Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 min
Počet porcí: 5 menších burgerů (pro 2-3 osoby)
Ingredience
- 500 g mletého vyzrálého hovězího masa
- 5 plátků čedaru
- 1 velká nebo 2 menší cibule
- 150 g hnědých krémových žampionů
- 2 lžíce smetany
- lanýžový olej
- majonéza
- lanýžové pesto ( k dostání v Marks & Spencer – pokud jej neseženete, nevadí – postačí i lanýžový olej smíchaný s máslem)
- polníček
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- máslo
- 5 housek na burger (já jsem burger připravila se špaldovými pivními houstičkami)
Postup
- Mleté hovězí rozdělte na porce po 100 g.
- Z každé porce vytvořte bochánek a doprostřed udělejte prstem důlek.
- Důlek vyplňte troškou lanýžového pesta (nebo lanýžovým máslem) a překryjte jej masem.
- Na pracovní plochu namelte čerstvý pepř a každý bochánek v něm zboku obalte.
- Cibuli nakrájejte na kolečka a pomalu restujte na mírném až středním plameni cca 5-7 minut na lžíci másla.
- K cibuli přidejte další půl lžíce másla a na plátky nakrájené (a předem omyté) hnědé žampiony. Osolte, opepřete a opět restujte, dokud nebudou houby opečené.
- Nakonec žampiony podlijte smetanou a stáhněte z plotny.
- 10 lžic majonézy smíchejte dle chuti s 2-4 lžícemi lanýžového oleje.
- Polníček operte a nachystejte si čedar a burgerové housky.
- Připravené maso z obou stran dostatečně osolte.
- Rozpalte si pánev a burgery grilujte z každé strany 3-5 minut, aby byly zvenku krásně dohněda opečené, ale uvnitř stále růžové.
- Na poslední minutu dejte na maso připravenou žampionovou směs, plátek čedaru a celou pánev přikryjte pokličkou nebo druhou pánví.
- Housky rozkrojte napůl a krátce je opečte z obou stran na suché pánvi nebo grilu.
- Obě housky potřete lanýžovou majonézou.
- Na spodní část s majonézou dejte malou hrst polníčku, hotové burgerové maso s houbami a sýrem a přiklopte horní houskou.
- Celý burger lehce přimáčkněte.
TIP: Do burgeru můžete přidat i čerstvá rajčata, rukolu nebo opečenou slaninu.
Žádné komentáře