Miluju pizzu. Všichni milují pizzu. Teda skoro všichni! Ale kynuté těsto s variací všeho možného, co máte rádi. Mňam. Dnes je pizza hodně dostupná a seženete ji na každém rohu, avšak v různé kvalitě a podání. Nic se ale nevyrovná pizze, právě vytažené z pece. A ač je dnešní doba tak trošku doba „rozvozu pizzy“, vážně stojí za to, si na ni zajít přímo do pizzerie. I já si dám nejčastěji pizzu formou rozvozu, přiznám se, ale o to víc jsem si užila návštěvu Ristorante Piazza a horkou houbovou pizzu s gorgonzolou navíc! Božský! Tak dlouho jsem pak na pizzu vzpomínala, že jsem se odhodlala k tomu, zkusit si ji připravit i doma. Kdo mě sleduje už delší dobu, možná si vzpomene, že pizzu jsem poprvé dělala 1.8.2017 a následující den jsem začala rodit:D. Volali jste po receptu, jenže jsem neměla fotky a než bych se k jejich tvorbě s Mikim dostala, ztratila jsem recept. A co si budem, domácí pizza je sice o dost levnější záležitost než ta v restauraci, ale té práce, mouky a nepořádku všude. Chce to odhodlání a to jsem neměla. Až doteď. A tak jsem upekla 5 křupavých a výborných pizz, pozvala rodinu a byly hody. Takže po skoro 2 letech doháním resty. Díky Piazzo za inspiraci a příště zase na pizzu k vám:D.
Náročnost: střední
Počet pizz : 3 pizzy
Ingredience
Ingredience na těsto
- 250 ml vlažné vody
- 15 g čerstvého droždí
- 5 g cukru
- 15 g soli
- 20 g olivového oleje
- 500 g hladké mouky
- krupice nebo hrubá mouka na podsypání
Ingredience na rajčatové sugo
- 250 g rajčatového suga nebo drcených rajčat
- 1 lžička sušených italských bylinek
- malý stroužek česneku
- sůl
Ingredience na quatro formaggi
- mozzarella (kvalitní určená na pizzu nebo v nálevu) – na 1 pizzu dávám alespoň 100 g
- 30 g sýru gorgonzola
- 30 g sýru s bílou plísní
- 30 g parmazánu nebo pecorina
Ingredience na pizzu s italským salámem
- mozzarella (kvalitní určená na pizzu nebo v nálevu) – na 1 pizzu dávám alespoň 100 g
- 50 g italského salámu (spianata, milano, apod.)
- 60 g nakrájených žampionů
- 30 g sýru gorgonzola
Ingredience na pizzu prosciutto
- 140 g mozzarelly (kvalitní určená na pizzu (nastrouhaná) nebo v nálevu)
- 5 cherry rajčat
- 30 g parmazánu nebo pecorina
- 50 g sušené šunky prosciutto
- hrst rukoly
- čerstvá bazalka
Postup
- V odměrném válci nebo střední míse smíchejte vlažnou vodu, čerstvé droždí, cukr a olivový olej. Důkladně promíchejte.
- Do mísy od robotu nasypte hladkou mouku, sůl a přilijte vodu s droždím olejem.
- Začněte pomalu míchat a jakmile se začnou suroviny pojit, přesuňte mísu do robotu a s nástavcem typu hák nechte těsto na nižší otáčky 10 minut vypracovávat.
- Poté přikryjte utěrkou a nechte 15-20 minut odpočívat.
- Poté z těsta vytvořte 3 stejně velké bochánky, přikryjte potravinovou fólií a nechte cca 1 hodinu kynout.
- Dále jsou 2 možnosti, takto nakynuté těsto v bocháncích můžete dát do lednice „vyzrát“ do druhého dne – údajně by měl být výsledek ještě lepší – pak stačí před přípravou těsto vytáhnout hodinu předtím, než se bude používat. Nebo můžete s těstem ihned pracovat, stejně jako já.
- Pracovní plochu posypte krupicí nebo hrubou moukou a vemte si vždy si jeden nakynutý bochánek těsta, přimáčkněte jej z obou stran do krupice a potom pomocí rukou začněte těsto natahovat dokola.
- Těsto je krásně elastické a mělo by to jít opravdu dobře i bez zkušeností pizzaře:).
- Natahujte do požadované velikosti (dle možností vašeho plechu), těsto by ale mělo být opravdu tenké, až místy téměř průsvitné. Kraje ponechte malinko širší.
- Takto připravené těsto přesuňte na plech, již naplno rozpálený z trouby a vyložený pečícím papírem.
- Těsto potřete několika lžícemi rajčatového suga s bylinkami, česnekem a solí.
- Zasypte natrhanou/nakrájenou mozzarellou (můžete zvolit i přímo tu určenou na pizzu, zvolte ale opravdu kvalitní druh – seženete třeba v Gran Moravii nebo použijte klasickou mozzarellu v nálevu).
- Dále přidejte všechny vámi zvolené ingredience a pizzu pečte 8-10 minut na 280°-290°C, dokud okraje nezezlátnout.
- Po upečení můžete okraje potřít olejem s bylinkami nebo česnekem.
- Pokud zvolíte pizzu s prosciuttem, vždy jej dávejte až na upečenou pizzu. To stejné platí pro bazalku nebo rukolu.
Původní recept na pizzu, kterým jsem se inspirovala pochází k kuchařky Romana Vaňka – Klenoty klasické evropské kuchyně. Právě tam najdete tip na zrání těsta přes noc.
Ve spolupráci s Con Gusto – síťí brněnských prémiových restaurací a cateringu.
4 Komentáře
Ela
25. 11. 2021 at 14:39Jak je ta pizza velká?
Martina
15. 12. 2021 at 14:07Neměřila jsem ji:D Záleží ale jak moc ji natáhnete. Já ji dělám tak, aby se mi vlezla na plech.
Zuzana
25. 1. 2022 at 13:02Moc děkuji za recept, pizza se skvěle podařila:-)
Martina
23. 7. 2022 at 12:04Moc dekuju❤️❤️