem od svědkyně.

 

 

Boty jsem i přes těhotenství chtěla rozhodně na podpatku. S mými 163 cm a kily nahoře bych se jinak prostě necítila dobře.

 

Takže jsem hledala hezké lodičky, ve kterých vydržím skoro hodinu nehnutě stát. V 7. měsíci těhotenství. Docela výzva. Správné boty jsem koupila až na druhý pokus a šla jsem do značky Hogl. Pudrově růžové a neuvěřitelně pohodlné vysoké lodičky! Vzhledem k této investici jsem si pak koupila na přezutí baleríny ve stejné barvě z Pepca. Ano, z Pepca, ale pro svůj účel byly dostačující. Navíc jsem většinu svatby strávila v lodičkách – až tak byly pohodlné:).

 

 

Doplňky jsem příliš neřešila. Měla jsem jen naušnice – malé kamínky a zásnubní prsten. Neměla jsem ani závoj ani přehoz přes šaty nebo kabelku. Ve vlasech jsem měla pouze hřebínek z živých květin – o květinách vám napíši v samostatném článku na téma dekorace. A málem bych zapomněla. Na fotkách uvidíte, že mám bílý přehoz či jak to nazvat přes vlasy. Ten mi koupila Majkova maminka a nevěsta jej dostává po obřadu a vychází s ním z kostela. Později má vdaná žena kostel navštěvovat vždy s podobnou pokrývkou hlavy.

 

 

A co měl na sobě můj muž? Oběhli jsme snad všechny obchody v Brně a váhali mezi oblekem od Blažka a ušitím v Le Premier. Oblek narozdíl od našich svatebních šatů muži ještě vynosí, proto jsem chtěla, ať je opravdu pěkný a Majkovi sedí. On je to ale muž občas docela nerozhodný a tak snad dva týdny před svatbou pořád neměl co na sebe. V brněnské Olympii jsme náhodou narazili na T.M.Lewin a bylo to! Najednou měl košili, oblek, kravatu, pásek, boty, kapesníček, manžetové knoflíčky i ponožky! V obchodě si vyberete, co se vám líbí a teprve podle vaší míry dokončí délku kalhot, pásku či rukávů. A mají tam opravdu skvělé věci, jak jinak než z Británie. A krom naší svatby byl v tomto obleku už na dalších dvou svatbách, takže se kup opravdu vyplatil 🙂 .

 

 

Make-up a vlasy

 

Ač se naše svatební odění řešilo až do poslední chvíle, vedle toho tu byla spousta práce a jiného plánování. Jednu věc jsem naštěstí měla jasnou. Výběr člověka, který mě učeše a nalíčí nebyl vlastně výběrem, ale nutností. Byla to moje kamarádka Esterka, se kterou se známe už od malička. Krom toho, že se z ní postupem času a neustálým zdokonalováním stala mistryně v jejím oboru, je to další příklad ženy, která si jde za svým snem! A tak za mým make-upem a účesem stála make-up artist značky Estée Lauder, která líčí významné osobnosti a je zatraceně dobrá!

Líčení jsme společně zvolily spíše decentní, tak abych to byla v den D já. Před svatbou jsme zkoušely i stíny, ale necítila jsem v tom. Ani to ke mně konec konců nesedělo. Vlasy jsem chtěla jednoznačně rozpuštěné a navlněné kulmou. Esterka nakonec přidala malý copánek ze strany, na kterém byl hřebínek ze živých květin.

 

V příštím článku se posuneme v přípravách zase o kousek dál :).

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď