Pařížské rohlíčky jsou mým nejoblíbenějším cukrovím! Teda ještě s vanilkovými rohlíčky. Letos bych je chtěla hezčeji přefotit, ale zatím dávám recept takto z loňska:).
Náročnost: střední
Počet plechů: 3-4 plechy
Ingredience
Ingredience na rohlíčky
- 280 g mletých vlašských ořechů
- 280 g cukru krystal krupice
- 80 g hrubé mouky
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- špetka soli
Ingredience na pařížský krém
- 3 vejce od slepic z volného chovu
- 125 + 25 g cukru krupice nebo krystal
- 250 g povoleného másla
- 50 g kakaa
- 1 – 2 lžíce rumu
Ingredience na polevu
- 55 g kvalitní hořké čokolády (s min. 70% obsahem kakaa)
- 55 g másla
Postup
Postup na rohlíčky
- Ořechy, cukr, mouku a špetku solí společně promíchejte.
- Dále přidejte vejce a vypracujte kompaktní mírně lepivé těsto.
- Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednice alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc – pak těsto vytáhněte cca 30 minut předem ven, aby lehce povolilo.
- Těsto rozdělte na 3 části. Vždy pracujte jej s jednou částí těsta – postupně každou část krátce propracujte v ruce a vytvořte z těsta dlouhý váleček, ten nakrájejte na díly asi o velikosti 1 cm.
- Z každého dílku pak vytvarujte rohlíček a dejte jej na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíček příliš neohýbejte, aby těsto neprasklo. Mezi jednotlivými rohlíčky dělejte menší mezery.
- Až budete mít plech plný, pečte rohlíčky v troubě předehřáté na 175°C, dokud se rohlíčky nezačnou roztékat do stran. V této chvíli teplotu snižte na 100°C a nechte rohlíčky dosušit cca 5 – 10 minut.
- Upečené rohlíčky nechte pár minut vychladnout na pečicím papíru, který po upečení ale z plechu sundejte.
Postup na pařížský krém
- Vejce šlehejte spolu se 125 g cukru na vodní lázni, dokud směs nezhoustne a vejce se neprohřejí (cca 5 minut). Použijte ruční elektrický šlehač.
- Vaječnou směs přelijte do studené nádoby a nechce vychladnout.
- Dále vyšlehejte změklé máslo spolu s 25 g cukru do bělavé nadýchané pěny (v robotu vám tato práce zabere cca 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut).
- K máslu pak zašlehejte i prosáté kakao a trošku rumu.
- K máslové pěně nakonec postupně zašlehejte i vychladlou vaječnou směs.
- S krémem můžete ihned pracovat.
Postup na dokončení
- Na vychladlé rohlíčky nanášejte krém pomocí cukrářského sáčku a tenčí zdobicí špičky.
- Rohlíčky pokládejte na tác a jakmile jsou všechny ozdobené krémem, dejte je zatuhnout do lednice.
- Dále si připravte čokoládovou polevu. Na vodní lázni společně rozpusťte čokoládu a máslo do podoby lesklé polevy.
- Rohlíčky se zatuhlým krémem namáčejte horní stranou s polevou do čokolády a nechte zatuhnout.
- Takto hotové rohlíčky je dobré nechat několik dnů odležet, aby těsto díky krému změklo.
- Uchovávejte v chladu.
Žádné komentáře