Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty Ryby

Sweet&Sour krevety s ananasem

Jídla, která obsahují ananas se často setkávají s nelibostí. Na druhou stranu je tu stejně velká skupina lidí, která je miluje. Já jako milovnice kuřecího s broskví patřím samozřejmě do té druhé skupiny:D. Ale teď vážně, kombinování sladkých a slaných chutí není v kuchyni nic neobvyklého a když zvolíte kvalitní suroviny a čerstvý ananas, může z toho vzniknout fakt skvělé jídlo. Tato omáčka v sobě neskrývá jen slanost a sladkost, ale jak název napovídá, také kyselost a navíc po přidání chilli i pikantnost. A pro ty z vás, kteří krevety nemusejí, mám dobrou zprávu – tento recept funguje i masem – kuřecím, krůtím, vepřovým a nebo i hovězím:)

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

  • 15 ks předvařených neloupaných krevet – doporučuji prodejnu Ocean 48
  • 200 ml vody
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 malá šalotka nebo cibule
  • malý kousek zázvoru
  • 1/3 žluté papriky
  • 1/3 pálivé papriky
  • 3-4 lžičky cukru
  • 1/3 čerstvého ananasu
  • 5 lžic rajčatové passaty (nebo 2 lžíce protlaku)
  • chilli vločky (popř. jiné chilli nebo lze použít i např. sriracha)
  • rostlinný olej
  • sůl
  • pepř

 

 

Postup

 

  1. Krevety oloupejte – ponechte jen ocásek, očistěte (zlehka nařízněte na hřbetě a vyndejte střívko) a omyjte.
  2. Hlavičky i slupky důkladně propláchněte a odložte stranou.
  3. V menším hrnci rozehřejte lžící oleje.
  4. Orestujte na plátky nakrájený stroužek česneku a přidejte omyté slupky a hlavičky z krevet – restujte tak 2-3 minuty na středním ohni.
  5. Osolte, zalijte 200 ml vody a na mírném ohni nechte vařit.
  6. Během vaření vývaru z krevet si připravte zbytek surovin a začněte s přípravou omáčky a krevet.
  7. Ve středním hrnci rozehřejte rostlinný olej a zpěňte na něm šalotku/cibuli.
  8. Přidejte na tenké proužky nakrájenou žlutou papriku, na jemno nasekanou pálivou papriku, nasekaný zázvor a zarestujte.
  9. Zalijte scezeným vývarem z krevetových slupek a hlaviček, přidejte rajčatovou passatu a na kostky nakrájené čerstvý ananas.
  10. Zasypte cukrem, přidejte trošku soli, zamíchejte a nechte na mírném ohni probublávat.
  11. Krevety nejprve se osušte a osolte.
  12. Na pánvi si rozehřejte trošku rostlinného oleje a krevety z obou stran krátce a zprudka opečte dozlatova. Pro přípravu předvařených krevet stačí opravdu krátká doba.
  13. Jakmile je omáčka téměř hotová, přidejte 2 utřené stroužky česneku a chilli vločky.
  14. Poté přidejte i krevety a nechte spolu krátce prohřát.
  15. Nakonec dochuťte dle potřeby solí, cukrem, pepřem a chilli vločkami.
  16. Podávejte s rýží.

 

 

TIP: Pro ještě výraznější chuť můžete do omáčky přidat lžíci kvalitní sójové omáčky (např. Kikkoman).

TIP: Pokud nechcete přijít o drahocenný výpek z krevet. Zalijte horkou pánev troškou vody a přidejte do omáčky.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď