Náročnost: malá Doba přípravy: do 30 minut + cca 40 minut pečení Počet porcí: cca 8 kousků Ingredience domácí skořicové listové těsto (popř. kvalitní listové těsto s máslem) 4 středních jablka 1 marakuja 1/2 lžíce citrónové šťávy 1 lžička mleté skořice 4 lžíce třtinového cukru 0,02 l bílého rumu 4 lžíce ovesných vloček 1 vejce Postup Jablka oloupejte, nastrouhejte na tenké plátky a zakápněte šťávou z citrónu. Marakuju rozkrojte a pomocí lžičky vydlabejte semínka…
Náročnost: střední Doba přípravy: 3-4 hodiny Ingredience Ingredience (těsto vystačí na 2 koláče nebo záviny) 80 g + 170 g studeného másla 270 g hladké mouky 120 ml studené vody 1 lžička mleté skořice Postup Do mísy od robotu dejte 80 g na kostičky nakrájeného studeného másla, všechnu mouku, mletou skořici, špetku soli, studenou vodu a za použití nástavce typu hák, nechte vypracovat robot hladké nelepivé těsto. Pokud nemáte k dispozici kuchyňského robota, těsto vypracujte ručně. Hotové těsto…
Hruškový koláč s tvarohem z domácího skořicového listového těsta
Náročnost: střední Doba přípravy: těsto 3-4 hodiny/ příprava koláče do 20 minut + pečení 50 minut Počet porcí: 10-12 porcí Ingredience Ingredience na listové těsto (těsto vystačí na 2 koláče) 80 g + 170 g studeného másla 270 g hladké mouky 120 ml studené vody 1 lžička mleté skořice špetka soli Ingredience na hruškovo-tvarohovou náplň 3 větší sladké hrušky 1 lžíce másla 3 lžíce třtinového cukru 500 g tučného tvarohu 200 ml smetany…
Jsem opravdu šťastná, že mohu být jednou z pár vybraných blogerek, které mají tu čest spolupracovat se společností Nutricia. O našem výletu do jejich výzkumného centra jsem Vám psala už minule a článek si můžete přečíst zde. Od ostatních spolupracujících maminek a jejich dětí, nás ale přeci jen něco odlišuje. Miki, jako jediné z těchto dětí (u kterých bylo potřeba umělé mléko) nedostává klasickou řadu Nutrilonu, ale řadu speciální, pro děti s výskytem alergie v rodině. Ano, pořád jsme u…
Kančí na červeném víně s petrželkovými noky a pečenou mrkví
Náročnost: malá Doba přípravy: do 90 minut + dušení 60 minut Počet porcí: 2 porce Ingredience Ingredience na kančí na víně 250 g kančího masa (divočák) 100 g uzeného špeku 2 velké cibule 1 velká mrkev 1 petržel cca 350 ml červeného vína 250 ml vody nebo vývaru 2 stroužky česneku 2 bobkové listky 3 kuličky nového koření třtinový cukr sůl čerstvě mletý pepř Ingredience na petrželkové noky 4-5 brambor (do těsta přijde…
Trhaná kachna se zelím v pivní housce (duck to go)
Tak jsem se zase jednou do něčeho pustila. Původně jsem se do speciální kategorie pro všechny české foodblogy v rámci soutěže FoodBlogRoku zapojit nechtěla. Tato soutěž se mě totiž nikdy netýkala a stejně je tomu i v letošním roce. Foodblogů je zkrátka veliké množství a konkurence je veliká. Už loni to pro mě byl signál toho, že to nedělám asi nejlépe, jak bych mohla. Hodně věcí jsem změnila – a to včetně celého blogu:), ale pořád to není ono. S…
Recept, co dům dal. Původně jsem chtěla zkusit nějaký krém pro Mikiho – moje mamka mu totiž neustále chce dávat Pribiňák. Já sama jsem tyto různé dobroty vždycky milovala. No, ale udělat si domácí alternativu je neuvěřitelně jednoduché. Vždyť je to jen tvaroh a smetana. Pak jsem si ale hledala na bezva mimi fórech, jak je to vlastně s tím tvarohem od 1 roku a co mascarpone. Mascarpone tyto weby zřejmě neznají a tvaroh odtučněný není pro děti údajně vhodný…
V jednoduchosti je síla. A někdy nemá smysl kombinovat spoustu různých věcí a stačí pár základních surovin k tomu, aby vzniklo božské jídlo. Náročnost: velmi malá Počet porcí: 3-4 porce Doba přípravy: do 45 minut (dle velikosti brambor) Ingredience 1 kg brambor (nejlépe odrůda malé velikosti nebo jen zkrátka vyberte menší brambory) 2 lžíce himalájské soli 200 g ovčí bryndzy trs čerstvé pažitky nebo jarní cibulka cca 1 l kefíru Postup Brambory i…
Melounovo-kokosová zmrzlina (vegan)
Náročnost: malá Počet porcí: 4-5 porcí Doba přípravy: do 20 minut + mražení min. přes noc Ingredience 400 g českého vodního melounu (po zbavení zrníček a slupky) 50 ml kokosového mléka 2 lžíce třtinového cukru 1 lžíce strouhaného kokosu Postup Meloun zbavte slupky a zrníček, nakrájejte jej na malé kostky a vložte do mrazáku. Kostky nechte mrazit cca 6 hodin, pokud by zamrzly úplně, nechte je před mixováním mírně povolit. Melounové kostky rozmixujte…
Dost nevšední kombinace! Ale ozkoušena už desítkou strávníků a sama jsem byla až překvapena, jaký měla úspěch! Vymyslet 8 melounových receptů byla docela výzva. Stálo to ale za to! Tahle salsa je přidala na seznam našich oblíbených předkrmů:). Náročnost: malá Doba přípravy: do 20 minut Počet porcí: 3 porce Ingredience 150 g dužiny z vodního melounu 50 g dužiny žlutého melounu 50 g oloupané salátové okurky 1/2 malé červené cibule nebo 1 šalotka 3 plátky…