Dezerty Jídlo Recepty Sladké Slané pečení Snídaně Sváteční Velikonoce

Velikonoční paska

Paska je pro mě v posledních letech už tradiční velikonoční pečivo. Její tradice se ale nepojí k těm našim katolickým Velikonocům, ale k Velikonocům pravoslavným. Celý pravoslavný kalendář je o 2 týdny posunutý než ten „náš“. A tak stejně jako Vánoce, se i Velikonoce slaví jindy, než ty naše – teda většinou. Jde o pohyblivý svátek, a tak to někdy vyjde i na stejný čas. Nicméně s přivdáním do ukrajinské rodiny, slavíme každý rok i Velikonoce u manželových rodičů, a proto je pro mě právě paska už tradičním pečivem. Existuje několik jejich variant. Stejně jako u nás peče každý mazanec trošku jinak, každá rodina má svůj recept na pasku. Navíc paska se peče i na východním Slovensku nebo i jiných zemích, než je Ukrajina, proto je variací poměrně dost. Tady tahle „naše“ je takovým univerzálním pečivem. Její chuť je lehce nasládlá a může trošku připomínat mazanec. Cukru je tam ale poměrně málo, a tak může na někoho působit jako bílý chléb. Skvělá je jak na sladko – s oříškovou pomazánkou, máslem a marmeládou, jako francouzský toast a nebo naslano se žervé, šunkou a křenem. 

 

Kromě této varianty, kdy jde o čistě bílé pečivo, existuje paska s více cukrem a rozinkami, která se už hodně blíží právě mazanci. Také se tyto sladké pasky polévají sladkou cukrovou polevou. 

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 30 minut + 90 minut kynutí + 60 minut pečení

Počet porcí: 1 paska

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kvásek

 

  • 21 g čerstvého droždí
  • 5 g cukru krupice nebo krystal
  • 150 ml vlažného plnotučného mléka

 

Ingredience na těsto

 

  • 700 g pšeničné hladké mouky
  • 45 g cukru krupice nebo krystal
  • 5 g soli
  • 1 větší vejce od slepic z volného chovu
  • 50 g rozpuštěného a lehce vychladlého másla
  • 1 lžíce rostlinného oleje 
  • 150 ml vlažného plnotučného mléka
  • kvásek

+

  • rostlinný olej na vymazání formy
  • 1 rozšlehané vejce od slepic z volného chovu + 1 lžíce cukru na potření před pečením
  • 50 ml vlažné vody + 1 lžíce cukru na potření po upečení

 

 

Postup

 

Postup na těsto

 

  1. Droždí rozdrobte ve střední misce, zasypte cukrem a společně promíchejte.  
  2. Přidejte vlažné mléko, promíchejte metličkou a nechte vzejít kvásek. Trvá to cca 10 minut
  3. Těsto můžete připravit v robotu za použití hnětacího nástavce typu hák nebo ručně.
  4. Mouku prosejte na vál nebo do velké mísy, popř. do mísy od robotu. Přidejte cukr a sůl a promíchejte.
  5. Vytvořte do suchých surovin důlek a přidejte předem rozšlehaná vejce, roztopené a lehce vychladlé máslo, olej, část vlažného mléka a část kvásku.
  6. Začněte pomocí rukou míchat a vypracovávat těsto. Postupně přidejte i zbytek mléka a kvásku a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pokud použijete robot, můžete veškeré suroviny přidat rovnou a nechat robot těsto vypracovat. Těstu věnujte alespoň 5–10 minut hnětení.
  7. Z těsta vytvořte bochánek a potřete jej olejem nebo máslem, ale by se těsto nelepilo. Těsto dejte do velké mísy a nechte přikryté utěrkou kynout 60-90 minut.

 

Postup na pletení 

 

  1. Připravte si středně velkou dortovou formu nebo středně velký hrnec vhodný do trouby (hrnec je lepší díky své výšce). Vymažte důkladně větším množstvím oleje – u dortové formy s odnímatelným okrajem stačí vymazat v tenké vrstvě, u hrnců či jiných forem je ale třeba pasku vyklopit, a tak se nesmí nikdy přilepit.
  2. Vzniknou by vás mělo 1, 150–1, 2 kg nakynutého těsta. Z něj si odeberte cca 700-800 g na základ pasky, zbytek využijete na zdobení.
  3. Z většího množství těsta vytvarujte hladký ploší bochánek, ten přesuňte do vymazané formy. Těsto by nemělo zaplňovat celý obvod, ale mělo by být lehce od okrajů. Takto necháme kynout cca 30 minut.
  4. Ze zbytku těsta budete potřebovat vyválet 3 nebo 4 dlouhé válečky k zapletení dlouhého copu na obvod pasky, 6 kratších na 2 krátké copy (nebo opět 3 dlouhé, které po spletení překrojíte napůl), ze kterých uděláte uprostřed pasky křížek, a ze zbytku těsta pak můžete tvořit libovolné ozdoby jako např. kytičky.
  5. Stejně jako základ na pasku, i copánky a ozdoby nechejte 15–30 minut kynout.
  6. Nakynutý základ potřete důkladně rozšlehaným vejcem se lžící cukru.
  7. Těsto od stran lehce zmáčkněte, aby vznikl prostor na cop. Vytvořený důlek potřete vejcem a umístěte do něj dlouhý cop. Nebojte se jej jakoby zatlačit do krajů formy. Pokud by byl cop příliš dlouhý, na konci jej seřízněte a spojte pomocí vejce, aby se během pečení nerozpojil.
  8. Do středu vytvořte důlek ve tvaru kříže, pomažte vejce a umístěte do něj nejprve jeden cop, vytvořte důlek i v jeho středu, potřete opět vejcem a položte na něj druhý cop do kříže. Okraje zahněte pod velký obvodový cop.
  9. Do vzniklých 4 volných míst udělejte důlky, potřete vejcem a dejte do nich vámi zvolené ozdoby. Vše přimáčkněte, aby ozdoby během pečení nevyběhly.
  10. Nakonec i zdobení potřete vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 °C, dokud nezačne povrch těsta hnědnout, pak snižte teplotu na 185 °C. V případě, že by měl povrch tendenci se pálit, přikryjte jej na volno alobalem. Celková doba pečení pasky je 60 minut.
  11. Hotovou pasku potřete ještě horkou dostatkem směsi vody a v ní rozpuštěného cukru.
  12. Nechte pár minut vychladnout a poté opatrně vyklopte.
  13. Tato paska je skvělá jak na sladko např. s marmeládou, tak i naslano, třeba se šunkou a křenem nebo domácími pomazánkami.

 

Postup na ozdoby

 

  1. Kytičky vytvoříte tak, že si rozválíte z těsta tenkou placku a pomocí vlnitého rádla ukrojíte asi 2 cm silný pruh. Ten poté rolujte do podoby kytičky a rozkrojte napůl. Vzniknou vám tak hned dvě kytičky. 
  2. Také můžete z placky vykrojit 5 koleček o obvodu 3–4 cm, poskládat je vedle sebe tak, aby se vždy kraj překrýval a opět zamotat do růžičky. Na fotopostup ve formě videa se můžete mrknout tady.
  3. Mimo to můžete vytvořit i cokoliv jiného, co vás napadne jako jsou různé uzlíky, ptáčci, apod.

 

Videopostup na pasku najdete ZDE.

 

 

TIP:  Pokud byste raději sladší pasku – přidejte do receptu o 50 g více cukru.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď