Dezerty Jídlo Recepty Sladké

Babka s mascarpone, povidlím a jablky

Kynuté těsto je láska. Přitom si pamatuji, jak jsem jím jako malá opovrhovala a nechutnalo mi. Teď na kynuté dezerty nedám dopustit. Nadýchané, vláčné a voňavé těsto. Chutná mi jak v kombinaci s mákem, povidly, čokoládou, skořicí, tvarohem, ovocem. Z tohoto těsta a náplně jsem nejprve zkusila připravit závin, který bych sice moc dobrý, ale těsto tíhu náplně neudrželo. Proto jsem při druhém pokusu zavinuté těsto překrojila napůl, smotala a upekla v chlebíčkové formě jako babku. Výsledek byl ještě lepší než při prvním pokusu a tak je tady recept:).

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 45 minut + kynutí + pečení

Počet porcí: 8 – 10 kousků

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 15 g čerstvého droždí
  • 135 g plnotučného mléka
  • 2 g soli
  • 35 g cukru krupice nebo krystal (lze i třtinový)
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g polohrubé pšeničné mouky
  • 40 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • 1 lžíce rumu
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • mletá vanilka nebo vanilkový extrakt

Ingredience na náplň

 

  • 100 g mascarpone
  • 100 g tvarohu ve vaničce (lze nízkotučný, polotučný nebo tučný)
  • 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
  • mletá vanilka nebo vanilkový extrakt

+

  • 3 – 4 velké lžíce švestkových povidel
  • rum na zředění povidel (přidejte dle hustoty povidel, tak aby se dala roztírat)

+

  • 2 malá nebo 1 velké jablko
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 -2 lžíce cukru

+

  • rozšlehané vejce
  • vlašské ořechy

 

 

Postup

 

  1. Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte sůl, cukr a metličkou promíchejte.
  2. Dále přidejte prosátou mouku, rozpuštěné a lehce vychladlé máslo, vyšlehané vejce, rucitronovou kůru a vanilku. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat těsto – 8-10 minut. Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
    Při přesouvání těsta  si poprašte ruce troškou mouky, aby se vám na ně těsto nelepilo. Těsto přesuňte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte 60-90 minut kynout na teplém místě.
  3. V misce důkladně promíchejte mascarpone s tvarohem a vanilkou. Nakonec zapracujte i žloutek. Tuto část náplně záměrně nesladíme – povidla i jablka celkovou náplň dosladí dostatečně.
  4. V další misce rozdělejte povidla s rumem tak, abyste dosáhli konzistence, kterou lze roztírat. Pokud jsou vaše povidla již tekutějšího charakteru, přidejte rumu jen malé množství pro chuť. A také – pokud by Vaše povidla nebyla doslazována, můžete dochutit troškou moučkového cukru.
  5. Jablko/a oloupejte a nastrouhejte na tenké plátky – ty smíchejte s cukrem a skořicí.
  6. Nakynuté těsto rozválejte na velký plát o šířce asi 0,5 cm. Těsto rovnoměrně potřete mascarpone-tvarohovou náplní. Na ni dejte vrstvu povidel a nakonec rozprostřete skořicová jablíčka.
  7. Těsto dále srolujte a poté rozkrojte podélně uprostřed na dvě části. Obě části obraťte rozříznutou stranou vzhůru, a spleťte je dohromady.
  8. Formu na chlebíček vyložte pečicím papírem a cop z těsta do ní opatrně přesuňte. Kraje můžete lehce založit pod babku. Nechte kynout 20 – 30 minut.
  9. Babku potřete vyšlehaným vejcem a bohatě posypte nasekanými vlašskými ořechy. Pečte v troubě rozehřáté na 165°C asi 45-50 minut. Poté troubu vypněte a babku v ní nechte dojít. Pokud by vaše trouba při této teplotě nezbarvila povrch do zlatovo-hněda, ke konci pečení můžete teplotu zvýšit. Zda je babka hotová poznáte díky testu s vpichem špejle – dejte si však pozor, zda na špejli opravdu ulpívá těsta nebo jen krémová náplň.
  10. Nakonec můžete babku ještě horkou seshora potřít směsí likéru nebo rumu a rozpuštěného másla.

 

 

TIP: Pokud si nevíte rady se zapletením babky – zde jsem našla rychlý návod ve formě videa na Youtube.

 

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Šneci s čokoládou, banány a pistáciemi – MamaChef
    21. 1. 2021 at 15:43

    […] např. vynechala rum a místo něj přidala více mléka, jinak ale jde o stejné těsto jako na babku s mascarpone. Z těsta jsem připravovala i buchty nebo […]

  • Zanechat odpověď