Už přes rok funguju v mojí nové kuchyni! To je myslím dostatečně dlouhá doba, abych zaznamenala všechny její přednosti, ale také její nedostatky. Co si budem, je to moje úplně první kuchyně, kterou jsem si zařizovala a čerpat ze zkušeností s kuchyněmi, ve kterým jsem kdy vařila, nebylo úplně na místě. Šlo totiž vlastně jen o kuchyni u mých rodičů a kuchyni v našem bývalém bytě. Obě mají společné to, že nejsou už úplně, čti vůbec:D, nové. Kuchyně u našich…
Šlehaná feta s pečenými rajčátky a paprikami
Tento recept je na léto jako dělaný. Funguje jako skvělý předkrm nebo můžete šlehanou fetu připravit třeba na letní grilovačku. Funguje jako dip, pomazánka nebo i samostatné jídlo. Náročnost: malá Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: do 20 minut + pečení zeleniny Ingredience cca 300 g cherry rajčat cca 150 g červené papriky kapie čerstvé oregano 200 g sýru feta 150 g tučného bílého jogurtu 2 velké lžíce krémového sýru 2 velké lžíce olivového oleje čerstvě…
Jahodová sezóna je tu! Tak proč si nepřipravit nepečený cheesecake s čerstvých jahod s bílou čokoládou!:) Jahod je v něm opravdu hodně, k tomu spoustu skvělého smetanového sýru, mascarpone a zakysané smetany. Cheesecake doplňuje bílá čokoláda, která se skrývá uvnitř krému, tak jsou její křupavé kousky seshora dortu. Cheesecake jsem udělala tentokrát trošku netradičně do obdélníkové formy a podávala ve formě „cheesecake bars“ neboli cheesake řežů. Náročnost: malá Doba přípravy: do 40 minut + chlazení cheesecaku Počet porcí: cca…
Přemýšlela jsem, jak tuto bábovku pojmenovat, aby bylo jasný, že opravdu stojí za to :D. Jestli by vyhrála soutěž o nejlepší čokoládovou bábovku sice nevím (s další tabulkou čokolády v těstě by možná byla navíc ještě lepší, ale kdo by tolik čokolád kupoval, že jo), ale můj Miki si ji zamiloval, takže pro mě to je jasně nejlepší čoko bábovka. Mikiho tady dost často zmiňuju, jako ukazatel toho, jak je recept dobrý. Chlapeček je totiž znám tím, že skoro nic…
Spanakoriso – řecká špenátová rýže s koprem a fetou
Řecká kuchyně je láska! Zvlášť během letních měsíců ji vyhledávám často. Miluju všechny její chutě a obzvlášť to, že její pokrmy obsahují často sýr :D. Ale taky spoustu zeleniny, která jídla skvěle vyvažuje. Dnes jsem si pro vás připravila recept na takové řecké rizoto. Konktrétně špenátové s pečenými rajčaty a fetou. Samotná rýže obsahuje navíc kopr, citronovou kůru a ve spojení se šťávou ze sladkých pečených rajčátek a jemností sýru feta je to obrovská dobrota! Příprava je i jednoduší než…
Když se řekne „ořechy“ a jejich využití, asi se vám nejdříve vybaví různé oříškové dezerty a moučníky nebo oříšky k zobání či jako doplněk snídaňových kaší a misek. Já to tak teda mám :D:). Oříšky jsou ale naprosto úžasné i jako součást slaných receptů. Třeba tato kuřecí korma je toho důkazem. Tento recept má mnoho podob a už jen v samotné Indii, odkud pochází, se dělá v každé její části jinak. Tohle je tedy taková „moje“ korma a pojetí tohoto…
Krůtí sekaná s mrkví a vejcem s bramborovo-petrželovým pyré s pestem
Pohoštění, které se skvěle hodí na hodování o Velikonocích. Sekaná v sobě ukrývá vejce a strouhanou mrkev. Celé jídlo doplňuje bramborové pyré odlehčené petrželí a k podávání se skvěle hodí pečené mrkvička s pestem, které vytvoříte z mrkvové a petrželové nati. Náročnost: střední Počet porcí: 4 porce Ingredience Ingredience na sekanou 5 vajec od slepic z volného chovu + 150 g oloupané mrkve 70 g cibule 2 stroužky česneku 500 g krůtích prsou 100 g slaniny…
Paska je pro mě v posledních letech už tradiční velikonoční pečivo. Její tradice se ale nepojí k těm našim katolickým Velikonocům, ale k Velikonocům pravoslavným. Celý pravoslavný kalendář je o 2 týdny posunutý než ten „náš“. A tak stejně jako Vánoce, se i Velikonoce slaví jindy, než ty naše – teda většinou. Jde o pohyblivý svátek, a tak to někdy vyjde i na stejný čas. Nicméně s přivdáním do ukrajinské rodiny, slavíme každý rok i Velikonoce u manželových rodičů, a proto je pro mě…
Recepty inspirované indickou kuchyní milujete. A já také. Byť moje variace samozřejmě nejsou autentické a spadají do takové té „evropské verze indické kuchyně“, ta je nám zde ale právě blízká. Indická kuchyně se v Evropě nejvíce uchytila v Británii a od tam se šířila dál po kontinentu až k nám do České republiky. S indickými restauracemi a bistry se tu v posledních letech roztrhl pytel. Já sama jsem je moc ráda navštěvovala. Po čase mi ale přišlo, že omáčky nějak…
Velikonoce nemusí být nutně spjaty jen s pečením sladkého, upéct si můžete i skvělé slané pečivo. V těchto motancích se ukrývá spousta sýru a zelené pesto, vytvořené z mladého špenátu, který se k Velikonocům rozhodně hodí!:) Recept bude ale fungovat i za použití jiných zelených lístků, vhodných k přípravě pesta. Stejně tak si tyto motance můžete upéct kdykoliv během roku, nejen na Velikonoce:). Už je to rok, co používám troubu značky Bosch. Jde o model s přídavnou párou, která je v poslední…