Dezerty Hlavní jídla Jídlo Recepty Sladké Základní recepty

Meruňkové knedlíky

A je tady recept na další tlustý jídlo, jak já s oblibou říkám:D. Jenže já si nemůžu pomoct, tady ty sladký klasiky jsou taková dobrota! Navíc je to další z opravdu jednoduchých receptů, který zvládnete všichni. Zkoušela jsem jej hned 3x, z různých značek droždí a výsledek byl pokaždé stejně super:). Práce s těstem je jednoduchá, knedlíky se netrhají a jsou krásně vláčné a nadýchané. V receptu není vejce, není to chyba:) Místo toho je tam troška másla, která dle mě tajemstvím té boží chuti u kynutých těst:)

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut + 60 minut kynutí

Počet porcí: cca 8 knedlíků

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kvásek

 

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička mouky

 

Ingredience na těsto

 

  • 100 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 20 g cukru

 

Ingredience na dokončení

 

  • 8 meruněk
  • máslo
  • moučkový cukr
  • dle chuti mletý mák, strouhaný tvaroh, pražená strouhanka nebo strouhaný perník

 

 

 

Postup

Postup na kvásek

 

  1. Droždí rozdrolte v misce a zasypte 2 lžičkami cukru.
  2. Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
  3. Během zhruba 15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
  4. Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte lžičku mouky, 200 ml vlažného mléka, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek – trvá to cca 10 minut.

 

Postup na těsto

 

  1. Do mísy od robotu prosejte hladkou mouku, přidejte polohrubou mouku a cukr.
  2. Přidejte povolené máslo a kvásek.
  3. Použijte nástavec typu hák a nechte robot vypracovat  hladké a měkké těsto – nechte robot pracovat cca 10 minut.
  4. Vypracované těsto nechejte přikryté kynout asi 60 minut na teplém místě.
  5. Mezitím si omyjte a meruňky a zbavte je pecek. Nechce je však vcelku -pouze ze strany s rýhou nařízněte a vyjměte pecku.
  6. Do díry po pecce můžete dát kostku nebo lžičku cukru.
  7. Vykynuté těsto si rozdělte na 8 stejně velkých kousků.
  8. Vždy si vezměte 1, vytvořte z něj ve dlani placku a zabalte do těsta připravenou meruňku.
  9. Knedlík pak vytvarujte v rukou do podoby koule a pomocí prstů spojte místa, kde by se vytvořila dírka.
  10. Knedlíky si odložte stranou na moukou posypané prkénko nebo pracovní plochu.
  11. Zatímco tvarujete knedlíky, připravte si hrnec s vroucí vodou a pařákem – ten vyložte pečicím papírem.
  12. Knedlíky dejte do pařáku (já je vařím po 4 kusech), zakryjte pokličkou a nechte vařit při střední teplotě.
  13. Knedlíky vařte cca 10 minut.
  14. Hotové knedlíky opatrně vyndejte z pařáku a přikryjte, dokud se nedovaří i druhá várka.
  15. Máslo rozpusťte na mírném ohni.
  16. Knedlíky podávejte posypané cukrem a čímkoliv, co máte rádi (strouhaný tvaroh, perník, strouhanka, mák nebo ořechy – u máku a ořechů doporučuji udělat přímo směs s cukrem) a zalijte rozehřátým máslem.

 

 

TIP: Knedlíky budou fungovat i s jakýmkoliv jiným ovocem. Já zkoušela borůkovo-jahodové a byly stejně tak skvělé!:)

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď