Náročnost: malá-střední
Doba přípravy: do 80 minut
Počet porcí: 3-4 porce
Ingredience
- 300 g listového těsta z másla (doporučuji Babické listové těsto máslové z produkce Sklizeno nebo zkuste výrobu svého vlastního)
- 3 velké cibule
- 250 g žampionů (popř. jiných hub)
- 350 g kuřecích prsou
- 500 ml kuřecího vývaru
- 100 ml vysokoprocentní smetany
- 2 jarní cibulky
- 500 g růžičkové kapusty
- 100 g pancetty
- přepuštěné máslo (popř. máslo nebo kvalitní rostlinný olej)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Koláč
- Cibule očistěte, rozkrojte napůl a nakrájejte na plátky.
- Houby omyjte a také nakrájejte na plátky.
- Očištěná a omytá kuřecí prsa nejprve osušte a poté krájejte na kostky.
- Na lžíci přepuštěného másla restujte cibuli do světle hnědé barvy.
- Při vyšší teplotě přidejte opět trošku tuku, osolené kousky masa a nechte maso zatáhnout.
- Nakonec zarestujte ke směsi houby tak, aby povolily.
- Vše zalijte kuřecím vývarem, přidejte špetku soli a nechte na středním ohni probublávat.
- Všechny suroviny jsou poměrně rychle hotové, nicméně vaříme směs tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje do podoby omáčky.
- Poté přilijte smetanu a nechte ještě pár minut provařit.
- Nakonec vše dochuťte solí a pepřem.
- Formu na koláč s mírně vyšším okrajem vytřete máslem a vyložte rozváleným plátem listového těsta.
- Kraje seřízněte a dno propíchejte vidličkou.
- Pečte cca 8-10 minut při teplotě 190 – 200°C.
- Ke zchladlé náplni přimíchejte nasekanou jarní cibulku.
- Na předpečené těsto naskládejte pancettu a přesuňte náplň.
- Zbylé těsto znovu rozválejte a náplň jím přiklopte.
- Pokud kraje předpečeného těsta přesahují, ohněte je.
- Doprostřed těsta udělejte nožem malý křížek, aby měla kam unikat pára.
- Můžete potřít vyšlehaným vejcem nebo mlékem a pečte na 190°C, dokud není koláč na pohled zlatavý a křupavý (cca 30 minut).
Růžičková kapusta
- Kapustičkám seřízněte konec a omyjte je. Pancettu nakrájejte na proužky.
- Přiveďte mírně osolenou vodu k varu a růžičky v ní vařte po dobu cca 10 minut.
- Ihned po uvaření je zchlaďte v ledové vodě a poté rozkrojte na půlky.
- Na lžíci másla restujte pancettu a poté i půlky růžičkové kapusty, dokud se viditelně neopečou.
- Osolte a opepřete.
- U kapustiček si dejte pozor, ať se nerozvaří!
TIP: Můžete podávat i s pečenými bramborami a kadeřávkem.
TIP: Horký koláč se může rozpadat. Když jej necháte chvíli odpočinout, bude se lépe krájet.
TIP: Pancettu je možné nahradit kvalitní slaninou.
2 Komentáře
Kris
21. 2. 2018 at 20:19Mňam, to zkusim! 🙂
Martina
22. 2. 2018 at 21:07🙂 pak podej report, jak se povedl;)