Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Jablečno-marakujový závin

  Náročnost: malá Doba přípravy: do 30 minut + cca 40 minut pečení Počet porcí: cca 8 kousků   Ingredience   domácí skořicové listové těsto (popř. kvalitní listové těsto s máslem) 4 středních jablka 1 marakuja 1/2 lžíce citrónové šťávy 1 lžička mleté skořice 4 lžíce třtinového cukru 0,02 l bílého rumu 4 lžíce ovesných vloček 1 vejce     Postup   Jablka oloupejte, nastrouhejte na tenké plátky a zakápněte šťávou z citrónu. Marakuju rozkrojte a pomocí lžičky vydlabejte semínka…

Přečíst více

Jídlo Recepty Základní recepty

Domácí skořicové listové těsto

  Náročnost: střední Doba přípravy: 3-4 hodiny   Ingredience   Ingredience (těsto vystačí na 2 koláče nebo záviny) 80 g + 170 g studeného másla 270 g hladké mouky 120 ml studené vody 1 lžička mleté skořice   Postup   Do mísy od robotu dejte 80 g na kostičky nakrájeného studeného másla, všechnu mouku, mletou skořici, špetku soli, studenou vodu a za použití nástavce typu hák, nechte vypracovat robot hladké nelepivé těsto. Pokud nemáte k dispozici kuchyňského robota, těsto vypracujte ručně. Hotové těsto…

Přečíst více

Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Hruškový koláč s tvarohem z domácího skořicového listového těsta

  Náročnost: střední Doba přípravy: těsto 3-4 hodiny/ příprava koláče do 20 minut + pečení 50 minut Počet porcí: 10-12 porcí     Ingredience   Ingredience na listové těsto (těsto vystačí na 2 koláče)   80 g + 170 g studeného másla 270 g hladké mouky 120 ml studené vody 1 lžička mleté skořice špetka soli   Ingredience na hruškovo-tvarohovou náplň   3 větší sladké hrušky 1 lžíce másla 3 lžíce třtinového cukru 500 g tučného tvarohu 200 ml smetany…

Přečíst více

Mateřství Příkrmy

Proč jsme přešli na hypoalergenní umělé mléko?

Jsem opravdu šťastná, že mohu být jednou z pár vybraných blogerek, které mají tu čest spolupracovat se společností Nutricia. O našem výletu do jejich výzkumného centra jsem Vám psala už minule a článek si můžete přečíst zde. Od ostatních spolupracujících maminek a jejich dětí, nás ale přeci jen něco odlišuje. Miki, jako jediné z těchto dětí (u kterých bylo potřeba umělé mléko) nedostává klasickou řadu Nutrilonu, ale řadu speciální, pro děti s výskytem alergie v rodině. Ano, pořád jsme u…

Přečíst více

Hlavní jídla Jídlo Recepty Sváteční Zvěřina

Kančí na červeném víně s petrželkovými noky a pečenou mrkví

  Náročnost: malá Doba přípravy: do 90 minut + dušení 60 minut Počet porcí: 2 porce     Ingredience   Ingredience na kančí na víně   250 g kančího masa (divočák) 100 g uzeného špeku 2 velké cibule 1 velká mrkev 1 petržel cca 350 ml červeného vína 250 ml vody nebo vývaru 2 stroužky česneku 2 bobkové listky 3 kuličky nového koření třtinový cukr sůl čerstvě mletý pepř   Ingredience na petrželkové noky   4-5 brambor (do těsta přijde…

Přečíst více

Hlavní jídla Jídlo Předkrmy Recepty Slané pečení Sváteční

Trhaná kachna se zelím v pivní housce (duck to go)

Tak jsem se zase jednou do něčeho pustila. Původně jsem se do speciální kategorie pro všechny české foodblogy v rámci soutěže FoodBlogRoku zapojit nechtěla. Tato soutěž se mě totiž nikdy netýkala a stejně je tomu i v letošním roce. Foodblogů je zkrátka veliké množství a konkurence je veliká. Už loni to pro mě byl signál toho, že to nedělám asi nejlépe, jak bych mohla. Hodně věcí jsem změnila – a to včetně celého blogu:), ale pořád to není ono. S…

Přečíst více

Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Vegetariánské

Banánový krém s lesním ovocem

Recept, co dům dal. Původně jsem chtěla zkusit nějaký krém pro Mikiho – moje mamka mu totiž neustále chce dávat Pribiňák. Já sama jsem tyto různé dobroty vždycky milovala. No, ale udělat si domácí alternativu je neuvěřitelně jednoduché. Vždyť je to jen tvaroh a smetana. Pak jsem si ale hledala na bezva mimi fórech, jak je to vlastně s tím tvarohem od 1 roku a co mascarpone. Mascarpone tyto weby zřejmě neznají a tvaroh odtučněný není pro děti údajně vhodný…

Přečíst více

Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty

Brambory v kefíru s bryndzou a pažitkou

V jednoduchosti je síla. A někdy nemá smysl kombinovat spoustu různých věcí a stačí pár základních surovin k tomu, aby vzniklo božské jídlo.     Náročnost: velmi malá Počet porcí: 3-4 porce Doba přípravy: do 45 minut (dle velikosti brambor)   Ingredience   1 kg brambor (nejlépe odrůda malé velikosti nebo jen zkrátka vyberte menší brambory) 2 lžíce himalájské soli 200 g ovčí bryndzy trs čerstvé pažitky nebo jarní cibulka cca 1 l kefíru     Postup   Brambory i…

Přečíst více

Bezlepkové Dezerty Jídlo Recepty Rostlinné (veganské/postní) Sladké Vegetariánské

Melounovo-kokosová zmrzlina (vegan)

  Náročnost: malá Počet porcí: 4-5 porcí Doba přípravy: do 20 minut + mražení min. přes noc     Ingredience   400 g českého vodního melounu (po zbavení zrníček a slupky) 50 ml kokosového mléka 2 lžíce třtinového cukru 1 lžíce strouhaného kokosu     Postup   Meloun zbavte slupky a zrníček, nakrájejte jej na malé kostky a vložte do mrazáku. Kostky nechte mrazit cca 6 hodin, pokud by zamrzly úplně, nechte je před mixováním mírně povolit. Melounové kostky rozmixujte…

Přečíst více

Jídlo Předkrmy Recepty

Salsa z vodního a žlutého melounu se sušenou šunkou a sýrem feta

  Dost nevšední kombinace! Ale ozkoušena už desítkou strávníků a sama jsem byla až překvapena, jaký měla úspěch! Vymyslet 8 melounových receptů byla docela výzva. Stálo to ale za to!  Tahle salsa je přidala na seznam našich oblíbených předkrmů:).     Náročnost: malá Doba přípravy: do 20 minut Počet porcí: 3 porce   Ingredience   150 g dužiny z vodního melounu 50 g dužiny žlutého melounu 50 g oloupané salátové okurky 1/2 malé červené cibule nebo 1 šalotka 3 plátky…

Přečíst více