Jídla, která obsahují ananas se často setkávají s nelibostí. Na druhou stranu je tu stejně velká skupina lidí, která je miluje. Já jako milovnice kuřecího s broskví patřím samozřejmě do té druhé skupiny:D. Ale teď vážně, kombinování sladkých a slaných chutí není v kuchyni nic neobvyklého a když zvolíte kvalitní suroviny a čerstvý ananas, může z toho vzniknout fakt skvělé jídlo. Tato omáčka v sobě neskrývá jen slanost a sladkost, ale jak název napovídá, také kyselost a navíc po přidání chilli i pikantnost. A pro ty z vás, kteří krevety nemusejí, mám dobrou zprávu – tento recept funguje i masem – kuřecím, krůtím, vepřovým a nebo i hovězím:)
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 15 ks předvařených neloupaných krevet – doporučuji prodejnu Ocean 48
- 200 ml vody
- 2-3 stroužky česneku
- 1 malá šalotka nebo cibule
- malý kousek zázvoru
- 1/3 žluté papriky
- 1/3 pálivé papriky
- 3-4 lžičky cukru
- 1/3 čerstvého ananasu
- 5 lžic rajčatové passaty (nebo 2 lžíce protlaku)
- chilli vločky (popř. jiné chilli nebo lze použít i např. sriracha)
- rostlinný olej
- sůl
- pepř
Postup
- Krevety oloupejte – ponechte jen ocásek, očistěte (zlehka nařízněte na hřbetě a vyndejte střívko) a omyjte.
- Hlavičky i slupky důkladně propláchněte a odložte stranou.
- V menším hrnci rozehřejte lžící oleje.
- Orestujte na plátky nakrájený stroužek česneku a přidejte omyté slupky a hlavičky z krevet – restujte tak 2-3 minuty na středním ohni.
- Osolte, zalijte 200 ml vody a na mírném ohni nechte vařit.
- Během vaření vývaru z krevet si připravte zbytek surovin a začněte s přípravou omáčky a krevet.
- Ve středním hrnci rozehřejte rostlinný olej a zpěňte na něm šalotku/cibuli.
- Přidejte na tenké proužky nakrájenou žlutou papriku, na jemno nasekanou pálivou papriku, nasekaný zázvor a zarestujte.
- Zalijte scezeným vývarem z krevetových slupek a hlaviček, přidejte rajčatovou passatu a na kostky nakrájené čerstvý ananas.
- Zasypte cukrem, přidejte trošku soli, zamíchejte a nechte na mírném ohni probublávat.
- Krevety nejprve se osušte a osolte.
- Na pánvi si rozehřejte trošku rostlinného oleje a krevety z obou stran krátce a zprudka opečte dozlatova. Pro přípravu předvařených krevet stačí opravdu krátká doba.
- Jakmile je omáčka téměř hotová, přidejte 2 utřené stroužky česneku a chilli vločky.
- Poté přidejte i krevety a nechte spolu krátce prohřát.
- Nakonec dochuťte dle potřeby solí, cukrem, pepřem a chilli vločkami.
- Podávejte s rýží.
TIP: Pro ještě výraznější chuť můžete do omáčky přidat lžíci kvalitní sójové omáčky (např. Kikkoman).
TIP: Pokud nechcete přijít o drahocenný výpek z krevet. Zalijte horkou pánev troškou vody a přidejte do omáčky.
Žádné komentáře