Jahodová sezóna je tu! Tak proč si nepřipravit nepečený cheesecake s čerstvých jahod s bílou čokoládou!:) Jahod je v něm opravdu hodně, k tomu spoustu skvělého smetanového sýru, mascarpone a zakysané smetany. Cheesecake doplňuje bílá čokoláda, která se skrývá uvnitř krému, tak jsou její křupavé kousky seshora dortu. Cheesecake jsem udělala tentokrát trošku netradičně do obdélníkové formy a podávala ve formě „cheesecake bars“ neboli cheesake řežů.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 40 minut + chlazení cheesecaku
Počet porcí: cca 12 porcí
Ingredience
Ingredience na korpus
- 350 g máslových sušenek
- 145 g másla
Ingredience na náplň
- 350 g čerstvých očištěných jahod
- 175 g zakysané smetany
- 10 g plátkové želatiny
- 100 g bílé čokolády
- 250 g mascarpone
- 350 g smetanového čerstvého sýru (Billa Fresh Cheese)
- 60-80 g moučkového cukru
- 8 g vanilkového cukru nebo 1 lžička mleté vanilky
- pár kapek citronové šťávy
+
- 4-5 ks jahod
- 70 g bílé čokolády
- pražené lískové oříšky (volitelné)
- čerstvé máta (volitelné)
Postup
- Sušenky nalámejte do nádoby od food procesoru/mixéru a rozemelte najemno.
- Přidejte máslo a opět mixujte, dokud se tuk se sušenkovou drtí nespojí.
- Dno obdélníkové formy vyložte pečicím papírem a připravenou hmotu na korpus natlačte rovnoměrně na její dno. Pečte 10-15 minut v troubě předehřáté na 170°C, dokud nebude korpus zlatavý.
- Bílou čokoládu rozpusťte na vodní lázni, přesuňte do studené misky a za občasného míchání částečně vychladnout.
- Očistěné jahody rozmixujte spolu se zakysanou smetanou.
- Želatinu nechte nabobtnat a aktivovat dle návodu na obale. Přimíchejte do ní 2 lžíce rozmixovaných jahod, promíchejte a pak tuto směs zapracujte ke zbytku jahod se smetanou.
- Ve větší míse smíchejte mascarpone a smetanový čerstvý sýr. Dále postupně zapracujte i bílou čokoládu a nakonec i jahody se smetanou a želatinou.
- Dle potřeby doslaďte moučkovým cukrem (dle sladkosti jahod) a dochuťte citronovou šťávou.
- Zbývající jahody nakrájejte na malé kousky a zamíchejte do krému.
- Krém přesuňte na předpečený sušenkový základ.
- Na vodní lázni rozpusťte 70 g bílé čokolády a cheesecake jí rozdobte – vytvořte cákance v jednom směru a pomocí špejle pak vytvořte ornamenty.
- Krájejte na obdélníky. Každý můžete ozdobit šlehačkou, jahodou a případně i praženým lískovým oříškem nebo mátou.
TIP: Pro tento recept jsem použila formu o rozměrech 24 x 34 cm. Pokud byste měli k dispozici pouze menší formu, použijte 2/3 množství surovin.
TIP: Pokud použijete klasickou dortovou formu, bude vám stačit 1/2 – 2/3 z gramáže surovin dle velikosti dané formy.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.
Žádné komentáře