Jak se mi dostala do rukou kupa oříšků a ovoce od Ochutnej ořech, ač jsem měla za úkol vytvořit jeden recept, pustila jsem se rovnou do dvou receptů. Chtěla jsem konečně publikovat recept na „svoji“ banánovo-čokoládovou granolu s malinami, ale zároveň jsem chtěla sama zkusit i něco nového. Ze sušeného ovoce kupuji domů většinou jen to lyofilizované, tentokrát se mi ale do rukou dostalo několik druhů klasického sušeného ovoce, ale bez dalšího doslazování a konzervantů. Chtěla jsem jej zkusit do nové granoly zakomponovat a musím říct, že je v ní fakt skvělé. Dodává granole jakousi šťavnatost a kombinace ananasu, manga, bílé čokolády a vanilky navíc perfektně funguje.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 min (včetně pečení)
Počet porcí: cca 1 litr granoly
Ingredience
- 250 g špaldových nebo ovesných vloček
- 185 g kešu oříšků
- 100 g kokosových plátků
- 100 g loupaných mandlí
- 30 g chia semínek
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extrakt
- 50 g přepuštěného nebo klasického másla (popř. kokosového oleje)
- 20-40 g sladidla – čekankový sirup, med nebo javorový sirup (množství zvolte dle toho, jak moc chcete granolu sladkou)
- 2 lžíce kešu nebo mandlového másla (možno vynechat)
- špetka soli
+
- 100 g kvalitní bílé čokolády
- 50 g sušeného ananasu
- 50 g sušeného manga
Postup
- Ve velké míse společně promíchejte vločky, kešu, kokosové lupínky, mandle a chia semínka.
- V menším kastrůlku společně rozehřejte tuk, zvolené sladidlo a oříškové máslo. Přidejte i vanilku a špetku soli.
- Rozehřátou tekutou směs nalijte do mísy s vločkami a ořechy a důkladně promíchejte.
- Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 155°C asi 30 minut. Během pečení směs několikrát promíchejte, aby se opekla do křupava ze všech stran.
- Horkou hotovou granolu přesuňte zpět do velké mísy a přidejte nasekanou bílou čokoládu a promíchejte. Díky teplu se čokoláda rozpustí a granolu obalí.
- Sušené ovoce nasekejte na větší kousky a přimíchejte do vychladlé granoly.
- Granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla a zůstala křupavá.
2 Komentáře
Vladi
31. 7. 2021 at 8:47Miluju granolu a čokoládu ještě víc. Všechny ingredience doma mám, venku dneska prší, tak už vím, co budu dělat.
Martina
27. 9. 2021 at 20:03Tak doufám, že se povedlo!:)