Zamyšlení Život

Instagramová realita

 

Nedávno psala článek na toto téma i moje (nejen) blogerská kamarádka Kačka, a všeobecně je to téma, o kterém najdete článků vícero, ale nedalo mi a musela jsem pár řádku sepsat taky.

 

 

Řadu let se denně setkáváme s titulními stranami časopisů plnými dokonalých žen. Už dávno se ale ví, že k této dokonalosti jim pomohl nejen perfektní make-up apod., ale i nějaký ten zásah Photoshopu. Tím nechci absolutně říct, že tyto ženy nejsou jinak krásné! Možná, že jsou právě ve skutečnosti ještě krásnější.

To co chci říct, je právě to, že máme kolem sebe obraz něčeho, co není reálné.

A nejednou jsem slyšela o tom, jak to může působit negativně z psychologického hlediska. Máme pak prý tendence se s tímto obrazem srovnávat, což je samozřejmě úplný nesmysl. Podobný pocit může v někom vyvolat i pohled na „dokonalý“ instagramový účet. Jak může být pořád tak krásná? Jakto, že pořád někde cestuje? Jakto, že všechno tak zvládá a stíhá? Přiznám se, že i já sama jsem se při podobných myšlenkách párkrát nachytala. Jenže člověk se musí podívat i na druhou stránku věci a uvědomit si, že nic není dokonalé.

 

 

Svůj instagram se snažím vést tak nějak přirozeně – učesaná, neučesaná, vždy oblečená:D, ale zkrátka s tím, že ne vždy je vše úžasné a prozářené sluncem. Proto by mě nikdy nenapadlo, že si někdo třeba myslí, jak vedu zcela pohodový život a mám na vše čas. Někdo si říká, jak se my mámy na mateřské máme skvěle, máme spoustu času a nic neděláme. Skvěle se máme, ale to je z těchto tvrzení tak jediné pravdivé.

Vlastně jsem si myslela, že je tak nějak všeobecně jasné, že věci jako sociální sítě nezachycují realitu. Není tomu tak.

 

Na instagramu fungujeme sice denně. Důležitá věc je ale ta, že to, co vidíte ze života druhých jsou jen malinké střípky. To, že někdo natočí instastory, jak pije kávu a jí dortík s dítětem v náručí ještě neznamená, že ten tvoreček za minutu nepropukne v neutišitelný pláč, celá kavárna na vás nekouká a přes veškeré snahy nedokážete miminko uklidnit. To pak kopnete kafe a snažíte se co nejrychleji zaplatit a prostor opustit. Venku si nahlas oddechnete, zatímco vám po tváři teče pot. Joo, tak tohle prostě na ten instagram nenatočíte. A ač je to zpětně úsměvná situace, dokáže dost vyčerpat. Nemluvě o tom, že se může podobná situace opakovat xkrát za den. Tohle se děje nám mámám, ale každý má v životě tyto „stresující“ okamžiky, ať už menší či větší.

 

 

Já třeba každé ráno řeším dilema „co udělat dřív“. Takže – koš na prádlo přetéká, v kuchyni je výbuch, musím Mikínkovi uvařit oběd, co budu jíst já, měla bych začít snídaní, tak aspoň kafe, vyčistit zuby, chci se namalovat, Mikin nedovolí, chce si hrát, má hlad, chce spát, chci tvořit Mikisovi album, musím dopsat článek, pořád jsem nestihla doupravit ty fotky, chci jít ven a chci spát, nemůžu spát – moc práce a takhle to jde pořád dokola! Snažím se dělat vše, ale to prostě nejde! Taky se učím nároky sama na sebe snížit. Den bohužel nemá 48 hodin. Během toho, co lítám sem a tam, se zastavím, kouknu na Mikínka, vyfotím ho – rozplývám se a hodím do stories, jak je skvělý a roztomilý, že spí. Pak zase běhám od ničeho k ničemu a vyrazím ven. Rozhodně ne z důvodu, že bych neměla co na práci, ale Miki to miluje a být pořád doma nebaví ani jednoho z nás. Tak zase něco natočím, přidám fotku, vyfotím si kafíčko, vracíme se domů a pokračuje se v „to do listu“. Pak s vámi chci sdílet ať už něco pro pobavení, tak pro inspiraci a je večer. Malého uložíme a já ještě sedám k pc, abych upravila fotky a mohla se o ně s vámi další dny podělit. Je to skvělý a kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám!

Ale je potřeba si uvědomit, že jsme každý reálný člověk a v konečném efektu kdokoliv aktivní na sociálních sítích nesdílí víc než pár minut ze svého života.

Ve většině případů se nikdo nesnaží šířit dál negativní energii a nebude neustále vypisovat, jak je vše náročné. Všichni ale nestíháme, všichni občas propadáme zoufalství, všichni máme své bad hair nebo bad outfit days :D, všichni jsme občas smutní, všichni máme trápení, všichni jsme reální lidé a nikdo není dokonalý. A věřte, že i ti velcí blogeří, influenceři a celebrity jsou úplně ti stejní lidé.

 

 

Já osobně pravidelně sleduji řadu inspirativních instagramových účtů. Tvorba těchto lidí mě mnohokrát inspirovala, „podívala“ jsem se díky nim do exotických krajin, dostala skvělý tip nebo se zasmála. Zároveň vím a uvědomuju si, že to není jen tak! Že to, aby pozitivní energii poslali dál něco stojí. Jejich čas, jejich energii a mnohokrát by místo toho mohli udělat něco jiného, něco jen pro sebe.

 

Related Posts

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Niky
    13. 3. 2018 at 22:13

    Krásný a pravdivý článek! Naprosto to vystihuje! 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      14. 3. 2018 at 13:00

      Děkuji moc, Niky:))!!

    Zanechat odpověď