Náročnost: malá
Doba přípravy: do 90 minut
Počet porcí: 4 – 6 porcí
Ingredience
- 9 plátů lasagní
- 250 g mozzarelly
- 65 g parmazánu nebo pecorina
Ingredience na lososovou směs
- 1 střední cibule
- 250 g cukety
- 400 g lososa
- 1 plechovka drcených rajčat
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na špenátový bešamel
- 30 g másla
- 30 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
- 350 ml plnotučného mléka
- špetka muškátového oříšku (volitelné)
- špetka soli
+
- 130 g baby špenátu
- 35 g parmazánu nebo pecorina
- 20 g kešu oříšků (nebo piniových oříšků či mandlí)
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý pepř
- špetka soli
Postup
Postup na lososovou směs
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na střední kostičky.
- Lososa zbavte kůže, opláchněte, osušte a nakrájejte na středně velké kostky.
- Ve větší pánvi si rozehřejte lžíci tuku a cibuli orestujte dozlatova. Poté přidejte cuketu a restujte, dokud se lehce neopeče.
- Dále přidejte lososa a zprudka opečte.
- Přidejte sůl a jakmile je losos opečený, vše zalijte plechovkou drcených rajčat. Chvíli nechte při střední teplotě probublávat a poté solí a pepřem.
Postup na špenátový bešamel
- Ve středním hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
- Přisypte mouku a míchejte, dokud jíška nezezlátne – dejte si však pozor, aby neztmavla příliš.
- Jíšku poté za stálého míchání metličkou postupně zalejte připraveným mlékem (ideálně teplým mlékem). Přidejte špetku soli.
- Omáčku za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
- Nakonec můžete přidat i špetku mletého muškátového oříšku, zamíchat a přesunout bešamel do studené nádoby, aby se ochladil.
- Omytý a osušený baby špenát, sýr, oloupaný stroužek česneku a na suché pánvi lehce opražené oříšky rozmixujte dohladka s částečně vychladlým bešamelem.
- Dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí dle potřeby.
Postup na dokončení
- Mozzarellu vyndejte z nálevu a lehce z ní vymáčkněte přebytečnou vodu. Pak natrhejte na malé kousky a rozdělte na 4 části. Parmazán nastrouhaný najemno rozdělte také na 4 porce. Jedna porce přijde vždy na vrstvu lososové směsi a dvě zbývající pak na poslední vrstvu lasagní.
- Použijte vyšší zapékací mísu dle velikosti těstovin, tak aby se vám vešly 3 plátky vedle sebe (mohou se lehce překrývat) – myslete na o, že budete lasagne vrstvit a tak nezvolte příliš malou ani příliš velkou zapékací mísu (lasagne by pak byly moc vysoké nebo naopak příliš nízké).
- Dno mísy potřete tenčí vrstvou bešamelu a položte na něj 3 pláty lasagní.
- Dále naneste již větší vrstvu špenátového bešamelu, rovnoměrně na bešamel naneste polovinu lososové směsi a posypte natrhanou mozzarellou a porcí parmazánu a opět přiložte dalšími 3 pláty lasagní.
- Tento postup opakujte ještě jednou.
- Na poslední vrstvu těstovin nalijte zbytek bešamelu a zasypte zbytkem mozzarelly a parmazánu.
- Pečte v troubě na 180°C asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý a těstoviny hotové.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.
Žádné komentáře