Dorty jsou taková vyšší dívčí. Ani nespočítám kolik se mi jich fakt nepovedlo a s každým dortem se učím něco nového. Třeba takový krém z másla a mascarpone. Někdo mi kdysi řekl, že to prostě nejde, že tyto dvě suroviny se nemají rády. A pak přišla Ivka z Cat&Cook se svoji první kuchařkou a já díky tomu přišla na to, že tento krém nejen existuje, ale je boží a dá se s ní tvořit zase úplně jinak než z krémem jen z mascarpone. Pokud bych totiž chtěla dort zdobit stejně jako tento a použila krém z mascarpone, nejspíš by mi rozplácl a skončil by klasickým obmazaním a „polonahým“ dortem.
Ale navíc tohle není jen tak obyčejný dort, ale je to whisky dort. Konkrétně se skvělou whisky Ardbeg Uigeadail, která patří do portfolia Moët Hennessy, což je samo o sobě známkou opravdové kvality. Abych upřesnila, proč s tímto nápojem vlastně tvořím. Moët Hennessy totiž po vyhlášení FOOD BLOGu ROKU vyhlásil výzvu o možnost spolupráce v dalším roce. A já se do toho s velkým nadšením pustila. Vybrat ke tvoření jsem si mohla cokoliv z portfolia. Kdo mě ale sleduje, tak si určitě vzpomene na moji nedávnou návštěvu Skotska. A co je nedílnou součástí Skotska? Právě whisky. Stejně jak jsem se bezhlavě zamilovala do této země, tak jsem si oblíbila právě tohle pití. Samozřejmě v degustačních porcí a výjimečně :D. Krom toho se mi láhev líbila na první pohled. Její až tajemný design připomínající mi mé keltské předky (to jako vážně:D nějaké kořeny tam mám – vím to skrz krevní testy:D). Tato whisky patří mezi kouřové whisky ( Dala jsem ochutnat švagrovi – whisky neznalec – a divil se, jestli je to prý uzený:D). Zároveň má sladké tóny a taky pořádný říz. Díky tomu skvěle vynikla jak v tomto dortu, tak třeba v jablečném koláči, který jsem dělala. V receptu uvidíte, že na opravdu velký dort stačilo poměrně málo této whisky a výsledek byl boží a opravdu chuťově velmi znatelný. Pořád tak Majkovi zbude na skleničku během zimních večerů.
Náročnost: střední
Doba přípravy: dlouhá 😀
Počet porcí: až 20 porcí
Ingredience
Ingredience na 1 korpus (průměr 16-18 cm)
Na celý dort budete potřebovat 2 korpusy
- 4 vejce od slepic z volného chovu
- 100-150 g medu
- 100 g přepuštěného másla – ghí (popř. rozpuštěného a vychladlého klasického másla)
- 0,02 dc whisky (použila jsem značku Ardbeg)
- 140 g mandlového mléka (můžete nahradit i jiným rostlinným nebo kravským)
- 80 g mandlové mouky (mletých mandlí anebo můžete použít jemně namleté vlašské ořechy)
- 90 g hladké mouky
- 10 g prášku do pečiva (bezfosfátový)
- 35 g kvalitního kakaa
Ingredience na rozvar
- 3 pevné hrušky
- 1 kyselé jablko
- 1 lžička perníkového koření
- (1 lžíce medu)
Ingredience na krém
- 185 g změklého másla
- 420 g mascarpone
- 55 g kvalitního kakaa
- 3 lžíce medu
- 0,04 dc whisky
- 3 lžíce mletých ořechů (vlašských nebo mandle)
Postup
Postup na korpus
- Vejce i mléko si vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny přes pečením. Potřebujeme pracovat se surovinami o pokojové teplotě a hlavně stejné teplotě.
- Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
- Mouku prosejte do menší mísy, přidejte prášek do pečiva, mandlovou mouku, kakao a promíchejte.
- Vejce vyšlehejte spolu s medem – nejprve šlehejte samotná vejce, potom postupně zašlehejte med.
- Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a opět zašlehejte.
- Dále za postupného zašlehávání přidejte mandlové mléko a whisky.
- K mokrým surovinám přidejte směs suchých ingrediencí a krátce prošlehejte.
- Dno kulaté dortové formy (průměr 16-18cm) vyložte pečicím papírem poté vymažte máslem a vysypte kakaem.
- Těsto na korpus přesuňte do formy a pečte v troubě předehřáté na 155°C cca 65 minut – hlídejte hlavně střed korpusu, který se peče nejdéle – zkuste test se špejlí. Korpus se peče na nízký stupeň kvůli tomu, aby nepraskl. Nicméně pokud by se to stalo, tomuto dortu to nevadí:).
- Hotový korpus nechte chvíli ve formě a poté jej přesuňte na mřížku, aby vychladl. Korpusy si upečte ideálně den předem.
Postup na rozvar
- Hrušky i jablko oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Přesuňte do hrnce, přidejte 3-4 lžíce vody, perníkové koření a nechte začít vařit.
- Ovoce povolí a změkne. Nevařte ho ale příliš dlouho, ať se úplně nerozvaří.
- Rozvar můžete dosladit lžíci medu.
- Nechte vychladnout.
Postup na krém
- Včasné vytažení surovin z lednice je u přípravy krému asi nejdůležitějším bodem. Máslo potřebujete mi úplně změklé, je potřeba si jej vytáhnout tedy několik hodin dopředu. Zároveň s máslem si ale nezapomeňte vytáhnout i mascarpone! Pokud byste tento krok nedodrželi, velmi snadno se krém srazí.
- Změklé máslo dejte od mísy od robotu a pomocí šlehacího nástavce jej vyšlehejte do pěny. Trvá to několik minut. Správně našlehané máslo zvětší svůj objem a zesvětlá.
- Poté postupně po lžícím přidávejte mascarpone. Každá lžíce se musí dokonale zašlehat a spojit s máslem – počítejte s cca 1 minutou na každou lžíci mascarpone. Opravdu nespěchejte a buďte trpělivý. Já takto jednou spěchala a krém se mi srazil.
- Jakmile máte krásný našlehaný krém, postupně zašlehejte kakao, med po lžících a nakonec whisky s oříšky.
- Pokud by se vám zdál krém málo sladký, dle libosti přidejte med.
Dokončení
- Korpusy rozkrojte uprostřed. Vzniknou vám tak 4 části.
- Spodní části korpusů si otočte rozříznutou stranou dolů. Bohatě potřete rozvarem z hrušek, jablka a perníkové koření.
- Nedávejte rozvar ale až do krajů – ty ozdobte připraveným krémem pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. Já zdobila ledabyle – rustikálně.
- Na rozvar pak naneste také krém a zahlaďte tak, aby ovoce překryl.
- Přiložte horní částí korpusu.
- V tuto chvíli dejte obě části dortu do lednice nebo ven, aby se zachladily a krém ztuhl.
- Krém z másla a mascarpone má výhodu, že krásně drží tvar a neroztéká se – je ale potřeba je po částech zachlazovat, aby ztuhl a unesl pak tíhu korpusů nad sebou. Současně nechte vychladit i krém se kterým jste pracovali.
- Hezčí z dortíků si nechte na horní část dortu. Ten druhý seshora opět promažte rozvarem a krémem jako v předchozích krocích.
- Přiložte na opatrně prvním dortíkem, vyrovnejte a dejte do lednice. Takto nechte chladit nejlépe přes noc.
- Dort nakonec jen seshora bohatě posypte kakaem.
Žádné komentáře