Tento perník mě potrápil. Do jeho přípravy jsem se pouštěla hned dvakrát, protože jsem potřebovala pořídit nové fotce. K něčemu to ale rozhodně bylo. Při druhém pečení mi totiž došel prášek do pečiva bez fosfátů, který běžně používám a sáhla jsem tak po železné zásobě prášku klasického. Rozdíl v kyprosti perníku byl poměrně velký. Přemýšlela jsem, co tak velký rozdíl způsobuje a poradila jsem se pro jistotu i Kájou Fourovou, která těmto věcem rozumí jako nikdo. Mimochodem, máte už její knihu Nejez blbě?:) Karol je toho názoru, že klasický prášek do pečiva je zkrátka stabilnější a proto zajistí jistější výsledek. Také mi poradila, že v případě těst, do kterých přijde něco kyselého (např. kefír) je dobré přidat navíc i jedlou sodu, která by měla výsledek pojistit. To platí i u prášku do pečiva, který fosfáty neobsahuje. Pokud chcete mít ale jistotu dokonale kyprého těsta, sáhněte raději po klasickém kypřicím prášku. To zejména platí u dortových korpusů apod. Já jsem konečně pochopila, proč se mi některé druhy těst nedaří tak jako ostatním. Klasický prášek jsem totiž roky nepoužila a neměla jsem srovnání. Nicméně u tohoto receptu docílíte chutného a vláčného perníku za použití obou druhů kypřicích prášků.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + pečení
Počet porcí: 10 -12 porcí
Ingredience
Ingredience na perník
- 160 g oloupaných nastrouhaných jablek (100 g jemně strouhaných + 60 g na hrubo strouhaných)
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 325 g plnotučného mléka
- 75 g kvalitního rostlinného oleje (ideálně kvalitní řepkový – já zvolila část řepkového a část lněného – můžete ale použít i rozpuštěné a vychladlé máslo)
- 45 g švestkových povidel (pokud máte povidla s rumem, další rum do těsta již dávat nemusíte – také můžete přidat či ubrat cukr dle sladkosti povidel)
- malý panák rumu (možno vynechat)
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 225 g polohrubé pšeničné mouky
- 100 g hladké špaldové celozrnné mouky (možno zaměnit za hladkou pšeničnou celozrnnou nebo klasickou hladkou pšeničnou mouku)
- 75 – 100 g třtinového cukru (lze i cukr krupice nebo krystal) – gramáž cukru zvolte dle sladkosti povidel a toho, zda jste zvyklí sladit více či méně)
- 15 g kvalitního kakaa
- 2 – 3 lžičky perníkového koření
- 12 g prášku do pečiva
- špetka soli
+
- hrst čokoládových pecek nebo nasekané čokolády
Ingredience na polevu
- 3 – 4 velké lžíce švestkových povidel
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžička másla
- 1 lžíce rumu
+
- drcené kakaové boby
- hořká čokoláda
- bílá čokoláda
Postup
- Vejce i mléko vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřáli na pokojovou teplotu.
- Olej vyšlehejte spolu s vejci pomocí metličky ve středně velké míse.
- Dále přilijte mléko a opět zašlehejte. Přidejte povidla, rum, šťávu z citrónu a zapracujte do mokré směsi.
- Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přimíchejte do směsi mokrých surovin.
- V další větší míse společně promíchejte prosáté mouky, cukr, kakao, koření, prášek do pečiva a sůl.
- K suchým surovinám přilijte směs mokrých surovin a důkladně promíchejte.
- Nakonec ke směsi zapracujte i čokoládu.
- Do hranaté nebo kulaté pečicí nádoby vyložené pečicím papírem a vymazané máslem přelijte připravené těsto.
- Ihned pečte v troubě předehřáté na 170°C asi 35-40 minut.
- Perník nechte několik minut chladnout ve formě a poté je přesuňte i s pečicím papírem na mřížku a nechte zcela vychadnout.
- Vychladlý perník potřete vrstvou švestkových povidel.
- Na vodní lázni si poté rozpusťte čokoládu spolu se lžičkou másla. Nakonec k čokoládě přimíchejte 1 lžíci rumu a dobře zapracujte.
- Rozpuštěnou čokoládu rovnoměrně naneste na vrstvu povidel – obě složky se budou při mazání lehce pojit, ale to ničemu nevadí.
- Nakonec můžete seshora zlehka pokapat rozpuštěnou bílou čokoládou a posypat hořkou čokoládou a drcenými boby. Také můžete zdobit čerstvými jablky.
TIP: Místo 50-80 g můžete do těsta přidat mleté ořechy.
TIP: Pokud nejste příznivci kakaa, můžete je v perníku zcela vynechat.
Žádné komentáře