Kynuté těsto je láska. Přitom si pamatuji, jak jsem jím jako malá opovrhovala a nechutnalo mi. Teď na kynuté dezerty nedám dopustit. Nadýchané, vláčné a voňavé těsto. Chutná mi jak v kombinaci s mákem, povidly, čokoládou, skořicí, tvarohem, ovocem. Z tohoto těsta a náplně jsem nejprve zkusila připravit závin, který bych sice moc dobrý, ale těsto tíhu náplně neudrželo. Proto jsem při druhém pokusu zavinuté těsto překrojila napůl, smotala a upekla v chlebíčkové formě jako babku. Výsledek byl ještě lepší než při prvním pokusu a tak je tady recept:).
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 45 minut + kynutí + pečení
Počet porcí: 8 – 10 kousků
Ingredience
Ingredience na těsto
- 15 g čerstvého droždí
- 135 g plnotučného mléka
- 2 g soli
- 35 g cukru krupice nebo krystal (lze i třtinový)
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 150 g polohrubé pšeničné mouky
- 40 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 1 lžíce rumu
- kůra z chemicky neošetřeného citronu
- mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
Ingredience na náplň
- 100 g mascarpone
- 100 g tvarohu ve vaničce (lze nízkotučný, polotučný nebo tučný)
- 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
- mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
+
- 3 – 4 velké lžíce švestkových povidel
- rum na zředění povidel (přidejte dle hustoty povidel, tak aby se dala roztírat)
+
- 2 malá nebo 1 velké jablko
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 -2 lžíce cukru
+
- rozšlehané vejce
- vlašské ořechy
Postup
- Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte sůl, cukr a metličkou promíchejte.
- Dále přidejte prosátou mouku, rozpuštěné a lehce vychladlé máslo, vyšlehané vejce, rucitronovou kůru a vanilku. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat těsto – 8-10 minut. Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
Při přesouvání těsta si poprašte ruce troškou mouky, aby se vám na ně těsto nelepilo. Těsto přesuňte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte 60-90 minut kynout na teplém místě. - V misce důkladně promíchejte mascarpone s tvarohem a vanilkou. Nakonec zapracujte i žloutek. Tuto část náplně záměrně nesladíme – povidla i jablka celkovou náplň dosladí dostatečně.
- V další misce rozdělejte povidla s rumem tak, abyste dosáhli konzistence, kterou lze roztírat. Pokud jsou vaše povidla již tekutějšího charakteru, přidejte rumu jen malé množství pro chuť. A také – pokud by Vaše povidla nebyla doslazována, můžete dochutit troškou moučkového cukru.
- Jablko/a oloupejte a nastrouhejte na tenké plátky – ty smíchejte s cukrem a skořicí.
- Nakynuté těsto rozválejte na velký plát o šířce asi 0,5 cm. Těsto rovnoměrně potřete mascarpone-tvarohovou náplní. Na ni dejte vrstvu povidel a nakonec rozprostřete skořicová jablíčka.
- Těsto dále srolujte a poté rozkrojte podélně uprostřed na dvě části. Obě části obraťte rozříznutou stranou vzhůru, a spleťte je dohromady.
- Formu na chlebíček vyložte pečicím papírem a cop z těsta do ní opatrně přesuňte. Kraje můžete lehce založit pod babku. Nechte kynout 20 – 30 minut.
- Babku potřete vyšlehaným vejcem a bohatě posypte nasekanými vlašskými ořechy. Pečte v troubě rozehřáté na 165°C asi 45-50 minut. Poté troubu vypněte a babku v ní nechte dojít. Pokud by vaše trouba při této teplotě nezbarvila povrch do zlatovo-hněda, ke konci pečení můžete teplotu zvýšit. Zda je babka hotová poznáte díky testu s vpichem špejle – dejte si však pozor, zda na špejli opravdu ulpívá těsta nebo jen krémová náplň.
- Nakonec můžete babku ještě horkou seshora potřít směsí likéru nebo rumu a rozpuštěného másla.
TIP: Pokud si nevíte rady se zapletením babky – zde jsem našla rychlý návod ve formě videa na Youtube.
1 komentář
Šneci s čokoládou, banány a pistáciemi – MamaChef
21. 1. 2021 at 15:43[…] např. vynechala rum a místo něj přidala více mléka, jinak ale jde o stejné těsto jako na babku s mascarpone. Z těsta jsem připravovala i buchty nebo […]