A je tady recept na další tlustý jídlo, jak já s oblibou říkám:D. Jenže já si nemůžu pomoct, tady ty sladký klasiky jsou taková dobrota! Navíc je to další z opravdu jednoduchých receptů, který zvládnete všichni. Zkoušela jsem jej hned 3x, z různých značek droždí a výsledek byl pokaždé stejně super:). Práce s těstem je jednoduchá, knedlíky se netrhají a jsou krásně vláčné a nadýchané. V receptu není vejce, není to chyba:) Místo toho je tam troška másla, která dle mě tajemstvím té boží chuti u kynutých těst:)
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut + 60 minut kynutí
Počet porcí: cca 8 knedlíků
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 200 ml plnotučného mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička mouky
Ingredience na těsto
- 100 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 20 g cukru
Ingredience na dokončení
- 8 meruněk
- máslo
- moučkový cukr
- dle chuti mletý mák, strouhaný tvaroh, pražená strouhanka nebo strouhaný perník
Postup
Postup na kvásek
- Droždí rozdrolte v misce a zasypte 2 lžičkami cukru.
- Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
- Během zhruba 15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
- Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte lžičku mouky, 200 ml vlažného mléka, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek – trvá to cca 10 minut.
Postup na těsto
- Do mísy od robotu prosejte hladkou mouku, přidejte polohrubou mouku a cukr.
- Přidejte povolené máslo a kvásek.
- Použijte nástavec typu hák a nechte robot vypracovat hladké a měkké těsto – nechte robot pracovat cca 10 minut.
- Vypracované těsto nechejte přikryté kynout asi 60 minut na teplém místě.
- Mezitím si omyjte a meruňky a zbavte je pecek. Nechce je však vcelku -pouze ze strany s rýhou nařízněte a vyjměte pecku.
- Do díry po pecce můžete dát kostku nebo lžičku cukru.
- Vykynuté těsto si rozdělte na 8 stejně velkých kousků.
- Vždy si vezměte 1, vytvořte z něj ve dlani placku a zabalte do těsta připravenou meruňku.
- Knedlík pak vytvarujte v rukou do podoby koule a pomocí prstů spojte místa, kde by se vytvořila dírka.
- Knedlíky si odložte stranou na moukou posypané prkénko nebo pracovní plochu.
- Zatímco tvarujete knedlíky, připravte si hrnec s vroucí vodou a pařákem – ten vyložte pečicím papírem.
- Knedlíky dejte do pařáku (já je vařím po 4 kusech), zakryjte pokličkou a nechte vařit při střední teplotě.
- Knedlíky vařte cca 10 minut.
- Hotové knedlíky opatrně vyndejte z pařáku a přikryjte, dokud se nedovaří i druhá várka.
- Máslo rozpusťte na mírném ohni.
- Knedlíky podávejte posypané cukrem a čímkoliv, co máte rádi (strouhaný tvaroh, perník, strouhanka, mák nebo ořechy – u máku a ořechů doporučuji udělat přímo směs s cukrem) a zalijte rozehřátým máslem.
TIP: Knedlíky budou fungovat i s jakýmkoliv jiným ovocem. Já zkoušela borůkovo-jahodové a byly stejně tak skvělé!:)
Žádné komentáře